Politica

“În gura lui, prieten al lui Nasleu și al interlopilor, cuvintele nulitate și lichea sună a laudă.” Reacţia intelectualilor la atacul grosolan al lui Nicolae Robu

Mai mulţi intelectuali timişoreni, şi nu numai, s-au solidarizat cu universitarii Marcel Tolcea, Daniel Vighi şi Vasile Popovici, care au fost atacaţi la modul grobian de fostul primar, Nicolae Robu. Singurul dintre cei atacaţi de Robu care a reacţionat, Vasile Popovici, afirmă că de la un prieten al interlopilor jignirile lui Robu aduc mai mult a laudă.

Fostul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, a produs un atac delirant la adresa universitarilor Marcel Tolcea, Daniel Vighi şi Vasile Popovici, pe care i-a descris drept “nulităţi şi “lichele ahtiate după ani”.

Mircea Mihăieş, scriitor, critic literar, profesor universitar, redactor şef revista Orizont: “Protestez cu vehemență împotriva calificativelor infamante ale fostului primar al Timișoarei, Nicolae Robu, la adresa a trei eminenți scriitori și profesori universitari din Timișoara, Vasile Popovici, Marcel Tolcea și Daniel Vighi. Într-un acces de furie necontrolat, dl. Robu îi descrie drept „nulități” și „persoane ahtiate după bani”. E intolerabil ca diferențele de viziune politică să ducă la o asemenea orbire, iar calitățile evidente ale celor menționați, recunoscute de o țară întreagă, să fie terfelite într-o astfel de manieră.”

Adriana Babeţi, scriitor, critic literar, profesor universitar: “Colegii și prietenii mei de o viață – Vasile Popovici, Marcel Tolcea, Daniel Vighi – sunt trei intelectuali de marcă ai României, trei scriitori reputați, trei profesori universitari care se bucură de prestigiu. Și, dincolo de toate aceste calități recunoscute în țară și străinătate, ei sunt trei din cele mai vii, mai eficiente prezențe ale spiritului civic timișorean. Protestez, domnule Nicolae Robu, împotriva modului difamatoriu, total nedrept și inacceptabil, în care v-ați referit public la ei.”

Cristian Preda, politolog, decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii  Bucureşti: “Sunt indignat de felul în care penelistul Robu, fostul primar al Timișoarei, vorbește despre trei intelectuali – Vasile Popovici, Daniel Vighi şi Marcel Tolcea – care nu-i împărtășesc vederile politice. Prăpastia căscată între lumea partidelor și cea intelectuală e tot mai adâncă. Oare Cîțu și Orban au ceva de zis despre descrierea unor distinși profesori ca “nulități” întrucât nu te susțin?”

Corneliu N. Vaida, primul purtător de cuvânt al Revoluţiei de la Timişoara:  “Citesc cu stupefacție atât pe pagina fostului primar, dar și în presa zilei, delirul furibund și ofensator al ex-edil(i)ului la adresa unor intelectuali ca Marcel Tolcea, Daniel Vighi si Bazil Popovici: ” ……… Noi avem în Timișoara oameni de cultură, în același timp / sau manageri culturali excepționali, exponențiali pt actul cultural național, precum Ștefan Popa Popa’s, Cristian Rudic, Ada Hausvater, Balazs Attila, Ioan Gârboni, Mircea Mihăeș, Adriana Babeți, Silviu Oravitzan -și lista nu e închisă!-! EI trebuie promovați, valorificați! În niciun caz, nulitățile Vasile Popovici, Marcel Tolcea, Daniel Vighi, lichele ahtiate după bani și-atât! ……..” Halal limbaj de Ing., Dr. ŞI, Dhc, Prof. univ. – cum semna el documentele Mă așteptam la luări de poziția din partea intelectualității urbei, însă până acum, am observat doar protestul lui Mircea Mihăeș…”

 Dintre cei trei uniersitari atacaţi de Robu, singurul care a reacţionat a fost Vasile Popovici:

“Insultele omenilor vrednici de dispreț, gen Vadim Tudor, nu m-au atins și nu mă ating. Am avut parte de ele din plin și le-am considerat mereu complimente indirecte. Azi bietul Nicolae Robu ne tratează, pe Marcel Tolcea, pe Daniel Vighi și pe mine, drept „nulități”, „lichele” și „ahtiați după bani”. În gura lui, prieten al lui Nasleu și al interlopilor, cuvintele nulitate și lichea sună a laudă. Pe mine unul m-ar fi jignit peste măsură să aud de bine. Ideea însă că aș fi „ahtiat după bani” mi se pare totuși ciudată. Am mai auzit-o în presa aservită. În viața mea nu am CERUT și nu am LUAT un leu de la nimeni în afara salariului pentru care am muncit până am căzut din picioare. Nu am prezentat niciodată un singur proiect spre finanțare publică, nu am de gând să prezint și nu am vizat niciodată poziții obținute fără concurs sau fără argumentele profesionale. „Ahtiat după bani”? Când, unde, cum în viața asta de când mă știu?! O spun nu pentru a corecta ce spune un biet rătăcit, ci pentru informarea celor care nu mă cunosc deloc.”

 

 

 

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Creaţie dincolo de cuvinte. Fundația Art Encounters vă invită la un workshop de Blackout Poetry

Pe data de 3 octombrie, de la ora 18, Fundația Art Encounters, împreună cu Librăria…

O oră ago

Horticultura scoate la licitaţie două spaţii comerciale pentru închiriere

Societatea Horticultura scoate la licitaţie două spaţii comerciale pentru încuriere, ambele aflate la parter. Unul…

O oră ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 27 septembrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 27.09.2024, unde se vor executa reparaţii…

2 ore ago

Primăria Timișoara a finalizat lucrările de reabilitare de la fosta școală 28

La mai mult de un an de când a terminat de reparat acoperișul clădirii, Primăria…

16 ore ago

Muzică de handpan și atelier de mandale printre Aripi! O expoziție de neratat

Mandala este o cosmogramă mistică ce concentrează energie spirituală și pentru cel care o creează,…

18 ore ago

Gala Aniversară ELITh UPT are loc vineri

Universitatea Politehnica Timișoara organizează Gala aniversară ELITh, prin care marchează 100 de ani de la…

19 ore ago