Una dintre porțile fortificației de la Corneștiar putea fi reconstruită, special pentru a atrage vizitatori în zonă. Președintele Consiliului Județean Timiș vede în zonă venind turiști interesați de istorie, dar și familii întregi care să descopere situl, dar și zona rurală din acea parte a județului.
În aceste zile, la Timișoara s-au aflat și o serie de specialiști germani, care contribuie, la rândul lor, la cercetările de la Cornești – Iarcuri. Ei s-au întâlnit și cu Alin Nica. Acesta spune că sit-ul poate ajuta la dezvoltarea turismului în zonă.
”Fortificația de mari dimensiuni de lângă Orțișoara, datând din Epoca Bronzului și reprezentând cel mai mare sit arheologic din Europa, se bucură de atenția unor reputați specialiști germani și a Consiliului Județean Timiș. Încurajarea turismului în Timiș este o prioritate, iar viziunea pentru următorii ani cuprinde valorificarea sitului de la Cornești-Iarcuri. Viitor monument UNESCO, fortificația descoperită la Cornești poate reprezenta un punct important de atracție, nu doar pentru turiștii interesați de istorie ci și pentru familii dornice să petreacă timp în aer liber, înconjurați de magia unui loc de pe vremea Troiei”, a anunțat Nica.
Vorbind despre viitorul cercetărilor, șeful CJT spune că își dorește finalizat punctul muzeal de la Cornești, dar și pusă în practică dorința de a reconstrui una dintre porțile fortificației.
”În cadrul unei întâlniri facilitate de Claudiu Ilaș, managerul Muzeului Național al Banatului, m-am întâlnit cu prof. dr. Mathias Wehmhoff, director al Museum für Vor-und Frühgeschichte Berlin, cu dr. Bernhard Heeb, curator al colecțiilor Troia și Cipru ale aceluiași muzeu din Germania și cu Andrei Bălărie, șef secție Arheologie. Am discutat despre punctul muzeal și baza de cercetare care urmează a fi construite la Cornești și despre reconstrucția unei porți cercetate în anul 2013, pentru a putea exemplifica cum arăta fortificația în urmă cu 3500 ani. I-am asigurat de sprijinul meu și sper ca planul nostru comun de valorificare culturală și turistică a sitului arheologic de la Cornești-Iarcuri și a microregiunii formată din Orțișoara, Calacea, Carani, Seciani, Murani să ajungă realitate cât de curând”, a încheiat Nica.
Nicolae Robu, consilierul preşedintelui CJ Timiş, Alfred Simonis, anunţă prohodul progresismului la nivel mondial, dar…
Punct final în disputa pe contractul de realizare a Centurii Vest Timișoara, ultima porțiune nefinalizată…
Viața administrativă a Timișoarei de sfârșit a anului 2024 a fost marcată de disputa pe…
Elevii se întoarc la cursuri miercuri, 8 ianuarie, după vacanţa dedicată sărbătorilor, dar vestea bună…
Cu un ton foarte grav, cei mai mulți politicieni preumblați pe la putere în slujba…
În fiecare an, pe 7 ianuarie, credincioşii îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul, una dintre…