Zilele trecute, o echipa de copii, reprezentantă a orașului Timișoara, a obținut un număr de 16 medalii la Campionatul Național de Escaladă Copii și Juniori 2021. Echipa formată din 10 fete și 3 băieți cu vârste cuprinse între 7 și 16 ani, se antrenază la Sala de escaladă „One Move” din Timișoara sub îndrumarea antrenoarei Alexandra Krasta.
Anul acesta fost primul campionat național de copii și juniori în care Timișoara a contat cu adevarat, atât ca număr de participanți, cât și ca rezultate. Trăgând linie, echipa Timișoarei a obținut 5 medalii de aur, 5 medalii de argint și 7 medalii de bronz la 3 categorii de vârsta dintr-un număr de 3 probe existente. De asemenea, au avut mai multe prezențe în finale și, cel mai important, s-a conturat o echipă de copii unită, puternică și motivată să continue antrenamentele. Aceste performanțe sunt cu atât mai mult surprinzătoare având în vedere că această disciplină sportivă s-a dezvoltat în Timișoara relativ recent în comparație cu alte orașe așezate geografic în apropierea muntelui, care au, astfel, o lungă tradiție în escaladă.
Escalada și bouldering-ul, sau cățăratul – așa cum e cunoscut de toată lumea – este un sport în plină ascensiune nu doar la nivel local și național, ci și pe plan internațional, din acest an devenind sport olimpic la Jocurile olimpice de la Tokyo 2021. Este unul din puținele sporturi care implică utilizarea fiecărei grupe musculare. Lucrând cu propria greutate, presiunea pe articulații este redusă. Sportivii se dezvoltă la nivel muscular, cât și motric, prin antrenarea echilibrului și flexibilității, dar și mental. Sunt antrenate in special coordonarea, orientarea în spațiu, capacitatea de identificare eficientă de soluții, având în vedere că pentru a parcurge și termina un traseu este nevoie de analiza opțiunilor, planificarea mișcărilor, autocunoaștere și perseverență. Aceste calități odată dobândite se pot translata în orice domeniu al vieții. În vârf se poate ajunge priză cu priză. Pentru a ajunge la obiectivul final, fiecare obiectiv intermediar e la fel de important.
Antrenoarea Alexandra Krasta a declarat: „Majoritatea copiilor le place sa se catere tare multi, iar la noi la sala pot sa se desfaseoare intr-un mediu sigur, controlat si sub indrumarea unui instructor. Cativa copii s-au indragostitde de aceasta activitate si au inceput sa vina de 2-3 ori pe saptamana la sala. Pentru ei am format 2 grupe de performanta, una pentru 7-9 ani iar cealalta pentru 10-12 ani si desfasuram intre 2 si 4 antrenamente pe saptamana.
Pentru rezultatele bune de la Campionatul National am planificam antrenamentele pe termen mediu, le-am diversificat pentru a fi interesante si am facut mai mute simulari de concurs. Pun mare accent pe unitatea de grup si pe creare unei legaturi stranse intre ei, iar acest lucru cred ca este un ingredient important pentru a avea rezultate bune.
Pe viitor ne dorim sa mai formam 2 grupe de performanta, sa continuam antrenamentele intr-un format diversificat si atragator, astfel incat copii sa vina cu drag la fiecare antrenament.”
Câștigătorii timișoreni de la Campionatul Național de Escaladă sunt:
Locul I
Escalada dificultate –grupa C3 (7-9ani ) – Emilia Preda
Escalada dificultate – grupa C2 (10-11ani ) – Ana Boicu
Bouldering – grupa C3 (7-9ani ) – Emilia Preda
Bouldering – grupa C2 (10-11ani ) – Emma Zăhan
Combinat – grupa C3 (7-9ani ) – Emilia Preda
Locul II
Escalada dificultate – grupa C3 (7-9ani ) – Ana Fîntîneanu
Bouldering – grupa C2 (10-11ani ) – Ana Boicu
Escalada viteza – grupa C3 (7-9ani ) – Emilia Preda
Combinat – grupa C2 (10-11ani ) – Ana Boicu
Locul III
Escalada dificultate – grupa YA (16-17ani ) – Maria Fîntîneanu
Escalada dificultate – grupa C2 (10-11ani ) – Emma Zăhan
Bouldering – grupa YA (16-17ani ) – Maria Fîntîneanu
Bouldering – grupa C3 (7-9ani ) – Ralulca Tamaș
Escalada viteza – grupa C3 (7-9ani ) – Ana Fîntîneanu
Combinat – grupa C2 (10-11ani ) – Emma Zăhan
Combinat – grupa YA (16-17ani ) – Maria Fîntîneanu
DESPRE CAMPIONATUL NAȚIONAL DE ESCALADĂ
Campionatul Național este un concurs de escaladă dificultate, escaladă viteză și bouldering organizat de către Clubul Linx Climbing Club și Sala de escaladă Gravity împreună cu Federația Română de Alpinism și Escaladă. Este un concurs organizat pentru copiii și juniorii care practică escalada sportivă de performanță.
DESPRE ESCALADA TIMIȘOREANĂ
Sala „One Move” a fost deschisă în anul 2008 din pasiunea unor oameni pentru escaladă și bouldering, iar de atunci comunitatea celor care practică acest sport în Timișoara a crescut organic. În prezent sunt peste400 demembri și interesul pentru acest sport e în continuă creștere. Pentru cei interesați, adresa web a sălii One move este : www.onemove.ro
Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…