Cultura

Lucrările la viitorul punct muzeal al sit-ului neolitic de la Parța pot fi scoase la vânzare. Devizul de lucrări, aprobat de CJT

Confruntați cu perspectiva de a nu a avea o firmă dispusă să realizeze punctul muzeal de la Parța la prețul necompetitiv oferit, Consiliul Județean Timiș a aprobat în ședința de plen de vineri devizul general actualizat la faza de studiu de fezabilitate pentru acest obiectiv care va găzdui sanctuarul neolitic din localitatea amintită. Din cauză că devizul nu avea prețurile construcției aduse la zi, ci erau stabilite la nivelul celor de acum câțiva ani, nu exista interes pentru participarea la licitație.

În cadrul punctului muzeal se va realiza o replică a unicului sanctuar neolitic din România și printre puținele din Europa, care datează de aproximativ 6.000 de ani, împreună cu obiecte și elemente caracteristice așezării din care făcea parte.

Va fi creat un spațiu suficient de larg pentru realizarea unui circuit expozițional, asigurat din punct de vedere al incendiilor, furtului și cu condiții sigure de conservare.

„Valoarea proiectului a fost stabilită raportat la valoarea propusă în studiul de fezabilitate realizat în cursul anului 2017, respectiv 2.001.026,80 lei inclusive TVA. Pe parcursul anului 2020 a fost realizat proiectul tehnic însă, pentru încadrarea în bugetul inițial nu a fost modificată valoarea C+M în conformitate cu prețurile la data respectivă. La momentul lansării procedurii de achiziție a lucrărilor nu a fost primită nici o ofertă conformă, astfel că nu s-a putut atribui contractul. Din această cauză a fost solicitată proiectantului actualizarea devizului prezentat la faza SF pentru a se conforma cu cerințele actuale. Noua valoare a investiției este de 2.545.308,13 lei inclusiv TVA, din care C+M în sumă de 1.968.294,98 lei inclusiv TVA.”, se arată în documentul aprobat de consilierii județeni.

Noul punct muzeal de la Parța va avea parter și un etaj. La parter va fi permis accesul vizitatorilor și aici va fi amenajată și o sală expozițională cu spațiu pentru monument. Etajul este dedicat în totalitate vizitatorilor și conține sălile expoziționale și camera pentru proiecții.

„Sistemul constructiv va fi realizat din pereți de zidărie ceramică portantă pe fundaţii continue din beton armat cu stâlpi și sâmburi din beton armat, iar planșeul va fi din beton armat monolit cu centuri si grinzi. Şarpanta şi astereala dublă vor fi din lemn de răşinoase aparentă, iar învelitoarea din ardezie. Toate elementele din lemn ale șarpantei și învelitorii vor fi protejate ignifug. Termoizolația elementelor de acoperiș se va realiza cu vată bazaltică în castele pachetului de astereală dublă. Acoperișul în două ape nu prezintă streașină, jgheaburile vor fi înglobate în elementele interioare de atic, iar burlanele vor fi încastrate în termoizolație. Clădirea va fi înconjurată de un atic. Fațadele exterioare vor fi îmbrăcate cu termosistem din polistiren expandat ignifug, iar soclul retras va fi termoizolat cu polistiren extrudat de mare densitate pentru prevenirea deformaților din lovituri accidentale.”, se arată în anexa hotărârii adoptată de consilierii județeni.

Lucrările ar urma să dureze 9 luni.

Proiectul vizează valorificarea potențialului siturilor arheologice Parța și Majdan și are rolul de a crește turismul în zona transfrontalieră Banat. Acesta este pus în practică de Muzeul Național al Banatului, în parteneriat cu CJ Timiș și municipalitatea Novi Knezevac. Banii vin prin programul IPA INTERREG România – Serbia.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Programul de lucrări al SDM în ziua de 21 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 21.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

17 minute ago

Speranţa moare ultima! CFR Timişoara întâlneşte în meciul 3 al finalei United Galaţi, de această dată pe teren propriu

Finala campionatului naţional de futsal a programat primele două partide în Moldova, pe malul Dunării…

12 ore ago

Transformarea cinema Studio e aproape de finalizare

Una dintre cele mai lungi renovări a unui obiectiv public din Timișoara, Cinema Studio, ar…

13 ore ago

UPT organizează un eveniment internaţional cu oaspeţi din 16 ţări

International Staff Week, un nou proiect care este organizat de Universitatea timişoreană cu o istorie…

15 ore ago

Angajații din mai multe primării au protestat la Palatul Administrativ din Timișoara, pentru salarii mai mari

Mai multe zeci de angajați ai unor primării din Timiș, Arad și Caraș-Severin s-au adunat…

17 ore ago

Politehnica Timișoara se întoarce cu șase medalii de la Campionatul Național de floretă, seniori. A lipsit doar… aurul!

Politehnica Timișoara a câștigat șase medalii la Campionatul Național de floretă, care a avut loc…

19 ore ago