Invatamant

Universitatea Politehnica și Universitatea de Vest au fost incluse în topul Emerging Economies University Rankings 2021

Două universități din Timișoara au fost cuprinse în ultimul clasament Emerging Economies University Rankings 2021, realizată de revista britanică The Times Higher Education. Universitatea Politehnica Timișoara și Universitatea de Vest din Timişoara se regăsesc  în topul 501+ al celor mai bune 606 de universităţi, din 48 de ţări ale zonei Emerging Economies.

Clasamentul este dominat în primele poziții de universitățile din mai multe orașe din China, urmate de Lomonosov din Moscova. Și Timișoara apare cu principalele universități în acest clasament, în grupa 501+. Prima este Universitatea Politehnica, iar câteva locuri mai jos Universitatea de Vest. Cel mai bine clasată e Academia de Științe Economice București, în grupa 201 – 250, urmată de două universități din Cluj, Babeș-Bolyai și Universitatea de Medicină, în grupa 250 – 300.

Universitatea de Vest din Timișoara se numără printre cele 13 universități din România incluse în acest ranking internațional. Ne aflăm în primul eșalon al universităților românești cu vizibilitate internațională, din aria țărilor cu economii emergente, un prim eșalon al universităților românești între care se află și celelalte universități partenere cu UVT în Consorțiul Universitaria (Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Academia de Studii Economice din Bucureşti), un rezultat care nu poate decât să ne bucure și să ne motiveze suplimentar, în contextul dinamicii tot mai avansate a competiției internaționale în care ne aflăm”, spune Marilen Pirtea, rectorul UVT.

Orice țară cu o economie emergentă avansată, emergentă secundară sau de frontieră, potrivit FTSE Country Classification Process, a fost eligibilă pentru includerea în evaluare. Universitățile sunt excluse din analiza pentru ranking-ul economiilor emergente dacă nu realizează activități de predare și dacă producția lor științifică în perioada 2015-2019 a fost mai mică de 1.000 de articole (cu cel puțin 150 de articole pe an). De asemenea, instituțiile de învățământ superior sunt excluse dacă 80% sau mai mult din activitatea acestora este dedicată exclusiv unuia din cele 11 domenii ale THE World University Rankings.

Activitatea universităților a fost evaluată după 13 indicatori de performanţă, grupaţi sub aspectul activităţii de predare (30%), activității de cercetare (30%), impactului rezultatelor cercetării – citările (20%), activității internaționale (10%) și transferului de cunoștințe către mediul socioeconomic (10%).

Pentru clasamentul din 2021 au fost examinate peste 86 de milioane de citări, 13.6 milioane de articole științifice, recenzii de articole, lucrări de conferință, cărți și capitole de cărți, publicate pe parcursul a cinci ani. Datele includ mai mult de 24.000 de jurnale academice indexate de baza de date Scopus și toate publicațiile indexate între 2015 și 2019. Sunt, de asemenea, colectate citări ale acestor publicații făcute în cei șase ani din 2015 până în 2020.

Informaţii suplimentare pot fi regăsite la:

https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2021/emerging-economies-university-rankings

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

În parcul Pădurice va avea loc un nou Picnic Atipic

Ideea picnicului organizat în parcul din zona Dacia va fi repetată, de această dată în…

46 de minute ago

CJ Timiș a semnat contractul de realizare a studiului de fezabilitate pentru modernizarea drumului dintre Moșnița și Ghiroda

Un nou drum județean, parte a ”centurii mici” de ocolire a Timișoarei face un pas…

O oră ago

Pe Centura Sud lucrurile merg strună. Termenul de finalizare a lucrărilor ar putea fi devansat

Muncitorii celor de la UMB se mișcă, pe șantierul Centurii Sud, ca furnicile, iar aceasta…

6 ore ago

CSU Poli a ratat finala mare la o tuşă, dar a obţinut bronzul la floretă pe echipe

Medalie de bronz pentru floretistele de la Poli. CS Rapid Bucureşti a câştigat titlul naţional…

6 ore ago

Vreți casă frumoasă, cu curte în periurban? Pregătiți banii, la Dumbrăvița e cel mai scump, la Sânmihaiu Român e considerat cel mai ieftin

Dumbrăvița continuă să fie una dintre cele mai scumpe localități din România, ocupând primul loc…

10 ore ago

În zona Lipovei au fost amenajate 100 de locuri de parcare după demolarea unor vechi garaje

Primăria Timișoara anunță o nouă victorie în lupta cu garajele ”gazdă” pentru murături și biciclete…

11 ore ago