A fost efectuată recepția la noul terminal Sosiri Externe la Aeroportul Internațional Timișoara. Investițiile continuă

Aeroportul Timisoara

Aeroportul Timisoara

Aeroportul Internațional Timișoara va continua în perioada următoare să realizeze numeroase investiții pentru dezvoltarea infrastructurii porții aeriene. Sunt vizate noile terminate de plecare și sosire, dar și un centru intermodal cargo și o stație de cale ferată. Banii sunt atât din fonduri europene, fonduri guvernamentale, sprijin de la autoritățile locale, dar și din fonduri proprii ale AIT.

Construirea terminalului Sosiri Curse Externe Pasageri are o valoarea totală (inclusiv TVA) a contractului de finanțare este de 30,35 mil. lei și se află în etapa finală de construire și dare în folosință. Execuția lucrărilor de construire a început în data de 4 februarie 2019 iar recepția la terminarea lucrărilor de construire s-a realizat în data de 11 martie 2021. Se estimează că în luna iunie 2021 terminalul va fi complet funcțional. Totodată, a fost realizate achiziții de Echipamente de Siguranță și Securitate (Etapa a I – a), un proiect de investiții aflat în derulare are termen de finalizare 31 iulie 2021 și cuprinde două achiziții importante: cumpărarea a două autospeciale PSI: contractul, în valoare de 8,93 mil. lei (inclusiv TVA) are termen de finalizare 7 iulie 2021; achiziția unui sistem integrat pentru controlul de securitate, în valoare de 38,97 mil. lei (inclusiv TVA) și va fi finalizat în octombrie 2021.

Terminalul Plecări Curse Externe urmează să fie realizat în perioada următoare Proiectul este în valoare de 184,5 mil. lei va avea o suprafață construită desfășurată propusă de 12.000 m2; un sistem control de securitate dimensionat pentru șase filtre complet echipate și dotările necesare pentru controlul bagajelor de cală; 7 lifturi de persoane și marfă; 18 ghișee check-in; 6 cabine destinate activității poliției de frontieră; 6 porți automate de scanare documente. Contractul de finanțare al acestui proiect de investiții ar putea fi semnat până la finalul lunii aprilie 2021. Contractul va fi finalizat în 30 luni, iar terminalul „Plecări Externe” va fi funcțional începând cu data de 1 ianuarie 2024.

La Timișoara se va realiza și un Terminal Cargo Aerian de 4.000 mp, în cadrul etapei 1 din cadrul proiectului „Centru Intermodal Cargo Timișoara”. Proiectul are scopul dezvoltării spațiilor destinate transportului mărfurilor pe calea aerului  și va fi conexat zonei propuse pentru edificarea Centrului Intermodal Cargo Timișoara. În prima etapă se va realiza prin credit-furnizor un spațiu logistic cu suprafața de 4.000 mp și un cost estimat de 14,67 mil. lei (fără TVA). Noul terminal cargo va fi funcțional în trimestrul II al anului 2022. Construirea terminalului va fi demarată numai în condițiile garantării ferme a închirierii pentru întreaga perioadă de amortizare a investiției (10 – 15 ani).

AIT mai are în vedere și realizarea și modernizarea unui „Sistem Integrat De Securitate Aeronautică”. Valoarea totală a proiectului este estimată la 95 milioane. lei și va fi realizat din fonduri europene nerambursabile. Investiția va fi finalizată în luna decembrie 2023. Proiectul se află în etapa achiziției consultanței pentru obținerea finanțării. Un alt proiect vizează achiziția de echipamente destinate activităților Non – Economice în Domeniul Siguranței Aeronautice (Etapa a II – a). Proiectul se află în etapa definirii temei de proiectare premergătoare analizei cost – eficacitate și termenul de finalizare a achiziției este estimat pentru sfârșitul anului 2023. Valoarea proiectului va fi de 20,7 mil. lei.

Prin realizarea unui Centru Intermodal de Transport Pasageri se dorește ca pe latura de sud a parcării auto, să se realizeze o stație de cale ferată care va permite accesul la aeroport atât al pasagerilor care pleacă din Timișoara, dar și al celor din regiunea Vest care optează pentru acest mijloc de transport. Obiectivul de investiții se află în faza de proiectare „Studiu de fezabilitate” și va fi realizat de către C.F.R. Infrastructură, cu termen de finalizare estimat pentru sfârșitul anului 2023. Valoarea proiectului se estimează la 8,5 mil. Lei.

În etapa a III – a achiziției de echipamente destinate activităților economice în domeniul siguranței aeronautice, se are în vedere achiziția unor echipamente noi iar termenul de finalizare a achiziției este estimat pentru sfârșitul anului 2023. Investiția este în faza definirii temei de proiectare premergătoare analizei cost – eficacitate și va fi finalizat în anul 2023.  Valoarea totală a investiției este de 4,80 mil. lei.

