“În gura lui, prieten al lui Nasleu și al interlopilor, cuvintele nulitate și lichea sună a laudă.” Reacţia intelectualilor la atacul grosolan al lui Nicolae Robu

mircea mihaies

mircea mihaies

Mai mulţi intelectuali timişoreni, şi nu numai, s-au solidarizat cu universitarii Marcel Tolcea, Daniel Vighi şi Vasile Popovici, care au fost atacaţi la modul grobian de fostul primar, Nicolae Robu. Singurul dintre cei atacaţi de Robu care a reacţionat, Vasile Popovici, afirmă că de la un prieten al interlopilor jignirile lui Robu aduc mai mult a laudă.

Fostul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, a produs un atac delirant la adresa universitarilor Marcel Tolcea, Daniel Vighi şi Vasile Popovici, pe care i-a descris drept “nulităţi şi “lichele ahtiate după ani”.

Mircea Mihăieş, scriitor, critic literar, profesor universitar, redactor şef revista Orizont: “Protestez cu vehemență împotriva calificativelor infamante ale fostului primar al Timișoarei, Nicolae Robu, la adresa a trei eminenți scriitori și profesori universitari din Timișoara, Vasile Popovici, Marcel Tolcea și Daniel Vighi. Într-un acces de furie necontrolat, dl. Robu îi descrie drept „nulități” și „persoane ahtiate după bani”. E intolerabil ca diferențele de viziune politică să ducă la o asemenea orbire, iar calitățile evidente ale celor menționați, recunoscute de o țară întreagă, să fie terfelite într-o astfel de manieră.”

Adriana Babeţi, scriitor, critic literar, profesor universitar: “Colegii și prietenii mei de o viață – Vasile Popovici, Marcel Tolcea, Daniel Vighi – sunt trei intelectuali de marcă ai României, trei scriitori reputați, trei profesori universitari care se bucură de prestigiu. Și, dincolo de toate aceste calități recunoscute în țară și străinătate, ei sunt trei din cele mai vii, mai eficiente prezențe ale spiritului civic timișorean. Protestez, domnule Nicolae Robu, împotriva modului difamatoriu, total nedrept și inacceptabil, în care v-ați referit public la ei.”

Cristian Preda, politolog, decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii  Bucureşti: “Sunt indignat de felul în care penelistul Robu, fostul primar al Timișoarei, vorbește despre trei intelectuali – Vasile Popovici, Daniel Vighi şi Marcel Tolcea – care nu-i împărtășesc vederile politice. Prăpastia căscată între lumea partidelor și cea intelectuală e tot mai adâncă. Oare Cîțu și Orban au ceva de zis despre descrierea unor distinși profesori ca “nulități” întrucât nu te susțin?”

Corneliu N. Vaida, primul purtător de cuvânt al Revoluţiei de la Timişoara:  “Citesc cu stupefacție atât pe pagina fostului primar, dar și în presa zilei, delirul furibund și ofensator al ex-edil(i)ului la adresa unor intelectuali ca Marcel Tolcea, Daniel Vighi si Bazil Popovici: ” ……… Noi avem în Timișoara oameni de cultură, în același timp / sau manageri culturali excepționali, exponențiali pt actul cultural național, precum Ștefan Popa Popa’s, Cristian Rudic, Ada Hausvater, Balazs Attila, Ioan Gârboni, Mircea Mihăeș, Adriana Babeți, Silviu Oravitzan -și lista nu e închisă!-! EI trebuie promovați, valorificați! În niciun caz, nulitățile Vasile Popovici, Marcel Tolcea, Daniel Vighi, lichele ahtiate după bani și-atât! ……..” Halal limbaj de Ing., Dr. ŞI, Dhc, Prof. univ. – cum semna el documentele Mă așteptam la luări de poziția din partea intelectualității urbei, însă până acum, am observat doar protestul lui Mircea Mihăeș…”

 Dintre cei trei uniersitari atacaţi de Robu, singurul care a reacţionat a fost Vasile Popovici:

“Insultele omenilor vrednici de dispreț, gen Vadim Tudor, nu m-au atins și nu mă ating. Am avut parte de ele din plin și le-am considerat mereu complimente indirecte. Azi bietul Nicolae Robu ne tratează, pe Marcel Tolcea, pe Daniel Vighi și pe mine, drept „nulități”, „lichele” și „ahtiați după bani”. În gura lui, prieten al lui Nasleu și al interlopilor, cuvintele nulitate și lichea sună a laudă. Pe mine unul m-ar fi jignit peste măsură să aud de bine. Ideea însă că aș fi „ahtiat după bani” mi se pare totuși ciudată. Am mai auzit-o în presa aservită. În viața mea nu am CERUT și nu am LUAT un leu de la nimeni în afara salariului pentru care am muncit până am căzut din picioare. Nu am prezentat niciodată un singur proiect spre finanțare publică, nu am de gând să prezint și nu am vizat niciodată poziții obținute fără concurs sau fără argumentele profesionale. „Ahtiat după bani”? Când, unde, cum în viața asta de când mă știu?! O spun nu pentru a corecta ce spune un biet rătăcit, ci pentru informarea celor care nu mă cunosc deloc.”

