Social

Creștere foarte mare a numărului de migranți și a braconajului, scădere uriașă a celor care au intrat și au ieșit din țară în 2020. Bilanțul Poliției de Frontieră Timișoara

Scădere drastică a numărului de persoane care au trecut pe la punctele de frontieră anul trecut, din cauza pandemiei.

În 2020, s-au înregistrat 1.194.324 de persoane, în scădere cu 71,33% faţă de aceeași perioadă a anului precedent. Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei au fost Porțile de Fier I, Cenad, Moravița, Jimbolia și Naidăș. Aceste statistici rezultă din bilanțul prezentat de Poliția de Frontieră Timişoara.

De asemenea, potrivit raportului, valorile de trafic pentru mijloacele de transport înregistrate în punctele de trecere a frontierei de stat au fost de 570.344 mijloace de transport anul trecut, cu 63,42% mai mici comparativ cu anul 2019.

Poliția de Frontieră Timișoara a depistat la graniță 6.221 de persoane care au comis fapte ilegale (5.152 de infracţiuni şi 1.069 de contravenţii) în creştere cu 62% față de aceeaşi perioadă a anului 2019, când au fost depistate 3.837 de persoane care au comis fapte ilegale. Amenzile date se ridică la aproape 320.000 de lei.

În ceea ce privește contrabanda, în 2020 au fost constatate 43 de infracţiuni, în care au fost implicate 42 de  persoane, în scădere cu 33% comparativ cu aceiași perioadă din 2019, când au fost constatate 71 de infracţiuni în care au fost implicate 63 de persoane.

Au fost confiscate 126.805 pachete de țigări, în valoare de aproximativ  1.541.160 lei; 1,75 kg tutun, în valoare de aproximativ 376 lei; 62 litri alcool, în valoare de aproximativ 1.860 lei; trei autovehicule, în valoare de aproximativ 35.000 lei, precum și o armă şi 182 cartuşe, în valoare de aproximativ  521 lei.

Anul trecut, au fost depistate la frontiera de vest, nouă autovehicule furate sau căutate în vederea confiscării, valoarea acestora fiind de aproximativ 620.360 lei.

Polițiștii de frontieră de la Inspectoratul Teritorial Timișoara au mai avut de-a face cu 91 de infracţiuni de braconaj piscicol şi un caz de braconaj cinegetic, săvârşite de către 120 persoane, în creștere cu aproximativ 38 % față de aceiași perioadă din 2019, când au fost constatate 68 de infracţiuni şi au fost identificați 87 de făptuitori. Au fost ridicate în vederea confiscării 1.237 kg peşte (faţă de 913,59 kg. peşte în  2019) şi alte bunuri folosite la săvărşirea infracţiunii în valoare aproximativă de 22.369 lei.

La capitolul haine și încălțăminte contrafăcute, agenții au avut cinci cazuri, în scădere faţă de anul 2019, fiind reținute în vedere confiscării 57 articole de vestimentație, 61 articole încălțăminte, două articole de marochinărie în valoare totală aproximativă de 55.640 lei.

Migrația ilegală le-a dat mare bătaie de cap polițiștilor de frontieră din Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți.

În 2020 s-a constatat o creştere semnificativă a numărului de persoane care au fost depistate la intrarea în România, venind din Serbia. Pentru prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, la graniţa cu Sebia, se acționează în mod constant, cu forţe şi mijloace proprii, pentru destructurarea rețelelor de migrație ilegală manifestată la frontieră, migranții fiind interesați să ajungă în Timișoara sau direct spre frontiera cu Ungaria și, ulterior, în țările din vestul Europei.

La frontiera cu Serbia acționează în continuare rețele transfrontaliere de trafic de migranți, aceștia fiind preluați de la frontieră de către cetățeni români, în grupuri mari pentru a-i transporta până în țara de destinație din vestul Europei.

Rețelele de facilitatori din zona balcanică sunt din ce în ce mai active în mediul online, în special pe grupuri destinate refugiaților, iar contextul european va genera creşterea în continuare a presiunii migraţioniste pe ruta Balcanilor de Vest – Turcia, Grecia, Macedonia, Serbia, Bosnia, Croaţia, Slovenia, Austria, Germania, implicit atât asupra frontierei de uscat, cât şi de apă a României cu Serbia, se arată în raportul Poliției de Frontieră Timișoara.

