În ciuda problemelor cu grămada, specialiștii europeni care se ocupă de implementarea proiectelor Capitalelor Europene nu vor decide retragerea titlului. Dar, în schimb au o listă de măsuri ce trebuie luate, un cadru multianual de finanțare a proiectului și încredere. Încredere între Asociație și autorități, adică ceva ce în actualele comisii nu se va putea întâmpla aproape sigur.
Raportul de monitorizare al Comitetului de experți europeni al UE privind proiectul Timișoara 2023-Capitală Europeană a Culturii a fost făcut public miercuri, 28 iulie.
Documentul a fost întocmit de Comitetul de experți ca urmare a ședinței anuale de monitorizare a implementării acțiunii UE Capitale europene ale culturii desfășurate anul acesta online, în 23 iunie, cu participarea reprezentanților Ministerului Culturii, ai Primăriei Municipiului Timișoara, ai Consiliului Județean Timiș și ai Asociației Timișoara 2021-Capitală Europeană a Culturii, precum și a unor observatori din partea Comisiei Europene, ai Ministerului Culturii și ai Reprezentanței României la UE.
În raport este trecut în revistă stadiul implementării proiectului pornind de la raportul de progres comun, transmis de autorități și Asociație, sunt formulate șase recomandări și se solicită elaborarea unui plan de acțiune pană la 1 septembrie a.c.
Comitetul de experți ai Comisiei Europene a apreciat dorința părților de a implementa cu succes proiectul Timișoara 2023-Capitală Europeană a Culturii și încurajează toate părțile implicate să găsească soluții imediate printr-un efort comun.
De asemenea, recomandă identificarea unei soluții pentru un cadru de finanțare multianuală, condiție esențială pentru implementarea proiectului, precum și depășirea crizei de încredere ce implică autoritățile și Asociația.
Comitetul de experți recomandă evitarea unui model organizațional în care diferitele funcțiuni de implementare a proiectului să fie dispersate între mai multe instituții, dat fiind caracterul special al acțiunii Capitale europene ale culturii.
În ceea ce privește programul cultural, Comitetul de experți recomandă ca toate eforturile să se concentreze pe pregătirea proiectelor cuprinse în dosarul de candidatură, iar apelurile deschise să fie limitate și reluate doar după încheierea programării conform dosarului de candidatură. Programul cultural trebuie să mențină un echilibru între potențialul cultural local și scena culturală internațională de prim rang, asigurându-se, totodată, că parteneriatele europene și excelența artistică rămân o prioritate în dezvoltarea programului.
În final, membrii Comisiei de experți solicită, până la data de 1 septembrie a.c., un plan de implementare pentru perioada rămasă până la 31 decembrie 2023.
Raportul detaliat în limba engleză poate fi cosultat pe site-ul Comisiei Europene (https://ec.europa.eu/culture/sites/default/files/2021-07/Timisoara-2nd-monitoring-report-June-2021_en.pdf ) sau pe site-ul Asociației Timișoara 2021- Capitală Europeană a Culturii (www.timisoara2021.ro ), la rubrica Transparență.
SCM Politehnica Timișoara joacă în avans, în Liga Națională de handbal, etapa a XI-a, cu…
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 19.11.2024, unde se vor executa reparaţii…
Timișoara va găzdui, la mijlocul lunii viitoare, în organizarea primăriei, dezbaterea „35 ani de libertate…
Marţi, 19 noiembrie, vor avea loc mai multe întreruperi ale serviciilor furnizate de Colterm, acestea…
Luni seara, după orele 18, ISU Timiș a fost anunțat despre producerea unui accident între…
Deputatul USR de Timiş, Cătlin Drulă, s-a dezlănţuit la adresa liderilor PSD, pe marginea scandalului…