Muzeul Revoluției de la Timișoara e în ceață totală. Nici măcar numele propus pentru acesta nu mai are ”paternitate”

Muzeul Revoluției ar urma să funcționeze în interiorul Garnizoanei Timișoara

Muzeul Revoluției ar urma să funcționeze în interiorul Garnizoanei Timișoara

Venirea ministrului Culturii la Timișoara nu a reușit decât să arunce în aer un subiect extrem de sensibil pentru comunitatea locală: Muzeul Revoluției. Bogdan Gheorghiu a sosit, a prezentat tot felul de idei ciudate pe această temă și nu a reușit decât să își urce în cap revoluționarii. Cert este că nici cu, dar nici fără venirea lui Gheorghiu, acest muzeu nu are nicio șansă să devină realitate prea devreme. În plus, nici revoluționarii nu vor să mute Memorialul Revoluției în clădirea Garnizoanei.

Enigma muzeului respectiv a sporit și mai mult, atunci când ministrul Culturii a propus ca numele acestuia să fie Muzeul Revoluției Naționale ”Lepa Bărbat”, după numele unei femei care a fost ucisă în primele zile ale Revoluției de la Timișoara, o propunere lansată de senatoarea liberală Alina Gorghiu, spunea ministrul Gheorghiu

”Totodată îmi doresc ca acest muzeu să se numească Muzeul Revoluției Naționale Lepa Bărbat. Pentru că ea a fost primul erou tăcut al Revoluției din 1989 și pentru că avem nevoie să dăm instituțiilor o față umană. Vreau aici să îi mulțumesc doamnei senator Alina Gorghiu pentru această idee pe care o voi susține necondiționat, mai ales că Lepa Bărbat este un simbol al libertății noastre, un simbol local de care întreaga Românie are nevoie să știe”, spunea Bogdan Gheorghiu la Timişoara.

Ulterior, a ieșit un adevărat scandal, revoluționarii au contestat acest nume, subiectul s-a ”umflat” și nu a căzut deloc bine.

Vineri, Alina Gorghiu nu a mai fost atât de sigură că propunerea a venit de la ea, susținând chiar că, de fapt, paternitatea ideii ar aparține exclusiv ministrului, iar ea nu ar avea legătură cu aceasta. Revoluționarii au contestat ideea, iar când s-a văzut la ce scandal s-a ajuns, până la urmă a fost acceptată realizarea de discuții pe această temă.

”Va fi o întâlnire cu revoluționarii pe tema muzeului, dar când situația legată de pandemie o va permite. Mai multe asociații de revoluționari din Timișoara au propus această întâlnire Secretariatului de stat pentru revoluționari. Ministerul Culturii a revenit (asupra ideii de a da un nume Muzeului Revoluției – n.r) și a spus că va face o consultare cu toată lumea interesată de acest subiect și va fi un proces de consultare publică, în perioada următoare. A fost o propunere pe care ministrul Culturii a făcut-o la Timișoara, a văzut emoția publică, a văzut că sunt oameni care au alt punct de vedere, probabil că era mult mai sănătos să facă această consultare înainte. Sunt absolut convinsă că nu se va întâmpla nimic, nu se va arde niciun fel de etapă și aceste consultări vor fi făcute. Atunci când decizia finală va fi clară și asumată de o masă critică relevantă pe acest subiect, se va expune publicului și se vor lua decizii”, a spus Gorghiu.

Proiectul Muzeului Revoluției prevedea mutarea Memorialului Revoluției, conceptual de suflet al lui Traian Orban, în fapt singurul muzeu ”pe bune” dedicat Revoluției din Decembrie 1989, pentru ca acesta să aibă înăuntru și ceva concret, pe lângă lasere, holograme și polistiren. Cei care conduc Memorialul s-au opus ideii.

Alin Nica, liderul PNL Timiș și președintele Consiliului Județean, spune că, de fapt, ar exista opinii diferite chiar în rândul revoluționarilor. Iar dacă aceștia nu se pun între ei de acord, cineva trebuie să ia oricum o decizie.

