Opinii

Dacă vrea Dominic Fritz, eu mă carantinez cu el, dar ce facem cu timișorenii dornici de neatârnare, precum Alin Nica?

Nu există ca unul dintre demnitarii ce administrează Timișoara și județul Timiș să nu dorească binele entităților teritoriale pe care le au în responsabilitate, iar când s-au contrazis pe soluția care să aducă acel bine comunității, acești oameni politici n-ar trebui să mai aibă gânduri ascunse. De ce-ar mai avea, căci alegerile au trecut cu niște liberali gâfâind pe ultima sută de metri, lăsând țara cât mai liberă în fața pandemiei de Covid-19.

Chiar și atunci când statisticile pentru România ajungeau la peste 1000 de bolnavi pe zi, iar indicele pentru Timișoara la mia de testați era mai mare ca acum. Dominic Fritz, primarul urbei, a văzut binele orașului prin măsuri restrictive de tipul carantinării orașului. Alin Nica, președintele CJ Timiș, a văzut și el binele într-o abordare mai relaxată și chiar nu se poate spune că unul sau altul are sută la sută dreptate. Unul o fi având doar 99%.

Dacă Dominic Fritz ar fi fost patron Horeca, precis măsura carantinării unui oraș de talia Timișoarei deodată cu venirea primăverii, când se deschid terasele, nu este deloc un bine pentru afacere. La fel, dacă Alin Nica n-ar fi atât de liberal în viziune și carnet de partid, și-ar avea cartea de muncă ca medic la „Victor Babeș”, sigur nu așa ar vedea binele sub forma lăsării populației să se scalde în băi de mulțime odată cu venirea anotimpului frumos. Ca să nu mai vorbim de necazuri mai mari, cu bătrâni apropiați aflați pe patul de spital ca pe patul de moarte pentru că cineva care ia decizia a făcut deja boala, poate s-a și vaccinat, și are chef să se contrazică cu partenerul de alianță politică.

Din principiu, aș merge pe disciplina proverbială a neamțului și pe calculul de a face la vremea potrivită un sacrificiu mai mic pentru a evita mai târziu unul mai mare. Pentru asta, însă, nu e suficient să fii neamț ca primar, să vrei să procedezi precum un german sadea, mai trebuie multe, foarte multe, din păcate prea multe pentru o societate ca a noastră. Căci dacă nu ai conștiința aplicării regulilor, ba din contră, o ai pe cea a batjocurei la adresa legii, atunci degeaba institui tu carantina.

Ce ar presupune din punct de vedere al mișcării populației instituirea carantinei? Să fie permise deplasări doar pentru urgențe medicale, asistență medicală care nu poate fi amânată, îngrijirea bolnavilor, transport de marfă, activități agricole, mersul la muncă, dacă lucrezi la un angajator din afara orașului (cu adeverință scrisă de la locul de muncă), pentru examene la facultate… Adică exact ca acum. Care ar fi diferența dintre acum și o Timișoara carantinată, dacă neamțul nu vine de la el de acasă și cu câteva tone de responsabilitate, conștiință pură, pentru cei care se constituie în vectori de răspândire a virusului înainte sau după carantină, de fapt oricând, că așa vor mușchii lor?

Nicio diferență, categoric! Cine știe să scrie va scrie o adeverință pe propria răspundere că nu știu cum salvează el omenirea. Cine știe să umble cu sau fără treabă va umbla, căci cineva undeva tot timpul se va găsi să suspine după ajutorul său de urgență. Cine știe să se simtă bine când altul se simte rău se va simți nestingherit bine, căci n-o să-i spună lui vreo autoritate ce să facă în democrație, iar dacă autoritatea aia se mai și ceartă public cu o altă autoritate, găsind argumente ca indisciplinatul să fie în continuare indisciplinat, sigur măsura de carantinare va fi luată degeaba. Spuneam că Alin Nica și Dominic Fritz nu ar mai avea motive să se comporte cu substrat electoral, căci nu mai sunt alegeri trei ani de acum înainte, dar uite că unii exact așa se poartă, căci le-am cere prea mult să se contrazică în ședințe, cu ușile închise, să ne arate nouă cum caută soluții, nu motive de ceartă.

Dominic Fritz oricum nu va putea face în Timișoara acea carantină la care se gândește cineva când se pronunță acest cuvânt tare. Dacă acum vedem cum concetățeni ai noștri poartă masca la alibi sau n-o poartă deloc, că beau o cafea într-un restaurant declarat forțat „terasă”, că se înghesuie magnetic pe unde e rost de înghesuială, pe cine se bazează Dominic Fritz să pună lucrurile la punct? Are polițiști care să aplice amenzi?

Dar polițiștii au atâtea procese verbale să sancționeze atâta lume, au atâtea pixuri și pastă pentru așa ceva? Dar voință au, când îl aud pe Alin Nica că n-ar fi nevoie de așa ceva? A mai văzut cineva vreun polițist să se ocupe de lucruri atât de „neimportante” în ultima vreme? Sau cumva primarul se bazează pe spiritul nostru civic și tehnicile noastre de autoapărare?

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Deşteptarea. Statuie specială realizată la UPT, pentru a comemora Revoluţia din 89

O statuetă care se poate mișca, fără a fi angrenată de mecanisme – intitulată DEȘTEPTAREA…

13 ore ago

Memoria Revoluției de la Timișoara va fi onorată printr-un spectacol multimedia

Alături de portalul inaugurat luni în Parcul Alpinet, Primăria Timișoara a pus la punct un…

14 ore ago

Asociația Poli și Happy Tails Timișoara organizează sâmbătă un Târg de Crăciun caritabil

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 21 decembrie, începând cu ora 16:00, la Bar Leone, Timișoara.…

14 ore ago

Leii din Banat au rămas în Bucureşti şi vor să oprească Rapidul din Cupă

După victoria cu Steaua, din campionat, baschetbaliștii viola au rămas la București, pentru meciul de…

15 ore ago

Întreruperea furnizării apei în Jimbolia

În orașul Jimbolia, s-au desfășurat în ultimii ani lucrări de extindere a rețelelor de apă…

16 ore ago