 

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

rrusinika a spus: (iunie 22nd, 2021 at 16:34 )

Rușine tov.Robu, unicul neuron asc-ist (asociația studenților comuniști) a început să vă patineze?
Nu mai vedeți sau v-a intrat prea multă apă în urechile clapauge de la gelul estompator?
Aveți nevoie de consult psiho?
Narcisismul paranoic vi i s-a reactivat?

Dandanace a spus: (iunie 22nd, 2021 at 17:34 )
Klaus a spus: (iunie 22nd, 2021 at 17:41 )

Ca Robu e frustrat ca a pierdut alegerile…asta stim cu totii nu e nimic nou. Ca scrie pe facebook tot felul de prostii…la fel. Insa cateodata prin randurile emanate de mintea dumnealui mai sunt si samburi de adevar. Ma refer aici la „domnul” Popovici, care ar trebui sa isi aduca aminte cum a obtinut sinecura din diplomatie si cum a venit si a facut sluj la sediul PNT si PNL pentru a obtine „ok”-ul politic. Apoi poate ne explica domnul „Bazil” cum a reusit sa isi pastreze postul la Universitatea de Vest atatia ani, si cand s-a intors inapoi din diplomatie sa fie si „facut” profesor universitar la apelul de seara, ca in perioada proletcultista generalii comunisti? Cu tot respectul pentru carierele academice care si-au urmat cursul firesc insa din acest punct de vedere domnul Vasile Popovici este o frauda si pamfletul lui Robu in acest caz prezinta un adevar. Imi pare rau ca doamna Babeti si alti oameni de cultura se asociaza cu acest personaj (Vasile Popovici) cu nimic diferit de intreaga actuala clasa politica.

George a spus: (iunie 22nd, 2021 at 18:10 )

@klause, cred că ești pe aceeași linie deraiată cu stăpânul tău. Când robu, în calitate de primat al orașului, avea catedra rezervată la Poli, primea salariu pentru că „preda” ore la facultate, timp de OPT ani, unde era MORALITATEA ta? Când robu îl susținea pe INFRACTORUL nasleu, în ciuda dovezilor, unde era MORALITATEA ta? Când poarta de intrare în oraș, manarita de stăpânul tău, Culiță și Diaconu, a luat o viață, unde era MORALITATEA ta?

AlexK a spus: (iunie 22nd, 2021 at 18:41 )

Dl multe titluri, Robu, este un frustrat. El stie in sinea lui ca este NULL. Sunt un fost student de-al lui, care lucreaza in UK. Am venit acasa pt vaccin si in cele aproape 3 saptamani m-am distrat zilnic pe seama postarilor idioate, pe care le pregateste cu grija, probabil noaptea si din cand in cand mai adauga si o poza de-a lui, de acum 20 de ani.
Am realizat dupa ce am ajuns la master la Londra cat de zero este dl Robu, desi aici se lauda intr- una si subliniaza ce realizat e el profesional. Studiindu-i pseudo „opera” se vede ca de fapt el a ” fost realizat” de colegii care l au pus coautor la lucrarile si munca lor. Daca il intrebati in ce e specialist nu va poate defini niciun domeniu. Pentru el oricine il critica este nulitate. Spitalul de pe Vacarescu ar trebui sa se autosesizeze.

Dl Klaus, de mai sus, care se intreaba cum de i s- a rezervat postul unui consul, nu se intreaba cum de a ocupat si probabil mai ocupa Robu postul de profesor, cand a luat bani grei de la UPT, fara sa- si tina sute de ore in lungul anilor si cu contributie ZERO in cercetare.

Roibu a spus: (iunie 22nd, 2021 at 21:01 )

Defectul Robu a nimerit-o de data asta. Indivizii sunt niste lichele care se dau acum lovite. Ei fiind la fel ca Robu niste indivizi care au scris despre altii, mizerii de acelasti tip.

Donimic Carpaci a spus: (iunie 22nd, 2021 at 22:39 )

Plin de heitari si de frustrati pe aici precum a spus si Funeriu zilele trecute. Ba chiar vad un „domn” care vorbeste de luat viata unui om. Daca babuinul ar studia inainte sa vorbeasca s-ar intreba care a fost concluzia justitiei. Sau acuma nu mai credem in justitie? Da, Robu este depasit si balareste aiurea pe retele sociale insa useristii de serviciu sunt in aceeasi categorie dezamagitoare cu el. Eu traiesc prezentul si ma uit la viitor constatand ca fritz si infractorul latcau regreseaza orasul nostru. Cine nu vede aceasta realitate e fie interesat, fie prost.