”Cred că e nevoie să se armonizeze aceste păreri, dacă se pot armoniza, pentru că eu nu cred că se va găsi un acord, așa cum s-a găsit în acești 30 de ani, cu privire la o anumită direcție. Pentru că sunt interese divergente și în rândul revoluționarilor. Sunt legate de Muzeul Revoluției, care cred că este un demers asumat și necesar, pentru că Timișoara merită un astfel de muzeu. Revoluția este un simbol pentru orașul nostru și trebuie să facem ceva, să tăiem această pisică în două, că unii nu vor sau că alții au alte păreri. Dacă stai la masa dialogului și nu găsești nicio soluție, până la urmă, cineva va trebui să ia o decizie. Și de Memorial este nevoie, numai că ideal ar fi ca și muzeul, și memorialul să fie în același loc”, a spus și Alin Nica, șeful PNL Timiș.

Comentând pe tema Memorialului, Nica spune că acestuia i-ar sta mai bine în cadrul noului muzeu, pentru că așa s-ar putea atrage și turiști.

”Știm care sunt sensibilitățile legate de Revoluție, considerăm că este nevoie de un spațiu mult mai amplu dedicat acestui aspect, care să cuprindă și Memorialul Revoluției, cel existent, și tot ceea ce au făcut asociațiile de revoluționari. Însă avem nevoie de un muzeu modern, de un muzeu care în 2023 să atragă turiști și să prezinte Timișoara și aceste evenimente într-un fel pe care îl vedem în toate marile muzee tematice din Occident, și sub aspect calitativ, și sub aspect al prezentării, și sub aspectul potențialului. Nu văd doar un etaj, văd ceva de anvergură, o clădire modernă. Trebuie să ne stabilim niște ținte, că dacă stăm numai în certuri nu facem nimic”, a mai spus Nica.

Un alt reprezentant al PNL Timiș, doritor de un nou mandat de deputat, Ben-Oni Ardelean, nu a uitat să atragă atenția că el a lansat ideea construirii acestui Muzeu al Revoluției, dar și că Memorialul Revoluției stă într-o clădire a Ministerului Culturii, fiind plătit de acest minister.

”A fost ideea mea acest muzeu, în 2010 am făcut prima consultare publică cu revoluționarii, a durat 4 ore și jumătate în care au fost certuri. După aceea, din toată această divergență și diversiune care s-a creat pe piață, că se vrea altceva, că se vrea îngroparea Memorialului, că se vrea înlăturarea lui, chiar vreau public să mulțumesc revoluționarilor că au înțeles că este o idee bună. (…) Memorialul stă în casa Ministerului Culturii, stă în clădirea lor, sunt plătiți de Ministerul Culturii, obiecțiile pe care le ridică nu sunt justificate, pentru că ei au o arhivă impresionantă, pentru care îi felicit, și această zonă de arhivă și de documentare cred că este imperativ să fie inclusă în ceea ce înseamnă fluxul Revoluției. Pentru că nu vorbim doar despre o clădire, vorbim despre un traseu al Revoluției, despre câteva locuri importante în oraș, care trebuie să fie incluse”, a spus Ardelean.

Când și cum devine realitate Muzeul? Nu prea curând. Dar important este că proiectul a fost făcut. De Universitatea București…

“După transferul clădirii s-a încercat rapid să se treacă la faza de proiectare cu execuție în același timp. Specialiștii au spus însă că este imposibil să se meargă pe proiectare și execuție și trebuie defalcate cele două. S-a lucrat la un proiect de proiectare, împreună cu Universitatea București, proiect care a fost finalizat și care a intrat în linie dreaptă pentru avizări. Probabil că acesta va intra în licitație undeva în luna noiembrie, poate la începutul lunii decembrie, după care urmează procedurile celelalte, pentru faza de execuție. Cert este că se vrea un muzeu cu foarte multă multimedia, în care să ai feelingul, sentimentul Revoluției, să auzi sunete, să vezi imagini și când ieși să spui wow. Cert este că aveți o obiecție foarte pertinentă: se va finaliza în 2023? Am și eu aceeași întrebare și am pus această întrebare la factorii de implementare. Cu puțin efort, cu o rapiditate pe procedură, există o variantă, dar e 50% – 50%. dacă ne mișcăm puțin cu talent, ca să mă exprim nediplomatic, se poate ajunge să avem proiectul realizat”, a mai spus Ben Oni Ardelean.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

