Cea mai mare parte a migranților găsiți pe străzile Timișoarei au documente de azilanți în România, dar au ”domiciliul” stabilit în cu totul alte orașe decât în capital Banatului, unde sunt centre pentru refugiați, spune primarul Dominic Fritz. Deocamdată, situația pare să poată fi ținută sub control, dar e nevoie de diferite măsuri, chiar carantinarea în pensiuni.
Luni, la Primăria Timișoara a avut loc o a doua întâlnire pe tema migranților care sunt tot mai prezenți pe străzile orașului. De această dată, la discuții au participat oficiali de la Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați – UNCHR sau de la ministere din București, respectiv de la reprezentanțele în teritoriu ale unor autorități centrale cu atribuții în domeniu. Deși presa nu a avut acces la discuții, anunțul final al întâlnirii conduce spre o serie de concluzii ”sterile”, ceea ce e explicabil, având în vedere că numele aflate la ședință nu prea dispun de vreo putere de decizie. Dar, o anumită decizie ar putea veni marți, la București, acolo unde primarul Fritz merge să se vadă cu ministrul Internelor, Lucian Bode.
“Avem la Timișoara o situație singulară în România, pentru că cei mai mulți dintre migranți ajung la Timișoara. Suntem singura autoritate din județ care asigură carantinarea migranților și este o situație care trebuie să se schimbe. Sunt persoane fără adăpost, cu probleme sociale și de sănătate care trebuie gestionate și simțim că noi, ca oraș, nu avem resursele necesare. Este o problemă națională și nu trebuie lăsată Timișoara să se descurce singură”, a explicat Dominic Fritz.
El a subliniat că cei mai mulți migranți depistați pe străzile orașului sunt din centre pentru refugiați din alte județe, iar Poliția Locală îi poate doar îndruma să se întoarcă acolo. De pildă, ieri, 14 februarie, într-o acțiune a Poliției Locale au fost depistați 31 de migranți din 5 centre din țară, chiar și de la Rădăuți, Maramureș etc. și de la cel din Timișoara. Situația este încă stabilă și trebuie luate măsuri pentru a fi menținută sub control, una dintre măsuri fiind de carantinare în pensiuni, costul cazării fiind decontat de Ministerul Sănătății.
Reprezentantul UNHCR România a declarat că apreciază eforturile Timișoarei, dar măsurile luate de administrația locală sunt pe termen scurt și ar fi nevoie de politici pe termen lung, care trebuie avute în vedere de organismele de la un alt nivel.
Reprezentanții instituțiilor administrației au subliniat că sunt probleme cu legislația neclară, iar Dominic Fritz le-a cerut o listă cu problemele din legislație pe care să o prezinte mâine ministrului de Interne.
Sorin Grindeanu și Alfred Simonis, lideri ai filialei PSD Timiș, sunt parte din „Noul Grup…
Pe 64 de străzi și bulevarde din Timișoara va avea loc modernizarea sistemului de iluminat…
În comuna Moşniţa Nouă vor fi ridicate cinci staţii pentru reîncărcarea autovehiculelor electrice, printr-o finanţare…
Sala Teatrului Național Timișoara a găzduit, marți seara, ediția a zecea a Galei Premiilor UVT.…
Finalizarea proiectului prin care Timișoara a primit 44 de autobuze electrice pentru transportul în comun…
Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost…