Sănătatea de Paști trebuie protejată. Sfintele Sărbători au un sens simbolic de reînnoire, renaștere și de împrospătare. Postul care le precede este parte din acest proces și reprezintă o dietă prin excelență vegetariană, cu un caracter de cruțare hepatică. Pune în repaus secreția biliară și funcția hepatică. De aceea, este foarte importantă trecerea de la post la festin.
„Trebuie să ne asigurăm că facilităm trecerea organismului nostru de la un regim alimentar sărac în grăsimi și proteine animale, bogat în legume și fructe, la dieta de sărbătoare, complet diferită de cea anterioară. Dieta de sărbătoare ne solicită corpul. Îl forțează să funcționeze la capacitate maximă de digestie (pe toate căile lui metabolice). Și poate să genereze semne și simptome de surescitare”, spune dr. Luminița Florea, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice.
Astfel, este important să ne menținem sănătatea de Paști. Atât modul în care gătim și combinăm alimentele, dar și cantitătile pe care le consumăm. Produsele bogate în proteine animale precum carnea de miel, drobul sau ouăle trebuie preparate cât mai dietetic: la cuptor, la abur, la grătar, prin fierbere. Evitând pe cât posibil prăjelile sau alimentele cu un conținut mare de grăsimi animale sau uleiuri. Preparatele grele vor fi acompaniate de cât mai multe vegetale proaspete și legume de sezon.
Se recomandă moderație la dulciuri, făinoase, dar și la băuturile dulci carbogazoase sau alcoolice. Este bine să consumăm porții cât se poate de mici de alimentele cu digestie dificilă (friptura de miel sau ied, drobul, ouăle, cozonacul, pasca). Și porții cât mai generoase de fructe și legume – surse naturale de fibre, care ajută la digestia alimentelor mai puțin digerabile.
„În concluzie, sărbătorile pascale trebuie să se caracterizeze prin mese fără excese de alimente din punct de vedere cantitativ sau caloric și un consum mic sau moderat de alcool. În plus mișcare, cât mai multă mișcare! Între mese, înainte sau după mese, de la simple plimbări până la sport în aer liber, pentru a reuși să se consume o bună parte din excesul caloric adus de aceste alimente speciale din meniul de Paște”, spune dr. Luminița Florea.
Sursa: libertateapentrufemei.ro
Comentarii prin facebook