Sănătate

Sănătatea are de suferit de Paști. Cum poți evita neplăcerile

Sănătatea de Paști trebuie protejată. Sfintele Sărbători au un sens simbolic de reînnoire, renaștere și de împrospătare. Postul care le precede este parte din acest proces și reprezintă o dietă prin excelență vegetariană, cu un caracter de cruțare hepatică. Pune în repaus secreția biliară și funcția hepatică. De aceea, este foarte importantă trecerea de la post la festin.

„Trebuie să ne asigurăm că facilităm trecerea organismului nostru de la un regim alimentar sărac în grăsimi și proteine animale, bogat în legume și fructe, la dieta de sărbătoare, complet diferită de cea anterioară. Dieta de sărbătoare ne solicită corpul. Îl forțează să funcționeze la capacitate maximă de digestie (pe toate căile lui metabolice). Și poate să genereze semne și simptome de surescitare”, spune dr. Luminița Florea, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Astfel, este important să ne menținem sănătatea de Paști. Atât modul în care gătim și combinăm alimentele, dar și cantitătile pe care le consumăm. Produsele bogate în proteine animale precum carnea de miel, drobul sau ouăle trebuie preparate cât mai dietetic: la cuptor, la abur, la grătar, prin fierbere. Evitând pe cât posibil prăjelile sau alimentele cu un conținut mare de grăsimi animale sau uleiuri. Preparatele grele vor fi acompaniate de cât mai multe vegetale proaspete și legume de sezon.

Se recomandă moderație la dulciuri, făinoase, dar și la băuturile dulci carbogazoase sau alcoolice. Este bine să consumăm porții cât se poate de mici de alimentele cu digestie dificilă (friptura de miel sau ied, drobul, ouăle, cozonacul, pasca). Și porții cât mai generoase de fructe și legume – surse naturale de fibre, care ajută la digestia alimentelor mai puțin digerabile.

„În concluzie, sărbătorile pascale trebuie să se caracterizeze prin mese fără excese de alimente din punct de vedere cantitativ sau caloric și un consum mic sau moderat de alcool. În plus mișcare, cât mai multă mișcare! Între mese, înainte sau după mese, de la simple plimbări până la sport în aer liber, pentru a reuși să se consume o bună parte din excesul caloric adus de aceste alimente speciale din meniul de Paște”, spune dr. Luminița Florea.

 

Sursa: libertateapentrufemei.ro

 

 

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Conflict 3 la 1 într-o şcoală din Lugoj. Noroc cu intervenţia poliţiştilor

În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…

2 ore ago

C9. Peciu Nou, scorul campionatului după ce a dat de pământ cu Periamul

Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…

3 ore ago

Echipele distribuitorului de energie electrică se află în continuare pe teren

Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…

4 ore ago

Demarează acțiunea de autorizare a comercianților stradali de produse specifice de Sfântul Nicolae

Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…

4 ore ago

Sâmbăta viitoare se deschide Târgul de Crăciun de la Timișoara

Peste doar o săptămână, la Timișoara se va deschide cea mai nouă ediție a Târgului…

4 ore ago

Aproape 12.000 de timișeni fără curent electric. CJT cere intervenția rapidă a echipelor distribuitorului de electricitate

Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare…

5 ore ago