Consilierii locali timișoreni nu au ratat ocazia să mai dezbată (încă) o dată pe tema animalelor de companiei din oraș, a câinilor și pisicilor vagabonzi, respective a porumbeilor din centrul capitalei Banatului, cu ocazia ședinței de plen în care regulamentul a fost aprobat. La final, după patru luni de păreri pro și contra, mai bine au ieșit câinii și pisicile vagaboande, care vor putea fi hrăniți fără ca ”hrănitorul” să fie amendat, în timp ce porumbeii se vor pune pe slăbit, fiind interzisă hrănirea lor.
Rău au ieșit și proprietarii de animale de companie care stau la bloc, în ”logica” celor care au dus proiectul la final, acești proprietari nu mai sunt la mâna unor vecini nefavorabili unui pet, ci acum sunt la mâna întregii asociații de proprietari, care va putea decide dacă un câine sau o pisică va putea trăi în apartamentului proprietate personală din bloc. Aceasta după ce au descoperit o lege a asociațiilor de condominii, care stabilește… drepturi.
Singura veste bună e că acum animalele se vor putea plimba cu tramvaiul, dar numai în anumite condiții și nu la ore de vârf!
O modificare, de asemenea benefică, a fost impusă de consilierul liberal Lucian Căldăraru, care a reușit să impună în legislația locală obligația primăriei de a aloca bani pentru sterilizarea animalelor de pe stradă. Conform textului inițial, primăria avea prevăzut doar că ”poate” să aloce bani în acest scop.
O concluzie interesantă a fost lansată de un alt consilier liberal, Daniela Mariș, care a concluzionat că nu ar fi neapărat bine să oprești hrănirea porumbeilor, pentru că aceştia ar putea să devină violenți și să fure mâncarea copiilor și a părinților cu care sunt la terase.
De asemenea, doctorul Marius Craina, de la Pro România a venit cu o soluție pentru porumbei… din domeniul său de activitate medicală. Mai precis, el spune că nu ar trebui să se ajungă la înfometare și că în Germania au fost descoperite modele de sterilizare a păsărilor. În caz contrar, ei vor pleca în alte zone ale orașului și se vor înmulți acolo.
Fostul viceprimar Dan Diaconu a tras, la rândul său, o concluzie, care arată că noua legislație ”birocratizează” și limitează și mai mult posibilitatea de a deține un câine la bloc.
”Nu văd o îmbunătățire față de regulamentul anterior. Cum ajutăm proprietarii de animale la bloc, am trecut de la câțiva vecini la o întreagă asociație să-și dea acordul. Singurul lucru pe care îl aduce în plus regulamentul e că vom merge cu animalele în tramvaiele STPT”, a spus Diaconu.
Iar răspunsul a venit de la Rodica Militaru, de la USR, care a inițiat HCL, și care a spus că măcar acum vei ști dinainte dacă vei putea avea animal de companie în acel respectiv bloc sau nu.
Proiectul, chiar dacă a rămas controversat, a reușit să treacă de votul consilierilor locali, cu doar două abțineri.
O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale…
Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…
Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…
Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…
Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…