Consiliul Județean Timiș are în acest an o linie bugetară specială pentru realizarea un Strategii Județene pentru realizarea de piste de biciclete, a anunțat Cristian Moș, vicepreședintele CJT. O rețea adecvată de asemenea piste va fi extrem de benefică pentru toată economia județului, spune acesta.
Conform datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene, în anul 2018, România înregistra cel mai mare număr de decese în rândul bicicliștilor raportat la un milion de locuitori. Conform Strategiei Naţionale pentru Siguranță Rutieră 2016-2020, insuficienţa amenajărilor rutiere special destinate bicicletei a fost identificată ca fiind una dintre cauzele principale în cazul accidentelor în care sunt implicaţi bicicliştii.
Bicicleta face parte din categoria celor mai ieftine mijloace de transport şi care necesită cea mai ieftină infrastructură.
”Din păcate, în România, cadrul strategic de amenajare a teritoriului nu este încă în totalitate adaptat și actualizat. Datorită constrângerilor Uniunii Europene, multe municipalități au adoptat Planuri de Mobilitate Urbana Durabilă (PMUD), însă există foarte puține planuri sau strategii locale/județene privitoare la realizarea unei infrastructuri velo adaptate la nevoile reale ale comunităților. Încă de când mi-am preluat mandatul de vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș, am susținut că dezvoltarea infrastructurii velo pentru încurajarea mersului pe bicicletă și creșterea siguranței utilizatorilor trebuie să fie o prioritate pentru instituția din care fac parte. Anul acesta, facem un prim pas extrem de important: în bugetul aprobat ieri, în plenul CJT, se regăsește o linie bugetară specială pentru „Strategia județeană pentru realizarea pistelor de biciclete”, spune Cristian Moș.
Efectele benefice ale unei asemenea rețele de piste sunt evidente, ele se referă la mediul economic, turistic, dezvoltarea sectorului de comerț și servicii.
”Pe lângă beneficiile evidente pe care o astfel de rețea le-ar aduce județului nostru, trebuie luat în calcul și faptul că o asemenea investiție o să aibă un impact economic pozitiv, prin creșterea veniturilor din dezvoltarea cicloturismului și a sectoarelor de comerț și servicii. Cicloturismul este o componentă esențială pentru punerea în valoare a potențialului turistic al Timișului. Consider că această viitoare investiție pe care Consiliul Județean Timiș urmează să o facă în infrastructura pentru biciclete trebuie să țină cont de nevoile utilizatorilor, cu respectarea celor 5 criterii de calitate recunoscute pe plan internațional: sigură, directă, coezivă, confortabilă și atractivă. Totodată, trebuie respectat principiul dezvoltării durabile a mobilității urbane prin împărțirea echitabilă a spaţiului drumurilor publice între cele 4 moduri relevante de deplasare – deplasarea pietonală, cu bicicleta, cu transportul public și deplasarea motorizată individuală. Primul pas a fost făcut – vă voi ține la curent cu stadiile prin care o să treacă aceast proiect și sper că vom putea să ne bucurăm împreună, în anii ce vin, de o infrastructură velo de calitate în județul Timiș”, a mai spus Cristian Moș.
La Timișoara a ajuns și ultimul din cele 17 tramvaie produse de Bozankaya, în lotul…
SCM winsed.swiss Timișoara o înfruntă pe CSM CSU Oradea duminică, de la ora 18:00, în…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș în calitate de beneficiar și Expert Business Center…
Consiliul Județean Timiș va trebui să semneze un acord de colaborare cu primăriile din Dumbrăvița…
Mai sunt doar câteva zile din acest an, iar dacă licitația pentru realizarea unei noi…
Peste 60% dintre români consideră că decizia Curții Constituționale a României de a anula turul…