Muzeul Revoluției de la Timișoara e în ceață totală. Nici măcar numele propus pentru acesta nu mai are ”paternitate”

Muzeul Revoluției ar urma să funcționeze în interiorul Garnizoanei Timișoara

Muzeul Revoluției ar urma să funcționeze în interiorul Garnizoanei Timișoara

Venirea ministrului Culturii la Timișoara nu a reușit decât să arunce în aer un subiect extrem de sensibil pentru comunitatea locală: Muzeul Revoluției. Bogdan Gheorghiu a sosit, a prezentat tot felul de idei ciudate pe această temă și nu a reușit decât să își urce în cap revoluționarii. Cert este că nici cu, dar nici fără venirea lui Gheorghiu, acest muzeu nu are nicio șansă să devină realitate prea devreme. În plus, nici revoluționarii nu vor să mute Memorialul Revoluției în clădirea Garnizoanei.

Enigma muzeului respectiv a sporit și mai mult, atunci când ministrul Culturii a propus ca numele acestuia să fie Muzeul Revoluției Naționale ”Lepa Bărbat”, după numele unei femei care a fost ucisă în primele zile ale Revoluției de la Timișoara, o propunere lansată de senatoarea liberală Alina Gorghiu, spunea ministrul Gheorghiu

”Totodată îmi doresc ca acest muzeu să se numească Muzeul Revoluției Naționale Lepa Bărbat. Pentru că ea a fost primul erou tăcut al Revoluției din 1989 și pentru că avem nevoie să dăm instituțiilor o față umană. Vreau aici să îi mulțumesc doamnei senator Alina Gorghiu pentru această idee pe care o voi susține necondiționat, mai ales că Lepa Bărbat este un simbol al libertății noastre, un simbol local de care întreaga Românie are nevoie să știe”, spunea Bogdan Gheorghiu la Timişoara.

Ulterior, a ieșit un adevărat scandal, revoluționarii au contestat acest nume, subiectul s-a ”umflat” și nu a căzut deloc bine.

Vineri, Alina Gorghiu nu a mai fost atât de sigură că propunerea a venit de la ea, susținând chiar că, de fapt, paternitatea ideii ar aparține exclusiv ministrului, iar ea nu ar avea legătură cu aceasta. Revoluționarii au contestat ideea, iar când s-a văzut la ce scandal s-a ajuns, până la urmă a fost acceptată realizarea de discuții pe această temă.

”Va fi o întâlnire cu revoluționarii pe tema muzeului, dar când situația legată de pandemie o va permite. Mai multe asociații de revoluționari din Timișoara au propus această întâlnire Secretariatului de stat pentru revoluționari. Ministerul Culturii a revenit (asupra ideii de a da un nume Muzeului Revoluției – n.r) și a spus că va face o consultare cu toată lumea interesată de acest subiect și va fi un proces de consultare publică, în perioada următoare. A fost o propunere pe care ministrul Culturii a făcut-o la Timișoara, a văzut emoția publică, a văzut că sunt oameni care au alt punct de vedere, probabil că era mult mai sănătos să facă această consultare înainte. Sunt absolut convinsă că nu se va întâmpla nimic, nu se va arde niciun fel de etapă și aceste consultări vor fi făcute. Atunci când decizia finală va fi clară și asumată de o masă critică relevantă pe acest subiect, se va expune publicului și se vor lua decizii”, a spus Gorghiu.

Proiectul Muzeului Revoluției prevedea mutarea Memorialului Revoluției, conceptual de suflet al lui Traian Orban, în fapt singurul muzeu ”pe bune” dedicat Revoluției din Decembrie 1989, pentru ca acesta să aibă înăuntru și ceva concret, pe lângă lasere, holograme și polistiren. Cei care conduc Memorialul s-au opus ideii.

Alin Nica, liderul PNL Timiș și președintele Consiliului Județean, spune că, de fapt, ar exista opinii diferite chiar în rândul revoluționarilor. Iar dacă aceștia nu se pun între ei de acord, cineva trebuie să ia oricum o decizie.