Cititor a spus: (iunie 24th, 2021 at 17:23 )

Ca Robu e dus, asta o stim cu totii. Ca Mihaies e o valoare, asta nu o mai stiam. Unii ne amintim de niste slugi basiste cu limba catifelata, dar se vede ca nu toti au memoria lunga.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute
L'architect du Beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Victorie de pus în ramă pentru CFR pe terenul campioanei

Surpriză frumoasă în etapa a doua din play-off, în prima ligă de futsal. CFR Timişoara a reuşit imposibilul şi s-a impus pe terenul campioanei, United Galaţi, formaţie neînvinsă până în acel moment. Partida din Sala Dunărea a fost echilibrată, dar bănăţenii au avut un plus de prospeţime şi inteligenţă pentru a ieşi învingători. Gazdele au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victorie de pus în ramă pentru CFR pe terenul campioanei
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Angajaţii Horticultura lucrează de zor în Parcul Civic

Angajaţii societăţii Horticultura continuă lucrările de întreținere a Parcului Civic, pe măsură ce condițiile meteo permit acest lucru. Acest parc a fost preluat de societatea municipalităţii, în luna ianuarie, după ce Primăria Timişoara a refuzat să recepţioneze lucrările de mântuială executate de o firmă contractată de fosta administraţie.  În prima zi a săptămânii angajaţii Horticultura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Angajaţii Horticultura lucrează de zor în Parcul Civic
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Fundația Art Encounters vernisează pe 28 martie expoziția „Lecții de grădinărit. 10 precepte pentru o grădină organică” a artiștilor Alexandra Boaru, Adrian Câtu, Lorena Cocioni, Pavel Grosu, Gwen (Emma Bădulescu), Catinca Malaimare, Lucian Popăilă, Victoria Sadovnic, Ioana Stanca și Ovidiu Toader. Curatoriată de Ami Barak, expoziția reunește cei zece artiști care fac parte dintr-o nouă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Zece tineri artiști expun la Fundație Art Encounters, la Timișoara
Trei artiști stradali români și un artist islandez vor schimba aspectul comunei Foeni. Ea a avut la dispoziție un loc mai mult decât … interesant, pentru a-l transforma în gazdă pentru picture: stația de autobuz din localitate. Cea de-a doua rezidență artistic organizată de Asociația Miltonia, partenerul cultural al Consiliului Județean Timiș în cadrul proiectului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O artistă română a pictat pe stația de autobuz din Foeni. Proiectul, parte al revitalizării Conacului Mocioni/Foto
Surpriză frumoasă în etapa a doua din play-off, în prima ligă de futsal. CFR Timişoara a reuşit imposibilul şi s-a impus pe terenul campioanei, United Galaţi, formaţie neînvinsă până în acel moment. Partida din Sala Dunărea a fost echilibrată, dar bănăţenii au avut un plus de prospeţime şi inteligenţă pentru a ieşi învingători. Gazdele au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victorie de pus în ramă pentru CFR pe terenul campioanei
Angajaţii societăţii Horticultura continuă lucrările de întreținere a Parcului Civic, pe măsură ce condițiile meteo permit acest lucru. Acest parc a fost preluat de societatea municipalităţii, în luna ianuarie, după ce Primăria Timişoara a refuzat să recepţioneze lucrările de mântuială executate de o firmă contractată de fosta administraţie.  În prima zi a săptămânii angajaţii Horticultura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Angajaţii Horticultura lucrează de zor în Parcul Civic
Agenția de turism As Tour – Timișoara vă propune un început de toamnă reușit, alegând o ofertă de neratat: un sejur Antalya – Turcia în perioada 20 – 27 septembrie. Tarifele încep de la 590 euro de persoană într-un  hotel de patru stele Agenția de turism As Tour – Timișoara vă invită, de această dată,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Început de toamnă în Antalya, cu As Tour Timişoara
Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
O firmă din București a primit contractul de dotare a Liceului Waldorf din Timișoara cu mobilier școlar nou. Valoarea înțelegerii cu Primăria Timișoara este de 708.000 lei plus TVA. Deocamdată, mobila nu prea are unde să fie instalată, încă se lucrează la noul corp de clădire al Liceului Waldorf unde acesta urmează să ajungă. Dotările...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O firmă din București va furniza mobila pentru viitorul corp al Liceului Waldorf din Timișoara
Primăria Timișoara, prin Direcția de Asistență Socială, va depune spre finanțare un proiect pentru un nou centru pentru persoane vârstnice, acesta urmând să fie situate pe strada Lorena. Proiectul „VITAL – vârstnici integrați activ în comunitatea locală din Timișoara” a fost aprobat de consilierii locali și vizează înființarea unui nou centru pentru persoanele vârstnice. Acesta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea finanțare pentru un nou centru destinat persoanelor vârstnice. Suma necesară, 7,8 milioane de lei
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, în urma unei reclamații, un control la Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” Timișoara. În urma verificărilor, aici au fost descoperite mai multe probleme. Inspectorii OPC au identificate materii prime cu data limită de consum depășită, produsele fiind expirate, respectiv cu stare termică schimbată. Agregatele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto
Top