Realizarea etapei a II-a a Centrului Intermodal Cargo Timișoara va fi inițiată în anul 2021 și va avea ca termen de finalizare 2030. Terenul pus la dispoziție de către Aeroportul Internațional Timișoara, poate asigura o suprafață de până la 650.000 mp. În primă etapă se va realiza un terminal cargo aerian cu suprafață de 4.000 mp, urmând ca ulterior centrul să fie dezvoltat și pentru zona rutieră și feroviară. Valoarea totală a investiției este estimată la 750 milioane de lei. Pentru realizarea integrală a proiectului se va avea în vedere cooperarea cu autoritățile locale, Consiliul Județean Timiș și cu Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, într-o proporție financiară care nu a fost decisă până în prezent.

Sunt prevăzute și reparații capitale a pistei de decolare – aterizare și a căilor de rulare, care presupune reparația capitală a pistei de decolare – aterizare pe segmentul estic cu lungimea de 1.000 m și lățimea totală de 60 m, extinderea platformei de parcare a aeronavelor precum și a căilor de rulare Alfa, Bravo, Delta și Fox se va realiza în scopul permiteri circulației în scopuri optime a aeronavelor de categorie „D”. Reparația capitală va cuprinde și înlocuirea integrală a sistemelor de balizaj încorporate. Costurile se estimează la 250 mil. lei și vor fi finanțate din bugetul de stat. Se apreciază faptul că într-un viitor mediu de timp va fi necesară realizarea unei piste secundare de minim 2.500 m, lățimea totală de 60 m și un PCN de minim 65.

Ne aflăm într-o perioadă grea pentru toți, însă acest lucru nu ne determină să nu privim înainte. Continuăm proiectele demarate sau începem noi proiecte care se dovedesc a fi benefice pentru aeroportul Timișoara, implicit pentru economia zonei de vest a țării. Am convingerea că, treptat, lucrurile vor reveni la normal. În această situație de revenire, aeroportul trebuie pregătit din toate punctele de vedere pentru creșterea traficului aerian, de pasageri și mărfuri. În aceeași ordine de idei, în contextul investițiilor derulate în prezent de Aeroportul Timișoara, zilele acestea se pun bazele realizării unor facilități de transport aerian pentru mărfuri perisabile și animale vii, fără precedent la nivel național. Impactul pe termen imediat și mediu, dar mai ales pe termen lung al acestei investiții va fi unul deosebit pentru producătorii și procesatorii de carne, dar și pentru cei care vor exporta alte categorii de mărfuri perisabile în afara continentului dar și în Uniunea Europeană.”, a declarat Dorel Grădinaru, director general al Aeroportului Internațional Timișoara.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Vasile V.D. Toth a spus: (aprilie 2nd, 2021 at 10:15 )

Pe dl. IDOLU l-ati invitat la receptie ? Va laudati cu proiecte (toate) incepute si derulate de fosta conducere a AIT. Nu sunteti in stare sa faceti nimic nou , doar sa semanati neincredere si teama in randul salariatilor . Vai de voi.

Mister Idolu a spus: (aprilie 2nd, 2021 at 11:07 )

Pai daca ramaneam eu………nu terminam niciodata terminalul ala……

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho timisoara

Cele mai citite articole


Aconnect - Digitalizam Romania

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Iulius Mall
Iulius Mall

Sport vezi arhiva Sport

CSM Lugoj învinge în decisiv Rapidul și mai are două meciuri de disputat în acest sezon

Lugojul organizează în acest weekend ultimul turneu al sezonului, pentru echipele din grupa locurilor 5-8. Primul meci pentru timișence a fost un adevărat thriller. Rapidul, echipă ce a intrat în ultima clipă în playoff, a ținut mult timp în „șah” formația de pe malul Timișului. Bucureștencele au condus cu 2-0, după ce și-au adjudecat primele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CSM Lugoj învinge în decisiv Rapidul și mai are două meciuri de disputat în acest sezon
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Un jandarm a ajuns în comă, în urma unui groaznic accident petrecut la Covaci/FOTO/Update

În această după-amiază a avut loc un cumplit accident de circulaţie în chiar centrul satului Covaci, comuna Sânandrei. O maşină a Jandarmeriei a fost lovită din lateral de un automobil VW Passat, fiind proiectată într-u stâlp de electricitate. În urma accidentului, un jandarm a fost încarcerat, intrând în comă. La faţa locului a ajuns imediat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un jandarm a ajuns în comă, în urma unui groaznic accident petrecut la Covaci/FOTO/Update
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

