Opinii

Jurnal de campanie (5) De la Raoul Trifan la EBA, trecând prin Traian Băsescu şi Gabriel Oprea

Doar o săptămână ne mai desparte de alegerile parlamentare din 6 decembrie, ocazie cu care ne luăm rămas bun de la cea mai anostă campanie electorală din ultimii 30 de ani. Dar, pe undeva era şi normală această plictiseală, având în vedere condiţiile sanitare în care s-a derulat. Ca atare, nici foarte multe lucruri nu sunt de relatat, dar m-am oprit al câteva recente evenimente.

Ceea ce trebuia să fie începutul unei frumoase colaborări, ca să-l parafrazez pe Rick Blaine din „Casablanca”, a eşuat din nou. Şi mă refer la colaborarea administrativă între PNL şi USR PLUS. În această săptămână urmau să fie aleşi cei doi vicepreşedinţi ai CJ Timiş, dar şi al doilea viceprimar al Timişoarei. Lucrurile păreau să meargă normal, dar, în ultima clipă, s-au împotmolit în… funcţia de viceprimar al Girocului. Pe care PNL o doreştea neapărat. Şi pe care liderii USR PLUS ar ceda-o. Dar se lovesc de o opoziţie locală.

Nici liberalii n-au riscat însă să-şi aleagă un singur vicepreşedinte, pe modelul Ruben Laţcău la Primăria Timişoara, cu toate că aveau sprjinul Pro România. Şi asta fiindcă preşedintele Alin Nica nu are control pe cel puţin doi consilieri judeţeni ai partidului, de altfel excluşi din PNL. Ca atare ceea ce trebuia să fie o colaborare de bună voie s-ar putea transforma într-una forţată de la centru după alegeri.

Cazul Trifan: despre diplome şi ipocrizie

Cu doar zece zile înainte de alegeri, asupra USR PLUS a mai venit un scandal, în afara celui cu negocierile eşuate cu PNL. În mijlocul lui se află candidatul aflat pe locul I la Senat, Raoul Trifan, cel preferat de membrii filialei în faţa senatorului Nicu Fălcoi, cel care a avut o prestaţie mai mult decât rezonabilă în primul mandat. S-a descoperit astfel că Trifan nu ar avea studii superioare, abandonând facultatea în anul II pentru a se apuca de muncă. Omul n-a minţit că ar avea studii terminate, dar nici nu s-a lăudat cu acest lucru. Supriza vine din faptul că USR a fost perceput ca un partid format din elite, cu MBA-uri obţinute la universităţi prestigioase din întreaga lume. Pe de altă parte şi fără să-i iau apărarea, dar Trifan putea fi un ipocrit precum mai bine de o jumătate dintre parlamentari. Adică să-şi fi cumpărat o licenţă, două, trei, chiar şi un doctorat de la una din numeroasele fabrici de diplome din România. Trăim totuşi în ţara în care un individ precum Gabriel Oprea, care atunci când vorbeşte parcă mestecă şuruburi, este coordonator de doctorate. Şi atunci ce e mai grav? Că Trifan nu are studii superioare sau că foarte mulţi parlamentari şi-au luat doctoratul cu sfertodoctul Oprea?

Hopa şi Băse!

Şi dacă tot am pomenit de Generalul „Izmană”, să trec la unul din personajele care au pus din greu umărul la făurirea carierei acestui impostor sinistru, care din valetul lui Miron Cozma a ajuns vicepremier al României. Disperat că PMP nu face pragul electoral, iar EBA rămâne iar fără coledzi şi parlamentul fără mascotă, Traian Băsescu s-a pus pe scris scenarii pe care le vinde pe unde poate. Unul dintre ele se referă la o alianţă la guvernare între USR şi PSD. Pe bune? E drept, depinde şi când a compus scenariul. Înainte de al şaselea pahar de whisky din acea zi sau după ce a deschis a doua sticlă? Apropos, spre deosebire de Trifan, analfabeta funcţională EBA are studii.

Share
Published by
Ziaristul de (pe) terasa

Recent Posts

SCM Poli, deplasare lungă și dificilă la Vaslui

SCM Politehnica Timișoara începe cea de-a doua jumătate a turului din Liga Zimbrilor cu o…

14 ore ago

Zilele Carierei de la UPT au început cu mult entuziam și interes/FOTO

Un eveniment mult așteptat de tineri a început în forță. Cantina Universității Politehnica Timișoara s-a…

17 ore ago

CSU Poli, implicată în promovarea sportului în școli. S-a încheiat faza județeană a campionatului interșcolar de baschet

Echipele a cinci licee din Timișoara au luat parte la faza județeană a competiției de…

19 ore ago

Concurs inedit la Muzeul Banatului. Tortul Doboș bate ciocolata Dubai!

O tradiție culinară veche de 140 de ani a învins, într-un sondaj inedit, realizat de…

19 ore ago

Aproape 1500 de mașini ridicate, deoarece „bizonii” au blocat circulația

Atenție unde staționați cu autovehiculele! 1458 de mașini ridicate de polițiștii locali din zona pietonală,…

20 de ore ago