În scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare, inclusiv a infestării cu parazitul Trichinella spiralis, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor informează că vânzarea porcilor vii, din gospodăriile populației din județul Timiș, este permisă către alte gospodării ale populației sau pentru consumul propriu, către abatoare ce prestează servicii de tăiere, cu respectarea legislației sanitare veterinare privind înregistrarea mișcării animalelor vii.
Operațiunea se poate realiza numai din zone și localități care nu se află sub restricții sanitare veterinare datorate pestei porcine africane. Mișcarea porcilor vii, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoțite de certificatul de sănătate, și de formularul de mișcare, emise de către medicul veterinar al circumscripției sanitare veterinare locale.
Legislația în vigoare permite cumpărarea de organe și carne proaspătă numai din unități autorizate, care, prin programul de control implementat de către inspectorii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, garantează că aceasta provine din abatoare autorizate, unde este asigurată și asistența sanitară și veterinară permanentă.
Este total interzisă înstrăinarea cârnii de porc sau produselor provenite de la porcine sacrificate în gospodăriile populației, acestea putând fi destinate doar consumului propriu din propria gospodărie.
Sacrificarea porcinelor din gospodăriile populației trebuie anunțată medicului veterinar al circumscripției sanitare veterinare locale, în vederea efectuării examenului trichineloscopic al cărnii. Examinarea trichineloscopică a cărnii de porc în punctele sanitare veterinare din piețe și la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare din județ, se efectuează numai pentru persoane fizice.
În municipiul Timișoara acestea sunt deschise în piața Lipovei, piața Doina, piața losefin. În municipiul Lugoj se poate realiza la sediul CSVSA Lugoj – str. Nera nr. 11. De aseemea se poate efectua în toate circumscripțiile sanitare veterinare de asistență din județ.
Programul de activitate al punctelor Sanitare Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor din zona piețelor agrioalimentare va fi, în intervalul 03 – 24.12.2020 și 28.12.2020 – 07.01.2021 este luni – joi 08,30 – 17,00 și vinerea 08,30 – 14,30; sâmbăta 09,00 – 15,00 și duminica 09,00 – 13,00. Tariful pentru examinarea directă pentru consum propriu a unei probe este de 23,80 lei, inclusiv TVA. În celelalte localități din județ, examinarea se efectuează de către medicii veterinari de liberă practică (privați), din circumscripțiile sanitare veterinare teritoriale.
Joi, 19 decembrie, în plenul Consiliului Local va intra din nou în dezbatere proiectul privind…
Primăvara, Parcul Justiţiei este unul dintre cele mai vizitate şi fotografiate locaţii din Timişoara, datorită…
Un număr de 22 de proiecte care încurajează mersul pe bicicletă în întreaga regiune de…
Muzeul Național de Artă Timișoara aduce în prim plan opera lui Albert Kristóf-Krausz, personalitate marcantă…
Timișoara concurează din nou în competiția „Destinația Anului”, cel mai amplu concurs turistic din România,…
Compania Naţională de Investiţii (CNI) a dat undă verde construirii unei creşe la Urseni, comuna…