timisorean a spus: (noiembrie 16th, 2020 at 07:32 )

Adevăratul feeling („trăire” în uitata lb. română) care a animat pe timișoreni în decembrie 1989, s-a estompat de mult. Prea mulți profitori, prea multă vorbărie goală, mesaje perverse de deturnare a adevăratului sens al revoluției… Dar speranța moare ultima. Dacă în 2023 Muzeul Revoluției nu va fi gata, o întreagă pleiadă de politiceni locali ar trebui să-și încheie efemera activitate politicianistă. Timișorenii vor știi cum să separe grâul de neghină!

liviu a spus: (noiembrie 17th, 2020 at 09:51 )

cred ca facerea si intretinerea muzeului rasculatilor sunt banii. intr-o zi insorita dl. Pantea a prezentat lista cu membrii brigazii de agitatie si de tragatori din sec ,1989. printre ei tinu,atudoroaie,petrea, pele,matesescu,bohus,ivan etc. azi aceasta brigada artistica, platita cu pensii speciale pentru contributia adusa la raspandirea mortii in oras,ar trebui obligata ca lunar in piata operei sa dea un spectacol. banii incasati sa fie pentru muzeu. daca printre membri brigazii sunt indivizi care nu mai pot recita sau canta atunci sa se confiste banii si averile obtinute din afacerile necurate de dupa . daca n-au averi se pot lua in vizor pensiile speciale.

liviu a spus: (noiembrie 17th, 2020 at 10:01 )

in ceea ce priveste numele muzeului nimic mai simplu, AVEM NUME CONSACRATE PT TIMISOARA: decebal,traian,iancu de hun,stefan cel mare,creanga,mihai viteazu,avram iancu etc. cum se stabileste numele ? se pun intr-o palarie biletele cu numele mentionate mai sus si alin nica va face o extragere cu biletelul care va contine numele muzeului.SIMPLU.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho timisoara

Cele mai citite articole


Aconnect - Digitalizam Romania

Administratie vezi arhiva Administratie

Catargele cu steag de la Catedrală și de pe Bulevardul Michelangelo, în pericol de a fi date jos

Culiță Chiș va fi cel care, aproape sigur, va suferi ”daune”, după problema catargelor amplasate fără autorizație de construcție în marile intersecții din Timișoara. Pentru trei dintre acestea lucrurile se mai pot salva, dar în alte trei cazuri, inclusiv cel de la Catedrala Mitropolitană, termenul de intrare în legalitate a expirat. Primarul Fritz spune că...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Catargele cu steag de la Catedrală și de pe Bulevardul Michelangelo, în pericol de a fi date jos
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Iulius Town Winter Sale
Iulius Town Winter Sale

Sport vezi arhiva Sport

euro( 2023 Under 21

Singurele preliminarii în care nu vom avea emoţii. Deoarece suntem deja calificaţi!

