Tetanosul este o boală infecțioasă dată de un microb anaerob (Clostridium tetani) care trăiește sub formă de spori pe sol.
Odată ajuns într-o plagă care nu este oxigenată suficient, cum ar fi plăgile prin mușcătura de câine, sporii se modifică și trec în formă vegetativă, iar microbul începe să se multiplice în rană, eliberând o toxină care pătrunde în circulația sanguină și produce tetanosul.
Doctorul Virgil Musta, șeful Secției de Boli Infecțioase de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, a precizat că gravitatea acestei maladii depinde de cantitatea de germeni din plagă, imunitatea specifică și timpul scurs de la mușcătură până la administrarea tratamentului.
În tetanosul supraacut, în care cantitatea de toxină eliberată în sânge este mare și anticorpii nu sunt suficienți sau deloc, mortalitatea în boală depășește 80%.
Primul semn care apare este trismusul, adică dificultatea sau imposibilitatea de a deschide gura, apoi apar spasmele musculare generalizate. Contractura musculară se poate generaliza și chiar provoca moartea prin asfixiere și chiar prin stop cardiorespirator. Alte simptome ale tetanosului sunt febra, frisoane urmate de transpirație excesivă, ritm cardiac accelerat, pneumonie, fracturi osoase, leziuni cerebrale și hipertensiune arterială
„Boala se tratează în spital. Esențială, însă, este prevenția bolii, care se face prin vaccinare. Tratamentul este cuprins în programul național de vaccinare cu cinci doze în perioada copilăriei, iar apoi un rapel din zece în zece ani. Din păcate, în ultima perioadă nu puțini sunt pacienții care fac forme grave de boală, iar în cazul unora a dus chiar la deces, din cauza lipsei vaccinării. Vaccinul antitetanos face parte din schema obligatorie de vaccinare propusă de Ministerul Sănătății sub denumirea de vaccin hexavalent. În lume, tetanosul produce un milion de decese anual”, a precizat medicul Virgil Musta, șeful Secției de Boli Infecțioase de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.
Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…
Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…
Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…
Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…
Expert Forum, organizație membră a Coaliției Vot Corect, organizează un centru de informare și asistență…