De Paști, Iulius Town a pregătit mii de premii în valoare de 20.000 de euro

Primăvara aceasta reinventează-ți garderoba cu piese fresh pline de culoare, iar noile colecții din Iulius Town sunt inspirate din natură și propun piese în culori neutre sau vibrante și pattern-uri impresionante, ce te vor ajuta să-ți păstrezi Your Natural Beauty. Iar dacă ai început deja pregătirile pentru Paște și urmezi tradiția de a te înnoi cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul De Paști, Iulius Town a pregătit mii de premii în valoare de 20.000 de euro

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

De la ultima raportare, la nivel naţional au fost infectate cu Sars-Cov-2 alte 3.474 persoane, fiind efectuate 23.909 de teste RT-PCR şi 11.760 de teste rapide. În secţiile de Terapie Intensivă sunt internaţi 1.505 pacienţi. Până astăzi, 17 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.027.039 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19)....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bilanţ coronavirus. 3.474 persoane infectate şi 135 de decese, în ultimele 24 de ore
Timișoara a fost întotdeauna un oraș în care națiunile și religiile diferite au trăit mereu împreună, fără probleme. Armeni catolici, mozaici, islamici, calvinisti, lutherani, cu toții au influențat istoria urbei. Specialiștii Muzeului Național al Banatului au analizat istoria legată de religiile care au existat secole la rând în Timișoara. Primele biserici atestate au multe sute...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Religiile și evoluția lor în istoria Timișoarei. Multe biserici au dispărut de-a lungul timpului/FOTO
A fost supărare mare pe rețelele de socializare după ce Festivalul Florilor din Timișoara a fost anulat pentru al doilea an consecutiv. Vizitat de 100.000 de persoane în cele trei zile de desfășurare, potrivit statisticilor, Timfloralis a fost destul de costisitor pentru bugetul local. Însă cei care au văzut aranjamentele florale s-au bucurat de priveliște...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După modelul TIMFLORALIS, 20.000 de flori vor împodobi centrul civic al Reşiţei la expoziția SPRING TIME
Lugojul organizează în acest weekend ultimul turneu al sezonului, pentru echipele din grupa locurilor 5-8. Primul meci pentru timișence a fost un adevărat thriller. Rapidul, echipă ce a intrat în ultima clipă în playoff, a ținut mult timp în „șah” formația de pe malul Timișului. Bucureștencele au condus cu 2-0, după ce și-au adjudecat primele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CSM Lugoj învinge în decisiv Rapidul și mai are două meciuri de disputat în acest sezon
Fostul minsitru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a afirmat că directorul DSP Timiş, Flavius Cioca, a fost evaluat de către minister, sugerând că rezultatul nu a fost unul bun. Norocul lui Cioca a fost însă revocarea sa din funcţia de ministrl al sănătăţii, a afirmat Voiculescu. Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculesu a declarat, la Digi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Vlad Voiculescu: Şeful DSP Timiş, Flavius Cioca, salvat prin demiterea sa din fruntea Ministerului Sănătăţii
Ministerul Culturii propune măsuri pentru reluarea activităților cultural-creative de la 1 iunie, în spații închise și deschise. Recomandările urmează să fie analizate de către Ministerul Sănătății și de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU). Ministerul Culturii precizază că „setul de măsuri a fost elaborat în urma discuțiilor din cadrul grupului de lucru pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Teatrele, cinematografele şi sălile de spectacol s-ar putea redeschide din 1 iunie
Sunteți nemulțumiți de soluțiile propuse de consilierii locali în problema managementului problemei porumbeilor din Timișoara, de noile regulamente pentru deținerea animalelor de companie? Sunteți așteptat la dezbatere publică pe tema noilor reglementări locale în domeniu. Aveți o săptămână să vă pregătiți argumentele și să le exprimați în cadrul unei dezbateri publice, care are loc luni,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sunteți supărați pentru amendarea hrănirii porumbeilor din Timișoara? Exprimați-vă punctul de vedere în cadrul unei dezbateri publice
CJ Timiș a obținut peste jumătate de milion de lei fonduri nerambursabile europene pentru realizarea unei noi strategii de eficiență energetică a județului. Aceasta este momentan în lucru, prin intermediul unui proiect european, strategia de eficiență energetică a județului, iar acum dorește feedback-ul timișenilor. Proiectul „Implementarea cadrului instituțional de dezvoltare strategică la nivelul județul Timiș”,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Consiliul Județean Timiș vrea să reducă cu 60% consumul de energie pentru iluminatul public din județ
Liga 4 Timiș și-a început cel mai rapid sezon în această seară. Derbiul etapei a fost câștigat de Timișul Șag, în timp ce Dudeștii Vechi este primul lider. Peciu Nou a reușit o mini-surpriză, iar Sânnicolau Mare a debutat cu dreptul. Rezultatele primei etape: Comloșu Mare – Sânnicolau Mare 1-3 Topolovățu Mare – Peciu Nou...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pobeda Dudeștii Vechi, primul lider din noul sezon. „Bulgarii” au bătut la Dudeștii Noi. Vezi rezultatele etapei din Liga 4
Top