În anul 2020 au fost înregistrate 687 de cazuri de treceri frauduloase ale frontierei de stat fiind depistati 4.125 de migranţi, în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019, când au fost constatate 297 cazuri de treceri ilegale cu 1.109  de migranţi.

Comparativ cu anul  2019 s-au redus semnificativ trecerile frauduloase ale migranţilor regionali de la  80 persoane în 2019,  la 31 migranţi regionali în anul 2020 (Albania, Kosovo, Serbia, Bosnia si Hertegovina, Federaţia Rusă).

Din cei 4.097 migranţi care au fost depistaţi la intrarea în România, au solicitat azil 2.412 migranţi, iar 309 migranţi se aflau în procedură de azil la momentul depistării, reprezentând un procent de 66% din totalul celor depistaţi.

În ceea ce priveşte tentativa de trecere frauduloasă a frontierei de stat, au fost constatate 24 cazuri cu 111 migranţi ilegali, dintre aceştia 11 cazuri cu 30 făptuitori au fost reţinuţi în încercarea lor de ieşire ilegală din ţară la frontiera cu Serbia şi 13 cazuri cu 81  migranţi reţinuţi la frontiera cu Ungaria.

Referitor la infracţiunea de trafic de migranţi, se constată o creştere  a  numărului de persoane care sunt implicate în  traficul de migranţi, respectiv 387 de traficanţi în anul 2020 comparativ cu 120 traficanţi implicaţi în migraţia ilegală în anul 2019.

Facilitarea migranților ilegali este pe un trend ascendent. La frontiera cu Serbia acționează în continuare rețele transfrontaliere de trafic de migranți, aceștia fiind preluați de la frontieră de către cetățeni români, în grupuri foarte mari (20-70 de persoane) cu microbuze sau autoturisme pentru a-i transporta în Timișoara sau direct spre frontiera cu Ungaria.

Migranții se deplasează în apropierea frontierei cu România folosind diverse mijloace de transport, de regulă autobuze sau taximetre, apoi continuă deplasarea pe jos, fiind însoțiți de călăuze de teren, trecând astfel peste linia de frontieră.

După ce reușesc să ajungă pe teritoriul României, călăuzele care însoțesc grupurile de migranți trimit locația în care se află către organizatorul grupului, care la rândul său o retrimite transportatorilor de legătură din România, folosind aplicațiile WhatsApp, Signal și Telegram. Aceștia se deplasează către locația primită, preiau migranții în diverse autovehicule, în vederea transportării acestora mai departe spre Timișoara sau spre frontiera cu Ungaria.

Ulterior, migranții sunt organizați în grupuri și transportați în apropierea unor parcări, de unde sunt preluați și transportați până în țara de destinație din vestul Europei.

Pe platformele de socializare sunt din ce în ce mai frecvente postările cu oferte de transport pentru migranții interesați să ajungă în Timișoara, precum și fotografii ale unor presupuși migranți care afirmă că au trecut frontiera ascunși în TIR -uri. Rețelele de facilitatori din zona balcanică sunt din ce în ce mai active în mediul online, în special pe grupuri  destinate pentru refugiați și persoane vorbitoare de limbă arabă.

 

 

 

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Accident rutier cu două victime la Moşniţa Mouă. O şoferiţă nu a dat prioritate în intersecţie

Graba continuă să bage oameni nevinovaţi în spital. O femeie în vârstă de 29 de…

5 ore ago

Trei străzi din Ciarda Roșie au fost ”dotate” cu asfalt/FOTO

Străzile Azaleelor, Ștefan Luchian și Iuliu Podlipny, printre ultimele străzi de pământ sau piatră din…

8 ore ago

Iubitorii biliardului, invitați la tradiționalul Timișoara Open 2K24

Clubul Sportiv „Jucătorul de Biliard – Asociaţie” organizează și anul acesta turneul Timişoara Open 2k24,…

9 ore ago

Razie a Poliţiei Locale şi a controlorilor STPT pe mijloacele de transport în comun

Polițiștii locali și controlorii STPT au avut o acţiune comună, miercuri, pe mijloacele de transport.…

9 ore ago

Cum îți alegi, ca bărbat, încălțămintea potrivită pentru sezonul rece?

Când vine anotimpul rece, alegerea încălțămintei potrivite devine esențială pentru confortul și siguranța bărbaților. Temperaturile…

9 ore ago

Deplasare în celălalt capăt al țării pentru „Leii din Banat”

SCM winsed.swiss Timișoara se află în fața a două deplasări în Liga Națională de baschet,…

11 ore ago