Administratie

Dialog spumos, la CLT, pe tema listei proiectelor suplimentare. Ana Munteanu și-a apostrofat colegii de coaliție, dar a primit răspunsuri pe măsură

Consilierii locali timișoreni din ”opoziție”, de la Partidul Național Liberal, s-au trezit apostrofați și trași la rost în ședința de plen de marți, după ce au făcut “greșeala” să atragă atenția că pe lista de proiecte suplimentare supuse votului au fost trecute nu mai puțin de 29 de puncte. Colega de guvernare locală, Ana Munteanu, a fost extrem de nemulțumită de remarcile lansate, reproșându-le că ar trebui să le citească, pentru că oricum informațiile sunt cuprinse acolo.

În fostul mandat al primarului Nicolae Robu, mai ales în ultima perioadă, era obişnuită ”surpriza” listelor suplimentare kilometrice cu proiecte incluse în ultimul minut, proiecte despre care nimeni nu avea habar despre ce e vorba. Ultima ședință de plen a Consiliului Local Timișoara a readus în prim plan această modalitate de a prezenta intențiile legislative locale, numărul proiectelor incluse pe lista suplimentară fiind de trei ori mai mare decât cea ”normală”. Pe bună dreptate, unii consilieri locali s-au revoltat din cauza situației, ei menţionând că această procedură nu e una normală și că în câteva ore înainte de ședință nu pot citi zeci de pagini de informații, pentru a ști măcar ce votează.

De neînțeles este reacția consilierei locale USR PLUS Ana Munteanu care s-a arătat extrem de deranjată și revoltată de remarcile colegilor care au adus în prim plan problema listei cu suplimentare. Discuțiile au degenerat, iar tensiunea a urcat mult, iar vorbele aruncate deloc prietenoase.

”Avem pe anexă 29 de puncte. Față de 9 pe ordinea de zi. Nu vreau să vă aduc aminte ce se întâmpla dacă era ceva în administrația cealaltă. Vă rog dați drumul la aer condiționat, să lucreze băieții”, a spus consilierul PNL Simion Moșiu.

Primarul Dominic Fritz a răspuns, dar a subliniat că e o situație excepțională.

”Sunt de acord, trebuie să ținem cont că nu vom avea o ședință în mijlocul lunii august, deci mulți colegi au dorit să rezove problema înainte de pauza de concediu, da, este o excepție că avem atâtea puncte pe ordinea de zi”, a menționat Fritz.

Simion Moșiu a cerut lămuriri legate de unul dintre proiectele de pe lista suplimentară, moment în care Ana Munteanu a intervenit, supărată că s-ar cere lămuriri de acest fel. A urmat un dialog spumos:

„Am rugămintea colegilor noștri să citească proiectele de hotărâre pentru că mi se pare că de multe ori ne repetăm. Cerem niște informații care sunt deja scrise în proiectele de hotărâre de consiliu local.” – Ana Munteanu

„Publicate la ora 15,30?” – Dan Diaconu.

„Noi mai și muncim, printre altele”, – Simion Moșiu

„Și noi muncim, e OK”, – Ana Munteanu.

„Trebuie să se și vadă! De asta sunt 29 de proiecte suplimentare că munciți, nu?” – Simion Moșiu.

„Nu cereți puncte de vedere numai la ordinea suplimentară. Deseori se cer puncte de vedere și la ordinea de zi. Aici vroiam să ajung” – Ana Munteanu.

Dialogul contondent, cu mai mulți participanți, a fost întrerupt de o voce, de obicei extrem de echilibrată și de bun simț, cea a consilierei liberale Daniela Mariș, care a atras atenția că proiectele trimise atât de târziu nu pot fi citite de destinatari într-un timp atât de scurt.

”E imposibil ca de la ora 13 până la ora 16 să citim 29 de puncte de pe ordinea de zi suplimentară. Niciodată nu s-a întâmplat așa ceva. Un consilier local are dreptul să ia cuvântul și să ceară să fie lămurit de ceea ce votează pentru că răspunde personal. Mi se pare normal să fie așa”, a spus Mariș.

Răspunusl dat de Ana Munteanu nu a fost pe măsură. Ea a încercat să o învețe pe colega sa modul în care aceste proiecte sunt citite, sau cel puțin cum face ea.

„Proiectele de hotărâre de consiliu local le citiți bănuiesc, măcar lista, și dacă vă interesează unul în mod deosebit probabil deschideți documentul și îl citiți. Eu așa aș face”, a spus Munteanu.

Răspunsul nu s-a lăsat așteptat și a punctat extrem de bine opinia partenerei de dialog

„Stimată colegă, mă interesează toate în mod deosebit, absolut toate. Chiar și virgulele din text mă interesează pentru că pot schimba un sens. Așa că este dreptul nostru să fim informați și nu putem într-o oră să studiem 29 de puncte, sute de pagini”, a răspuns Mariș.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Primul tramvai Bozankaya, din seria galbenă, în drum spre Timișoara. E în vamă!

Primul tramvai din noul lot de 17, produse de turcii de la Bozankaya pentru Timișoara,…

6 ore ago

Timişoara predă o lecţie de rugby ofensiv pe terenul echipei din Baia Mare

Derbiul campionatului în Liga Naţională de rugby s-a desfăşurat pe Arena Zimbrilor, acolo unde Ştiinţa…

6 ore ago

Alfred Simonis și UDMR sunt cap de listă pe buletinele de vot pentru județ

Biroul Electoral de Circumscripție Județean Timiș a efectuat tragerea la sorți pentru stabilirea ordinii în…

7 ore ago

Eveniment aşteptat de tineretul Timişoarei: Zilele Studenţilor vine cu multe concerte, proiecţii de film şi surprize

Se anunţă zile spectaculoase săptămâna viitoare în oraşul de pe Bega, odată cu desfăşurarea unui…

7 ore ago

Dumbrăviţa a tremurat puternic, dar a obţinut punctul care o menţine în Liga 2

Final incendiar la Dumbrăviţa, unde echipa gazdă a trecut prin mari emoţii, dar va continua…

8 ore ago

Jurnal de campanie (10). Sub privirile “candidaţilor” Vlad Ţepeş şi Mihai Viteazul, gloatele AUR şi-au scos arsenalul de campanie

Prima zi de campanie electorală, sau mai precis spus prima noapte, a adus şi prima…

11 ore ago