Ultima ora

Povestea castelului ”Fântâna Pașei”, locația distrusă de armata sovietică, dezvăluită de cei de la Muzeul Național al Banatului/FOTO

Pentru mulți dintre timișorenii care au locuit în urmă cu câteva zeci de ani în zona de nord a orașului, unde se află Calea Torontalului, rămân încă în amintire o serie de ruine despre care știau că ar fi ”Fântâna Pașei”. Timișoara a ”ratat” unul dintre punctele de reper care ar fi putut aduce mulți turiști, dar castelul a fost distrus de … armata sovietică, ne spun cei de la Muzeul Național al Banatului.

”Fântâna Pașei” este unul dintre reperele cele mai căutat de actualii timișoreni în istoria orașului. Din păcate, pe cât de fascinant era castelul care a fost reședință de vară pentru conducătorii otomani ai orașului, pe atât de mare este misterul care îl înconjoară. Cei de la Muzeul Naţional al Banatului încearcă să lămurească, în cea mai mare parte, istoria acestei locații. Iar istoria locului de la marginea Mehalei, satul de la periferia Timișoarei, devenit cartier al cetății  se întinde pe sute de ani și se încheie brusc și, din păcate, neplăcut, odată vemnirea Armatei Roşii.

”La răsăritul „satului Mehala” se înălța un conac numit „Fântâna Pașei”, „Pascha Brunnen” sau „Präsidenten Garten”. Reședința de vară a pașalelor Timișoarei (1552- 1716), înconjurată de fântâni răcoroase, castani seculari, tufe de trandafiri și alte minunății, a fost distrusă în 1716 și apoi refăcută în 1722. În 1732-1740 a devenit lazaret pentru bolnavii de ciumă și mai apoi a trecut în proprietatea succesivă a episcopului ortodox al Timișoarei, a președintelui civil al Banatului, a primăriei orașului și a administrației financiare. Francesco Griselini (1774) îl descria ca un „palat delicios”, dar în 1775 devenise deja depozit pentru gogoșile viermilor de mătase și crâșmă. Mai bine de 50 de ani aici și-a avut sediul și poligonul celei mai vechi asociații orășenești de tir de pe teritoriul României (începând cu 1798). În 1849 clădirea a fost arsă din nou de armata maghiară, a fost refăcută pe la 1859 când a redevenit birt, concurând cu un altul: Ciarda de pe Calea Miresei sau a Aradului (1764) și a fost distrusă între 1944-1953, timp în care a fost ocupată de armata sovietică”, ne spun cei de la MNaB.

Din păcate, castelul nu mai există, în anii “70, copiii din Torontalului încă se mai puteau juca între ruinele acestuia, dar, în timp, și aceste vestigii au dispărut.

În locația respectivă a existat și o fântână, care ar fi avut cea mai bună apă din oraș.

”Pentru romantici, locul se numeşte şi azi „fântâna paşei”. În curtea ce exista pe vremuri se afla o fântână, considerată a avea cea mai rece şi mai bună apă din Timişoara. Vremea beilerbeilor a trecut ca vântul, locul a rămas vestit. Au mai rămas doar pivnițele și, probabil, fântâna. O construcție nouă, privată, se ridică acum în acel loc, dar amintirile rămân. Și gustul apei reci de la cișmeaua din Mehala”, mai povestesc cei de la muzeu.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Primăria intenţionează să achiziţioneze un imobil istoric reabilitat din zona Iosefin

Municipiul Timișoara intenționează să își exercite dreptul de preemțiune și să cumpere o clădire istorică…

36 de minute ago

S-a făcut dreptate! România a câștigat la „masa verde” partida cu Kosovo și a terminat grupa cu maximum de puncte, 18

Naţionala de fotbal a României a câştigat meciul cu Kosovo la ''masa verde'', cu 3-0,…

O oră ago

Cătălin Drulă: Le cer demisia lui Grindeanu și Simonis! Minciuna și sfidarea trebuie să înceteze

Sorin Grindeanu și Alfred Simonis, lideri ai filialei PSD Timiș, sunt parte din „Noul Grup…

2 ore ago

Iluminatul public va fi reabilitat și dotat cu lămpi economice pe 64 de noi străzi și bulevarde din Timișoara

Pe 64 de străzi și bulevarde din Timișoara va avea loc modernizarea sistemului de iluminat…

3 ore ago

La Moşniţa Nouă au fost predate amplasamentele pentru ridicarea a cinci staţii de reîncărcare a maşinilor electrice

În comuna Moşniţa Nouă vor fi ridicate cinci staţii pentru reîncărcarea autovehiculelor electrice, printr-o finanţare…

7 ore ago

Universitatea de Vest a premiat cei mai merituoși membri ai comunității academice în cadrul galei anuale/FOTO

Sala Teatrului Național Timișoara a găzduit, marți seara, ediția a zecea a Galei Premiilor UVT.…

7 ore ago