”Cred că e nevoie să se armonizeze aceste păreri, dacă se pot armoniza, pentru că eu nu cred că se va găsi un acord, așa cum s-a găsit în acești 30 de ani, cu privire la o anumită direcție. Pentru că sunt interese divergente și în rândul revoluționarilor. Sunt legate de Muzeul Revoluției, care cred că este un demers asumat și necesar, pentru că Timișoara merită un astfel de muzeu. Revoluția este un simbol pentru orașul nostru și trebuie să facem ceva, să tăiem această pisică în două, că unii nu vor sau că alții au alte păreri. Dacă stai la masa dialogului și nu găsești nicio soluție, până la urmă, cineva va trebui să ia o decizie. Și de Memorial este nevoie, numai că ideal ar fi ca și muzeul, și memorialul să fie în același loc”, a spus și Alin Nica, șeful PNL Timiș.

Comentând pe tema Memorialului, Nica spune că acestuia i-ar sta mai bine în cadrul noului muzeu, pentru că așa s-ar putea atrage și turiști.

”Știm care sunt sensibilitățile legate de Revoluție, considerăm că este nevoie de un spațiu mult mai amplu dedicat acestui aspect, care să cuprindă și Memorialul Revoluției, cel existent, și tot ceea ce au făcut asociațiile de revoluționari. Însă avem nevoie de un muzeu modern, de un muzeu care în 2023 să atragă turiști și să prezinte Timișoara și aceste evenimente într-un fel pe care îl vedem în toate marile muzee tematice din Occident, și sub aspect calitativ, și sub aspect al prezentării, și sub aspectul potențialului. Nu văd doar un etaj, văd ceva de anvergură, o clădire modernă. Trebuie să ne stabilim niște ținte, că dacă stăm numai în certuri nu facem nimic”, a mai spus Nica.

Un alt reprezentant al PNL Timiș, doritor de un nou mandat de deputat, Ben-Oni Ardelean, nu a uitat să atragă atenția că el a lansat ideea construirii acestui Muzeu al Revoluției, dar și că Memorialul Revoluției stă într-o clădire a Ministerului Culturii, fiind plătit de acest minister.

”A fost ideea mea acest muzeu, în 2010 am făcut prima consultare publică cu revoluționarii, a durat 4 ore și jumătate în care au fost certuri. După aceea, din toată această divergență și diversiune care s-a creat pe piață, că se vrea altceva, că se vrea îngroparea Memorialului, că se vrea înlăturarea lui, chiar vreau public să mulțumesc revoluționarilor că au înțeles că este o idee bună. (…) Memorialul stă în casa Ministerului Culturii, stă în clădirea lor, sunt plătiți de Ministerul Culturii, obiecțiile pe care le ridică nu sunt justificate, pentru că ei au o arhivă impresionantă, pentru care îi felicit, și această zonă de arhivă și de documentare cred că este imperativ să fie inclusă în ceea ce înseamnă fluxul Revoluției. Pentru că nu vorbim doar despre o clădire, vorbim despre un traseu al Revoluției, despre câteva locuri importante în oraș, care trebuie să fie incluse”, a spus Ardelean.

Când și cum devine realitate Muzeul? Nu prea curând. Dar important este că proiectul a fost făcut. De Universitatea București…

“După transferul clădirii s-a încercat rapid să se treacă la faza de proiectare cu execuție în același timp. Specialiștii au spus însă că este imposibil să se meargă pe proiectare și execuție și trebuie defalcate cele două. S-a lucrat la un proiect de proiectare, împreună cu Universitatea București, proiect care a fost finalizat și care a intrat în linie dreaptă pentru avizări. Probabil că acesta va intra în licitație undeva în luna noiembrie, poate la începutul lunii decembrie, după care urmează procedurile celelalte, pentru faza de execuție. Cert este că se vrea un muzeu cu foarte multă multimedia, în care să ai feelingul, sentimentul Revoluției, să auzi sunete, să vezi imagini și când ieși să spui wow. Cert este că aveți o obiecție foarte pertinentă: se va finaliza în 2023? Am și eu aceeași întrebare și am pus această întrebare la factorii de implementare. Cu puțin efort, cu o rapiditate pe procedură, există o variantă, dar e 50% – 50%. dacă ne mișcăm puțin cu talent, ca să mă exprim nediplomatic, se poate ajunge să avem proiectul realizat”, a mai spus Ben Oni Ardelean.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

timisorean a spus: (noiembrie 16th, 2020 at 07:32 )

