Economic

A fost efectuată recepția la noul terminal Sosiri Externe la Aeroportul Internațional Timișoara. Investițiile continuă

Aeroportul Internațional Timișoara va continua în perioada următoare să realizeze numeroase investiții pentru dezvoltarea infrastructurii porții aeriene. Sunt vizate noile terminate de plecare și sosire, dar și un centru intermodal cargo și o stație de cale ferată. Banii sunt atât din fonduri europene, fonduri guvernamentale, sprijin de la autoritățile locale, dar și din fonduri proprii ale AIT.

Construirea terminalului Sosiri Curse Externe Pasageri are o valoarea totală (inclusiv TVA) a contractului de finanțare este de 30,35 mil. lei și se află în etapa finală de construire și dare în folosință. Execuția lucrărilor de construire a început în data de 4 februarie 2019 iar recepția la terminarea lucrărilor de construire s-a realizat în data de 11 martie 2021. Se estimează că în luna iunie 2021 terminalul va fi complet funcțional. Totodată, a fost realizate achiziții de Echipamente de Siguranță și Securitate (Etapa a I – a), un proiect de investiții aflat în derulare are termen de finalizare 31 iulie 2021 și cuprinde două achiziții importante: cumpărarea a două autospeciale PSI: contractul, în valoare de 8,93 mil. lei (inclusiv TVA) are termen de finalizare 7 iulie 2021; achiziția unui sistem integrat pentru controlul de securitate, în valoare de 38,97 mil. lei (inclusiv TVA) și va fi finalizat în octombrie 2021.

Terminalul Plecări Curse Externe urmează să fie realizat în perioada următoare Proiectul este în valoare de 184,5 mil. lei va avea o suprafață construită desfășurată propusă de 12.000 m2; un sistem control de securitate dimensionat pentru șase filtre complet echipate și dotările necesare pentru controlul bagajelor de cală; 7 lifturi de persoane și marfă; 18 ghișee check-in; 6 cabine destinate activității poliției de frontieră; 6 porți automate de scanare documente. Contractul de finanțare al acestui proiect de investiții ar putea fi semnat până la finalul lunii aprilie 2021. Contractul va fi finalizat în 30 luni, iar terminalul „Plecări Externe” va fi funcțional începând cu data de 1 ianuarie 2024.

La Timișoara se va realiza și un Terminal Cargo Aerian de 4.000 mp, în cadrul etapei 1 din cadrul proiectului „Centru Intermodal Cargo Timișoara”. Proiectul are scopul dezvoltării spațiilor destinate transportului mărfurilor pe calea aerului  și va fi conexat zonei propuse pentru edificarea Centrului Intermodal Cargo Timișoara. În prima etapă se va realiza prin credit-furnizor un spațiu logistic cu suprafața de 4.000 mp și un cost estimat de 14,67 mil. lei (fără TVA). Noul terminal cargo va fi funcțional în trimestrul II al anului 2022. Construirea terminalului va fi demarată numai în condițiile garantării ferme a închirierii pentru întreaga perioadă de amortizare a investiției (10 – 15 ani).

AIT mai are în vedere și realizarea și modernizarea unui „Sistem Integrat De Securitate Aeronautică”. Valoarea totală a proiectului este estimată la 95 milioane. lei și va fi realizat din fonduri europene nerambursabile. Investiția va fi finalizată în luna decembrie 2023. Proiectul se află în etapa achiziției consultanței pentru obținerea finanțării. Un alt proiect vizează achiziția de echipamente destinate activităților Non – Economice în Domeniul Siguranței Aeronautice (Etapa a II – a). Proiectul se află în etapa definirii temei de proiectare premergătoare analizei cost – eficacitate și termenul de finalizare a achiziției este estimat pentru sfârșitul anului 2023. Valoarea proiectului va fi de 20,7 mil. lei.

