Noua maternitate pe care Primăria Timișoara dorește să o ridice la Timișoara, în Ronaț, ar urma să fie deschisă în anul 2025, spune Dominic Fritz. El e sigur și de finanțarea care va veni pe obiectiv din Programul Național de Reziliență și Redresare – PNRR, deși acesta nu a fost aprobat încă nici la Bruxelles.
Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, aflat la Timișoara, a anunțat că dă voie (dacă era nevoie…) Primăriei Timișoara să lanseze licitația pentru găsirea unui constructor care să se ocupe de maternitate. El a vizitat amplasamentul viitorului centru medical și spune că licitația poate fi lansată și dacă nu sunt bani alocați, pentru că ar exista o clauză suspensivă care permite acest lucru. Informația cu ”dăm voie primăriei” e legată de faptul că toate părțile implicate speră includerea maternității în pachetul de finanțare aferent PNRR.
”Azi am vorbit cu primăria că pot să lanseze licitația, cu clauză suspensivă, având acordul ministerului în acest sens, clauza suspensivă însemnând că rămâne să dăm avizul formal când va fi PNRR gata. Pe regulamentul european se permite să finanțăm proiecte care sunt deja în derulare. Le-am tot spus colegilor mei din guvern că pot să pornească licitații cu această clauză suspensivă. Primăria are acordul meu formal și scris să dea drumul la licitație la acest proiect”, a declarat Ghinea.
Desigur, cel mai fericit de veste este primarul Dominic Fritz. Acesta spune că maternitatea ar urma să fie gata construită în 2024, iar deschisă pentru funcționare, în 2025.
”Pregătim acum licitația, asta înseamnă că atunci când primim vestea că maternitatea va putea fi finanțată pe PNRR putem să dăm drumul și la lucrări, atunci o să avem deja o firmă care ne poate face construcția. Apoi, pe planul nostru vom putea intra la anul cu construcția pe teren și ulterior cu câte o treime pe an, până în 2024, să finalizăm clădirea în sine și până în 2025 să mai dureze dotarea clădirii cu toate utilitățile și așa mai departe și să putem deschide o nouă maternitate pentru Timișoara. Asta cred că va fi una dintre cele mai importante investiții pe PNRR la Timișoara”, a spus Fritz.
În prezent, Clinicile de Obstretică-Ginecologie ale Spitalului Municipal de Urgență Timișoara își desfășoară activitatea în două locații, pe bulevardul 16 Decembrie 1989 și str. Al. Odobescu, cu un grad ridicat de degradare. Imobilele datează din anii 1895 și 1897, sunt despărțite de bulevardul 16 Decembrie 1989, personalul medical și pacienții fiind nevoiți să traverseze acest bulevard (pentru a accesa serviciile medicale organizate în cele 2 imobile) de mai multe ori pe zi. Noua clădire, în regim de înălțime S+Ds+P+4E+E5R, va avea o suprafață construită desfășurată de 28.357 mp (față de cele 2 clădiri actuale care au împreună o suprafaţă desfăşurată de 6.620 mp)., spații verzi amenajate pe 2.000 mp, platforme, alei și parcare pe 2.144 mp.
Numărul de paturi va fi de 236. Proiectul constă în construcția și dotarea unei clădiri noi cu investiții în ambulatoriu, spații spitalizare de zi, centru de screening prenatal şi centru de screening al cancerului genito-mamar, bloc de naşteri, bloc operator, sterilizare, laborator de analize medicale și imagistică, laborator de fertilizare in vitro, spații pentru cercetare, spații dedicate cursurilor de specializare, spații administrative (bloc alimentar, bloc lenjerie, spălătorie, birouri, infrastructura de utilități).
Documentaţia tehnico – economică elaborată la faza Studiu de Fezabilitate este aprobată de Consiliul Local al Municipiului Timișoara, împreună cu indicatorii tehnico-economici – faza SF. Valoarea totală a investiției este 356.874.114 lei, respectiv 73.188.432 euro. Eșalonare: 2022 – 35% din construcție, 2023 – 40% din construcție, 2024 – 25% din construcție, trasee, utilități, instalații, interioare etc., 2025 – mobilare, utilare, dotare și instalare echipamente medicale.
Primăvara acestui an va aduce la Timișoara primul firobuz nou cumpărat după ani buni fără…
Creștinii ortodocși pe rit vechi încep sărbătorile de iarnă pe 6 ianuarie, când e Ajunul,…
Handbalistul SCM Politehnica Timișoara, Răzvan Trif, a fost declarat cel mai bun apărător la Trofeul…
Noua senzaţie a tenisului românesc, timişoreanca Anca Todoni, şi-a respectat statutul de favorită 12 a…
„Toţi i-am dat voturi lui Simion!”, a recunoscut Alfred Simonis într-un dialog postat recent de…
În suita celor 12 sărbători importante creștine se numără și Boboteaza (Botezul Domnului), ținută în…