Adevăratul feeling („trăire” în uitata lb. română) care a animat pe timișoreni în decembrie 1989, s-a estompat de mult. Prea mulți profitori, prea multă vorbărie goală, mesaje perverse de deturnare a adevăratului sens al revoluției… Dar speranța moare ultima. Dacă în 2023 Muzeul Revoluției nu va fi gata, o întreagă pleiadă de politiceni locali ar trebui să-și încheie efemera activitate politicianistă. Timișorenii vor știi cum să separe grâul de neghină!

liviu a spus: (noiembrie 17th, 2020 at 09:51 )

cred ca facerea si intretinerea muzeului rasculatilor sunt banii. intr-o zi insorita dl. Pantea a prezentat lista cu membrii brigazii de agitatie si de tragatori din sec ,1989. printre ei tinu,atudoroaie,petrea, pele,matesescu,bohus,ivan etc. azi aceasta brigada artistica, platita cu pensii speciale pentru contributia adusa la raspandirea mortii in oras,ar trebui obligata ca lunar in piata operei sa dea un spectacol. banii incasati sa fie pentru muzeu. daca printre membri brigazii sunt indivizi care nu mai pot recita sau canta atunci sa se confiste banii si averile obtinute din afacerile necurate de dupa . daca n-au averi se pot lua in vizor pensiile speciale.

liviu a spus: (noiembrie 17th, 2020 at 10:01 )

in ceea ce priveste numele muzeului nimic mai simplu, AVEM NUME CONSACRATE PT TIMISOARA: decebal,traian,iancu de hun,stefan cel mare,creanga,mihai viteazu,avram iancu etc. cum se stabileste numele ? se pun intr-o palarie biletele cu numele mentionate mai sus si alin nica va face o extragere cu biletelul care va contine numele muzeului.SIMPLU.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Se lansează licitația pentru reabilitarea celei mai vechi școli generale din Timișoara

Școala generală nr. 1 din Timișoara, situată în Fabric, va fi transformată în școală verde inteligentă. Atingerea acestui deziderat va mai dura, deocamdată primăria a anunțat că va lansa licitația pentru găsirea unei firme care să se ocupe de proiectare și execuție. Investiția este finanțată din fonduri PNRR pe care Primăria Timișoara le-a atras anul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se lansează licitația pentru reabilitarea celei mai vechi școli generale din Timișoara
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

robu si popoviciu

Alin Popoviciu, reprimit în PNL. Cătălin Iapă, omul lui Nicolae Robu, refuzat

Fostul secretar general al PNL Timiş, Alin Popoviciu a fost reprimit în PNL, cu braţele deschise. Popoviciu este considerat un apropiat al actualului preşedinte interimar al PNL Timiş, Vasile Blaga. În schimb, Cătălin Iapă, yesman-ul fostului preşedinte al PNL Timiş, Nicolae Robu, a fost refuzat. De asemenea, au fost respinse şi adeziunile de reintegrare în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Popoviciu, reprimit în PNL. Cătălin Iapă, omul lui Nicolae Robu, refuzat
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Deznodământul se amână. Timişoara pierde meciul 3 cu Ploieştiul

CSM Petrolul Ploieşti a redus din diferenţă în seria decisivă pentru rămânerea în liga de elită la baschet masculin. A fost 83-79 în meciul trei din seria cea mai bună din cinci partide, într-un joc disputat pe teren prahovean. După trei partide Timişoara rămâne în faţă, 2-1 la general. Partida disputată luni seara a fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Deznodământul se amână. Timişoara pierde meciul 3 cu Ploieştiul
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Pot demara lucrările de reabilitare pe sute de kilometri din calea ferată dintre Craiova și Arad

Linia feroviară dintre Caransebeș și Craiova va beneficia de 20 de miliarde de lei în vederea reabilitării. Proiectul era blocat, fiind necesară actualizarea indicatorilor tehnico-economici. De asemenea, a fost emisă autorizația de construire pentru alte două tronsoane de cale ferată, aflate între Ronaț Triaj/Timișoara și Glogovăț/Arad. Majorarea prețurilor la materialele de construcții, a transporturilor și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pot demara lucrările de reabilitare pe sute de kilometri din calea ferată dintre Craiova și Arad

