Politica

Universitatea de Vest şi Mircea Cărtărescu reacţionează la jignirile aduse de Nicolae Robu la adresa a trei intelectuali timişoreni

Şi Universitatea de Vest Timişoara se alătură celor care se solidarizează cu universitarii Vasile Popovici, Marcel Tolcea și Daniel Vighi, care au fost atacaţi la modul delirant de fostul primar, Nicolae Robu. Totodată, numărul intelectualilor care au reacţionat continuă să crească. Printre aceştia se numără şi marele scriitor Mircea Cărtărescu.

În urmă cu o zi, într-o postare pe Facebook, fostul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, i-a catalogat pe scriitorii şi universitarii Marcel Tolcea, Daniel Vighi şi Vasile Popovici, drept “nulităţi şi “lichele ahtiate după bani”. Imediat au apărut mai multe reacţii vizavi de această ieşire venite din partea unor intelectuali timişoreni. Astăzi a reacţionat şi Universitatea de Vest, al cărei rector, Marilen Pirtea, este coleg de partid (PNL) cu Nicolae Robu.

 “Cadrele universitare, cercetătorii și experții academici din UVT, convinși fiind de importanța respectului în viața publică academică și a comunității, iau act cu reală îngrijorare față de ieșirea publică mai mult decât deplasată pe care domnul Nicolae Robu și-a permis-o ieri, când a formulat acuze jignitoare la adresa universitarilor Vasile Popovici, Marcel Tolcea și Daniel Vighi, pe care i-a caracterizat cu apelativele de “nulități” și “lichele”. Ne mâhnește modul deplasat de adresare pe care îl utilizează acum Nicolae Robu, el însuși un reprezentant al mediului academic, cunoscut prin pozițiile deținute în mediul universitar chiar înainte de a fi ocupat demnități publice. Apartenența sa la comunitatea din care fac parte universitarii pe care îi atacă transformă acest episod într-unul cu totul regretabil și de neînțeles (…) Dezavuăm public gestul incalificabil pe care și l-a permis fostul primar al orașului și considerăm că nu există niciun argument care să poată scuza gravul său derapaj de la normele de civilitate specifice Timișoarei”, transmite UVT.

Faţă de reacţiile pe care le-am prezentat ieri au mai apărut şi altele. Una vine de la marele scriitor Mircea Cărtărescu.

“Este cât se poate de trist că fostul primar al Timișoarei, Nicolae Robu, îi numește pe trei dintre cei mai distinși intelectuali și scriitori ai orașului ”nulitățile Vasile Popovici, Marcel Tolcea, Daniel Vighi, lichele ahtiate după bani”. Neadevăruri exprimate în limbaj foarte jos. Mă alătur celor care au protestat împotriva unei astfel de atitudini”, a scris Cărtărescu pe Facebook.

O reacţie savuroasă a avut-o şi venerailul scriitor şi critic literar timişorean Livius Cocârlie: “Stimate domnukle Robu, nu pot să vă caracterizez fiindcă sunt literat, nu politehnician. O nedumerire însă pot să-mi exprim, ţinând seama de faptul că, după câte ştiu, nu sunteţi literat. Totuşi, vă atribuiţi competenţe de a-i numi nulităţi pe cei trei scriitori şi intelectuali – Vasile Popovici, Marcel Tolcea şi Daniel Vighi – cu care nu numai Timişoara se mândreşte. Faptu mă pune să vă pun o întrebare. Sunteţi cumva şi fudul?”.

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Trofeul rămâne în România. Miriam Bulgaru, primul titlu WTA

Miriam Bulgaru a câștigat finala turneului Țiriac Foundation Trophy (WTA 125K) după victoria în fața…

2 ore ago

Primăria Deta montează în oraș pubele inteligente cu GPS, bănci inteligente cu WiFi și face platformă de monitorizare a consumului de curent

Primăria Deta a lansat pe SEAP licitația pentru găsirea unui furnizor în cadrul proiectului „Sisteme…

4 ore ago

Mii de credincioși au fost prezenți la procesiunea cu moaștele Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, de la Catedrala din Timișoara

În ciuda vremii capricioase și reci, mii de credincioși au participat, sâmbătă seara, la procesiunea,…

4 ore ago

O nouă trecere la nivel peste calea ferată din Timiș a beneficiat de modernizare/FOTO

Regionala CFR Timișoara a realizat înlocuirea dalelor din beton aflate la una dintre trecerile la…

5 ore ago

Pericol de inundații inclusiv în Banat

Dacă în zona Moldovei este dezastru, un cod galben de inundații a fost anunțat și…

5 ore ago

Gigi Mulțescu a murit la 72 de ani. Legendă a fotbalului românesc a antrenat și la Timișoara

Doliu în lumea fotbalului românesc, după decesul lui Gigi Mulțescu, la vârsta de 72 de…

6 ore ago