Cultura

Hărțile spațiului dunărean din anii trecuți, prezentate într-o expoziție internațională șa Muzeul Național al Banatului Timișoara

Reprezentări grafice și hărți ale spațiului dunărean, care datează chiar și din anii 1600, vor fi aduse în fața publicului timișorean, la Muzeul Național al Banatului. Instituția de cultură vernisează vineri, 9 iulie, expoziția internațională ”Spații fluente. Hărți ale spațiului dunărean 1650-1800”. Evenimentul are loc în Bastionul Theresia, nr. 4, mansarda B2, de la ora 17.

Expoziţia „Spaţii fluente. Hărţi ale spaţiului dunărean 1650-1800“, organizată de Arhiva Landului Baden-Württemberg, Secţia Arhiva Generală a Landului din Karlsruhe şi Institutul de Istorie şi Studii Regionale a Şvabilor Dunăreni din Tübingen, are ca temă primele reprezentări cartografice cu privire la spaţiul dunărean și evoluția lor. Acest proiect comun invită la o călătorie într-un spaţiu în multe privinţe „necunoscut” al Europei. Se poate discuta concomitent cum înţelegem astăzi spaţiul Dunării mijlocii şi de jos, cât şi cel al Europei de sud-est și cu ce imagini cartografice asociem această regiune.

Expoziţia bilingvă – în limbile germană şi engleză – cuprinde 70 de exponate valoroase, dintre care unele sunt prezentate publicului pentru prima oară. Baza expoziţiei o constituie cuprinzătoarea colecţie de hărţi şi planuri iniţiată de marcgrafii Casei de Baden în scopuri militare, păstrată astăzi la Arhiva Generală a Landului din Karlsruhe şi Biblioteca Landului Baden. Aceste hărţi sunt completate cu exponate din colecţia Institutului de Istorie şi Studii Regionale a Şvabilor Dunăreni din Tübingen şi din două colecţii private: colecţia dr. Mathias Beer (Tübingen) şi colecţia dr. Ovidiu Şandor (Timişoara).

După vernisajul expoziţiei la Karlsruhe, în anul 2017, aceasta a început un lung tur european. În România „Spaţii fluente. Hărţi ale spaţiului dunărean 1650-1800“ este prezentată în cooperare cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Institutul de Studii Socio-Umane al Academiei Române din Sibiu şi Arhiva Naţională a României. A mai fost expusă în oraşele Cluj-Napoca, Sibiu, Brăila, Iaşi, Reșița şi Chişinău (Republica Moldova), curatorul expoziției în România fiind prof.dr.Rudolf Gräf.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 10 iulie – 1 septembrie 2021, în mansarda B2 din Bastionul Theresia, strada Martin Luther, nr. 4. Intrarea este gratuită pentru copii, elevi, studenți și pensionari. Biletul pentru celelalte categorii este de 5 lei.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Fritz acuză: Primăria Timișoara, special descalificată pentru preluarea Spitalului CFR, pentru ca acesta să ajungă la Județean

Dominic Fritz acuză guvernul că face în așa fel încât Spitalul CFR să ajungă, cu…

6 ore ago

Stabilirea celui de al doilea viceprimar al Timișoarei, (deocamdată) o misiune puțin posibilă. Poate, după Parlamentare

Stabilirea unui al doilea viceprimar al Timișoarei în noua legislatură, alături de confirmatul Ruben Lațcău,…

7 ore ago

Dumbrăviţa vrea să reînoade la Târgovişte seria rezultatelor pozitive

În etapa a 13-a din Liga 2, CSC Dumbrăviţa va evolua în deplasare, contra Chindiei…

8 ore ago

Sâmbătă se închide temporar Pasajul Michelangelo

La solicitarea societăților din subordine, Aquatim și Colterm, comisia de circulație din cadrul Primăriei Muncipiului…

8 ore ago

Volumul „Transhumanism”, între ştiinţă şi spiritualitate, recent lansat la UPT

Încă o zi memorabilă în universul UPT. Sala Senatului Universității Politehnica Timișoara, o sală cu…

11 ore ago

Cei doi noi vicepreședinți ai Consiliului Județean Timiș au fost aleși

Începând de vineri, structura de conducere a Consiliului Județean Timiș este completă. Aleșii județeni și-au…

11 ore ago