Prin realizarea unui Centru Intermodal de Transport Pasageri se dorește ca pe latura de sud a parcării auto, să se realizeze o stație de cale ferată care va permite accesul la aeroport atât al pasagerilor care pleacă din Timișoara, dar și al celor din regiunea Vest care optează pentru acest mijloc de transport. Obiectivul de investiții se află în faza de proiectare „Studiu de fezabilitate” și va fi realizat de către C.F.R. Infrastructură, cu termen de finalizare estimat pentru sfârșitul anului 2023. Valoarea proiectului se estimează la 8,5 mil. Lei.

În etapa a III – a achiziției de echipamente destinate activităților economice în domeniul siguranței aeronautice, se are în vedere achiziția unor echipamente noi iar termenul de finalizare a achiziției este estimat pentru sfârșitul anului 2023. Investiția este în faza definirii temei de proiectare premergătoare analizei cost – eficacitate și va fi finalizat în anul 2023.  Valoarea totală a investiției este de 4,80 mil. lei.

Realizarea etapei a II-a a Centrului Intermodal Cargo Timișoara va fi inițiată în anul 2021 și va avea ca termen de finalizare 2030. Terenul pus la dispoziție de către Aeroportul Internațional Timișoara, poate asigura o suprafață de până la 650.000 mp. În primă etapă se va realiza un terminal cargo aerian cu suprafață de 4.000 mp, urmând ca ulterior centrul să fie dezvoltat și pentru zona rutieră și feroviară. Valoarea totală a investiției este estimată la 750 milioane de lei. Pentru realizarea integrală a proiectului se va avea în vedere cooperarea cu autoritățile locale, Consiliul Județean Timiș și cu Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, într-o proporție financiară care nu a fost decisă până în prezent.

Sunt prevăzute și reparații capitale a pistei de decolare – aterizare și a căilor de rulare, care presupune reparația capitală a pistei de decolare – aterizare pe segmentul estic cu lungimea de 1.000 m și lățimea totală de 60 m, extinderea platformei de parcare a aeronavelor precum și a căilor de rulare Alfa, Bravo, Delta și Fox se va realiza în scopul permiteri circulației în scopuri optime a aeronavelor de categorie „D”. Reparația capitală va cuprinde și înlocuirea integrală a sistemelor de balizaj încorporate. Costurile se estimează la 250 mil. lei și vor fi finanțate din bugetul de stat. Se apreciază faptul că într-un viitor mediu de timp va fi necesară realizarea unei piste secundare de minim 2.500 m, lățimea totală de 60 m și un PCN de minim 65.

Ne aflăm într-o perioadă grea pentru toți, însă acest lucru nu ne determină să nu privim înainte. Continuăm proiectele demarate sau începem noi proiecte care se dovedesc a fi benefice pentru aeroportul Timișoara, implicit pentru economia zonei de vest a țării. Am convingerea că, treptat, lucrurile vor reveni la normal. În această situație de revenire, aeroportul trebuie pregătit din toate punctele de vedere pentru creșterea traficului aerian, de pasageri și mărfuri. În aceeași ordine de idei, în contextul investițiilor derulate în prezent de Aeroportul Timișoara, zilele acestea se pun bazele realizării unor facilități de transport aerian pentru mărfuri perisabile și animale vii, fără precedent la nivel național. Impactul pe termen imediat și mediu, dar mai ales pe termen lung al acestei investiții va fi unul deosebit pentru producătorii și procesatorii de carne, dar și pentru cei care vor exporta alte categorii de mărfuri perisabile în afara continentului dar și în Uniunea Europeană.”, a declarat Dorel Grădinaru, director general al Aeroportului Internațional Timișoara.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

22 de minute ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

O oră ago

SCM Poli îşi decide singură soarta. Meci important la Bucureşti

Liga Zimbrilor a ajuns la etapa a XXV-a, care programează pentru alb-violeți o deplasare în…

2 ore ago

Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara

România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness,…

3 ore ago

Timp de o lună, trafic închis pe două artere din Timişoara

În perioada 26.04.2024 – 25.05.2024, traficul rutier va fi închis, pentru executarea lucrărilor de întreținere…

5 ore ago

Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a…

15 ore ago