Social

Bunicii cu Alzheimer și alte afecțiuni pregătesc decorațiuni pentru Paște la centrul din Mehala/FOTO

 Cei 96 de beneficiari ai Centrului de asistență și recuperare pentru persoane aflate în dificultate, situat pe strada Ioan Plavoșin nr. 21, din cadrul Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, se pregătesc intens în aceste zile să întâmpine Sărbătorile Pascale confecționând podoabe, felicitări și obiecte tradiționale.

Nu sunt neglijate însă nici activitățile sportive, cele de logopedie, jocul de rummy ori cele de memorie. Împărțiți pe grupe, beneficiarii participă activ la fiecare activitate.

Centrul de asistență și recuperare pentru persoane aflate în dificultate s-a născut la finele anului 2014, printr-un proiect european sub tutela Primăriei Timișoara.

Imobilul a fost reabilitat și extins, fiind transformat într-un Centru de zi modern, de serviciile căruia beneficiază, în cele mai bune condiții și sub atenta supraveghere a specialiștilor, timișorenii care sunt diagnosticați cu boala Alzheimer dar și adulți cu dizabilități, Parkinson, hemipareze, persoanele care se recuperează în urma accidentelor vasculare cerebrale, precum și familiile acestora. Spaţiul este generos, fiecare tip de activitate desfășurându-se în încăperi special amenajate.

Statisticile arată că în România sunt 300.000 de bolnavi diagnosticați cu boala Alzheimer, mult peste media europeană, la care se adaugă cei care sunt îngrijiți de familie și nu au un diagnostic oficial în acest sens. Deşi nu există un tratament care să vindece această maladie, noile opţiuni terapeutice pot încetini progresul bolii Alzheimer, îmbunătăţind în acelaşi timp calitatea vieţii, prin ameliorarea simptomelor. Cel mai comun simptom al bolii Alzheimer este dificultatea pacientului de a-şi aminti informaţii primite în urmă cu scurt timp, deoarece degradarea celulelor are loc iniţial în regiunea creierului responsabilă cu învăţarea.

„Persoanele diagnosticate cu Alzheimer pot fi destul de greu de îngrijit întrucât experimentează un mix de emoții alcătuit din: confuzie, frustrare, furie, teamă, întristare și depresie. Îngrijitorii pacienților cu Alzheimer trebuie să fie foarte calmi, răbdători și dispuși să asculte povestea acestora iar și iar. Un mediu liniștit, dominat de armonie și calm, poate estompa simptomele specifice Alzheimer”, a precizat Corina Eva, purtătorul de cuvânt al Direcției de Asistență Socială.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Timişoara trece după un meci dificil de Rapid şi rămâne prima la rugby

Meci intens, salvat de un final spectaculos. SCM USV Timişoara a învins mai greu decât…

6 minute ago

Anunţ exproprieri Moşniţa Nouă

Avand in vedere Hotararea nr. 223 din 25.09.2023 emisa de Consiliul Local al Comunei Moșnița…

3 ore ago

Dispensar uman modern pentru locuitorii din Ghiroda

Vineri, 17 mai, la Ghiroda s-a făcut recepția la Dispensarul Uman Ghiroda ,,Dr. Grațian Miclăuș’’.…

3 ore ago

La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere a rețelei de canalizare

Reţeaua de canalizare din Moşniţa Nouă a fost executată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional…

4 ore ago

Primul tramvai galben produs de turcii de la Bozankaya a ajuns la Timișoara. Vedeți cum arată/Foto

În perioada următoare, pe șinele de tramvai ale Timișoarei va apărea primul tramvai nou produs…

4 ore ago

Tech Talks by UPT – „AI for Humanity” a ajuns la final. Un eveniment de excepţie cu un succes răsunător

Unul din cele mai aşteptate şi memorabile evenimente organizate sub tutela UPT a ajuns la…

4 ore ago