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Fostul secretar general al PNL Timiş, Alin Popoviciu a fost reprimit în PNL, cu braţele deschise. Popoviciu este considerat un apropiat al actualului preşedinte interimar al PNL Timiş, Vasile Blaga. În schimb, Cătălin Iapă, yesman-ul fostului preşedinte al PNL Timiş, Nicolae Robu, a fost refuzat. De asemenea, au fost respinse şi adeziunile de reintegrare în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Popoviciu, reprimit în PNL. Cătălin Iapă, omul lui Nicolae Robu, refuzat
Specialişti aşteptaţi la un eveniment de tradiţe organizat sub egida UPT. Asociația de Sudură din România, în colaborare cu Universitatea Politehnica Timișoara, Academia de Științe Tehnice din România, Filiala Timișoara și Sucursala ASR Timișoara organizează, în zilele de 18-19 aprilie 2024, la Facultatea de Mecanică a UPT (Bd. Mihai Viteazu nr. 1), Conferința „SUDURA 2024”,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Eveniment ce aduce aminte de o tradiţie politehnică importantă, sudura
Școala generală nr. 1 din Timișoara, situată în Fabric, va fi transformată în școală verde inteligentă. Atingerea acestui deziderat va mai dura, deocamdată primăria a anunțat că va lansa licitația pentru găsirea unei firme care să se ocupe de proiectare și execuție. Investiția este finanțată din fonduri PNRR pe care Primăria Timișoara le-a atras anul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se lansează licitația pentru reabilitarea celei mai vechi școli generale din Timișoara
Titu Bojin nu mai candidează pentru preşedinţia CJ Timiş. S-o fi săturat şi el, după ce la ultimele alegeri locale a obţinut doar 4,06, pe atunci candidând pentru ALDE. Acum e lider judeţean al PUSL, partidul fondat şi controlat de fostul turnător la securitate Dan Voiculescu. Zilele trecute, Bojin a anunţat că PUSL nu va...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (2). Timişul are o nouă „echipă câştigătoare”: Piedone-Bojin. Secta „Robiştilor” promovează unul dintre cele mai insalubre personaje din spaţiul public
Premisă: * Marile companii din IT&C din Statele Unite ale Americii au concediat zeci de mii de angajați în ultimele 18 luni; * Din experiența crizelor precedente, mișcările din piața globală se simt în România la o diferență cuprinsă între șase și nouă luni față de momentul declanșării în SUA; * Pentru a avea o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Analiză: Valul de concedieri din SUA, în domeniul IT&C, nu s-a resimțit în vestul României. Rata de angajabilitate a studenților UPT aproape de 100%
Intrat în cursă perntru un nou mandat de primar al Dumbrăviţei, Horia Bugarin afirmă că are de luptat cu cea mai mizerabilă campanie făcută până acum, în spatele căreia se ascund mafia imobiliară şi lumea interlopă. Principalul contracandidat al lui Bugarin este latifundiara Alina Sperlea (PSD-PNL), o afaceristă cu averea ascunsă.   Primarul Dumbrăviţei, Horia...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Horia Bugarin intră oficial în cursa pentru un nou mandat de primar al Dumbrăviţei: “Haideți să ne opunem împreună mafiei imobiliare și interlopilor!”
Primăria Timișoara a anunțat amplasarea a nouă cișmele de apă potabilă  în 6 parcuri administrate municipalitate: Parcul Copiilor (2), Parcul Civic (3), Parcul Central (1), Parcul Alpinet (1), Parcul Catedralei (1), Parcul Adolescenței (1). Prima cișmea a fost deja montată în Parcul Adolescenței. În această săptămână, va fi dată în folosință și cea din Parcul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În șase parcuri din Timișoara vor fi amplasate cișmele cu apă potabilă
DRDP Timișoara a anunțat că în această seară (16 aprilie), de la ora 20 până la miezul nopții, 𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐞𝐦𝐢𝐭𝐞𝐫𝐞 𝐚 𝐫𝐨𝐯𝐢𝐧𝐢𝐞𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐧𝐮 𝐯𝐚 funcționa în 𝐏𝐓𝐅 Moravița, 𝐏𝐓𝐅 Jimbolia și 𝐏𝐓𝐅 Cenad, din judetul Timiș, ca urmare a lucrărilor de îmbunătățire a infrastructurii rețelelor de comunicații de date puse la dispoziție de către...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se întrerupe temporar emiterea de roviniete în punctele de trecere a frontierei din Timiș
Top