Opinii

Pe când o carte a lui Gigi Becali publicată de Academia Română? Dar a lui MM sau Cristi Borcea?

Editura Academiei Române a publicat o carte scrisă de fostul puşcăriaş de drept comun şi turnător dovedit la Securitate, Dan Voiculescu. Patron peste un partid balama şi o „spălătorie de creiere”, cel care-şi semna unele texte cu „Felix” şi-a lansat cartea la Biblioteca Academiei. Sigur, Voiculescu şi-a plătit din buzunar toate cheltuielile aferente publicării cărţii. Dar nu asta e problema. Individului îi lipsea „tichia de mărgăritar”. Şi a primit-o de la distinsul for, care ar trebui să reunească nu doar cele mai luminate minţi ale României, dar şi oameni cu o moralitate fără nicio pată.

Că nici acest lucru nu este aşa stă dovadă faptul că unii dintre distinşii „nemuritori” au fost colegi cu „savanta de renume mondial”, Elena „Codoi” Ceauşescu. Dar cu atât mai mult, faptul că pe obrazul academiei încă se mai vede acea pată ruşinoasă, ducea la obligaţia să nu mai cadă în astfel de cumetrii puturoase. Preşedintele Academiei, Ioan-Aurel Pop, foarte volubil în ultima perioadă, dând astfel apă la moară celor care spun că se vrea preşedinte şi în altă parte, a adoptat poziţia struţului în acest scandal. Totuşi, el a arătat cu degetul spre Mugur Isărescu, cel care ar fi girat  publicarea cărţii. După ce şi-a luat-o consilieră pe Viorica Dăncilă, Isărescu zis şi „Manole”, a mai dat astfel o lovitură, prin publicarea maculaturii fostului său coleg de turnătorie.

Culmea tupeului, „Felix” l-a ameninţat apoi şi cu tribunalul pe Mihail Şora, care nu a făcut altceva decât să-i pună o oglindă în faţă. Una reală, nu din cele fabricate pe la Antene. Iar niciunul dintre marii academicieni nu au sărit să-i ia apărarea venerabilului filozof, aşa cum bine a observat Cristian Preda. Eventual să-i amintească: „sutor, ne ultra crepitam” („nu mai sus de sanda, cizmare!”).

Şi totuşi, de ce l-a publicat Academia pe „”Felix”? Pentru afacerile cu terenuri pe care le-a avut cu acesta? Fiindcă a scris opt cărţi în 16 luni de puşcărie? Că a îndobitocit o bună parte din populaţie cu trustul său? Să le fie frică şi marilor academicieni de „ciomegele” mediatice ale lui „Felix”?  La o adică şi „scriitorul” Gigi Becali a scris cărţi în puşcărie. Vreo cinci şi într-un timp mai scurt. Şi el putea să-şi achite cheltuielile cu publicarea cărţii. Şi el poate face învârteli imobiliare cu academia. Doar că Gigi Becali n-a fost turnător. Atunci de ce să nu-l publice şi pe el? Dar de ce nu-l publică pe MM Stoica şi Cristi Borcea? Că doar şi ei au scris cărţi în puşcărie. Ultimul are şi o importantă contribuţie la creşterea natalităţii poporului român, o chestiune care chiar ar trebui să preocupe Academia…

 

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Conducerea RETIM a luat mai multe măsuri cu implementare imediată, după ce unii angajaţi au intrat în grevă

Luând în considerare întreruperea nejustificată a activității de către unii angajați ai Secției de Salubrizare…

15 minute ago

Vrei să experimentezi viaţa de student? UPT are reţeta perfectă, o excelentă tabără de „pregătire”, gratuită

UPT face un demers foarte potrivit pentru liceeni şi nu numai, care vor să vadă…

18 minute ago

„Găinar” prins, după mai multe „lovituri”

Miercuri, polițiștii Secției 4 Urbane Timișoara sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă…

2 ore ago

Horticultura primește gestiunea ștrandului Termal pe cinci ani de zile

Consiliul Local Timișoara a acordat, joi, ștrandul Termal celor de la societatea Horticultura, care aparține…

2 ore ago

CJ Timiș lansează pregătirea dosarului pentru obținerea titlului de Regiune gastronomică europeană pentru Banat

Consiliul Județean Timiș dorește obținerea titlului de ”Regiune gastronomică europeană” în anul 2028. Instituția a…

3 ore ago

Lupta electorală se ascute. PSD acuză USR și Alianța Dreapta Unită că susțin penalii în funcții publice

Lansarea candidatului la funcția de primar al comunei Satchinez a oferit posibilitatea celor de la…

3 ore ago