S-au tras la sorți preliminariile EURO U21 din 2023, găzduit de România și Georgia. Evenimentul a avut loc joi, 28 ianuarie, la Nyon. La tragerea la sorți au fost completate 8 grupe de câte 6 echipe și una de câte 5. România și Georgia, gazdele turneului final U21 de peste doi ani, sunt calificate direct....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Singurele preliminarii în care nu vom avea emoţii. Deoarece suntem deja calificaţi!
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

CCIAT

Noile prevederi din domeniul legislației muncii, dezbătute la CCIA Timiș

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş și Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş, sub egida Instituţiei Prefectului Judeţul Timiş, organizează în data de 16 februarie 2021, ora 10, un seminar de instruire a angajatorilor privind modul concret în care trebuie aplicate noile acte normative intrate în vigoare în 2021. Vor fi abordate următoarele teme: Modificări...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Noile prevederi din domeniul legislației muncii, dezbătute la CCIA Timiș

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Universitatea de Vest Timișoara a fost inclusă în cadrul unui nou top universitar. În ediția 2021 a Clasamentului internațional Webometrics, UVT se plasează chiar pe locul 4 din cele 102 instituţii de învăţământ din spațiul universitar românesc superior ierarhizate, prezente în acest clasament din cadrul. La nivel european, UVT se regăseşte pe locul 545, iar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Locul 4 în România, locul 545 la nivel european. Universitatea de Vest a fost inclusă în topul Webometrics
Ministerul Sănătății lansează o broșură plină de informații utile cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, pentru a veni în sprijinul medicilor de familie și a medicilor curanți. Broșura include răspunsuri la peste 30 de întrebări primite din partea medicilor, inclusiv cu privire la eficiența vaccinului, siguranța vaccinării pentru persoanele cu boli cronice, autoimune sau cancer...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cele mai frecvente întrebări ale medicilor cu privire la vaccinare își găsesc răspuns în broșura lansată de Ministerul Sănătății
Adunarea Generală a Asociației Române a Apei și-a ales miercuri, prin votul majorității membrilor săi, noul președinte, în persoana dr. ing. Ilie Vlaicu, directorul general al companiei de apă Aquatim S.A. din Timișoara. Numirea în această funcție este o recunoaștere și o apreciere a rezultatelor obținute de către Ilie Vlaicu în ultimii opt ani, în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ilie Vlaicu, directorul general al Aquatim, este noul președinte al Asociației Române a Apei
Culiță Chiș va fi cel care, aproape sigur, va suferi ”daune”, după problema catargelor amplasate fără autorizație de construcție în marile intersecții din Timișoara. Pentru trei dintre acestea lucrurile se mai pot salva, dar în alte trei cazuri, inclusiv cel de la Catedrala Mitropolitană, termenul de intrare în legalitate a expirat. Primarul Fritz spune că...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Catargele cu steag de la Catedrală și de pe Bulevardul Michelangelo, în pericol de a fi date jos
Primăria Timișoara ar putea înălța trecerile de pietoni, special pentru a-i proteja pe aceștia dar și pe bicicliști. Ideea a fost lansată de primarul Dominic Fritz după ce mai multe accidente, inclusiv unul miercuri, au avut loc în orașul de pe Bega. Măsurile nu se opresc aici, se dorește și o mai bună semnalizare, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primarul Fritz vrea înălțarea trecerilor de pietoni la nivelul trotuarului, supraluminarea și semnalizarea mai bună a acestora
În judeţul Timiş există astăzi nouă focare de coronavirus aflate în supraveghere epidemiologică, transmite Direcţia de Sănătate Publică. Un nou focar a izbucnit la Căminul privat pentru persoane vârstnice din comuna Șag, unde sunt 31 de cazuri confirmate. Focarele active sunt la: CENTRUL DE RECUPERARE ȘI REABILITARE NEUROPSIHIATRICĂ SINERSIG– 32 cazuri confirmate –  Focar în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nou focar de coronavirus în Timiș. Unde a apărut
De la ultima raportare, la nivel naţional au fost infectate cu Sars-Cov-2 alte 2.901 de persoane, fiind efectuate doar 24.726 de teste RT-PCR şi  6.568 de teste rapide. În secţiile de Terapie Intensivă sunt internaţi 989 pacienţi. Până astăzi, 28 ianuarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 721.513 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bilanţ coronavirus. 2.901 de infectări şi 90 de decese, în ultimele 24 de ore. Numărul pacienţilor internaţi la ATI a scăzut la sub o mie
Top