Diverse

În cadrul Programul Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia va avea loc ediția a zecea a Zilei Cooperării Europene

Programul Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia sărbătorește anual cooperarea teritorială europeană în luna septembrie, în jurul datei de 21. Anul acesta are loc cea de-a 10-a ediție a Zilei Cooperării Europene în comuna Șișești din județul Mehedinți datorită bogatei experiențe transfrontaliere. Astfel, evenimentul din 21 septembrie va celebra proiectele realizate de comunitatea locală împreună cu partenerii din Serbia și va pune în valoare cultura, tradițiile, natura și oamenii locului.

Se va discuta despre patrimoniul cultural și natural ca factor de dezvoltare locală alături de experți culturali, reprezentanți ai administrației publice din județul Mehedinți, reprezentanți ai administrației centrale din cadrul Autorității de management a Programului, oaspeți români și sârbi.

Prin intermediul a trei ateliere vom descoperi împreună olăritul, vor fi plimbări pe cărările Șișeștiului. La final, traseele vor conduce spre Muzeul „Gheorghe Ionescu-Șișești”.

Aici va fi  descoperită ceramica de Șișești, care se integrează în marea familie de ceramici nesmălțuite din sud-vestul României, lucrate în centre ceramice din Oltenia și Banat, caracterizată prin forme amforoidale și prin cromatică roșie, încadrându-se prin sobrietatea și rafinamentul formei în aria de tradiție a Daciei Romane. Acum mai bine de un veac, în această zonă a Mehedințiului, 96 de meșteri practicau olăria în Șișeștiul de Jos, Noapteșa și Căniceni, meșteșugul transmițându-se în familie.

De asemenea, oaspeți din Kikinda vor fi alături pentru a împărtăși din experiența lor în domeniul valorificării patrimoniului cultural. Kikinda este centrul administrativ al districtului sârbesc Banatul de Nord, orașul fiind recunoscut pentru Simpozionul Internațional de Sculptură în Teracotă – TERRA, dar și pentru una dintre cele mai importante companii producătoare de cărămizi și diverse tipuri de ceramică industrială, fină și decorativă.

Mai multe informații privind cooperarea transfrontalieră româno-sârbă pot fi găsite accesând site-ul www.romania-serbia.net, iar informații despre Ziua Cooperării Europene și evenimentele organizate în Uniunea Europeană și țările vecine sunt disponibile pe site-ul: www.ecday.eu. În social-media suntem prezenți cu imagini și detalii despre cooperarea transfrontalieră căutând hashtag-uri de tipul #RomaniaSerbia, #InterregIPA, #ECDay2021,  #EuropeanCooperationDay sau pe Facebook accesând: https://www.facebook.com/ipacbcrose și https://www.facebook.com/BRCT.Timisoara

Evenimentul este organizat în parteneriat de către Secretariatul Comun din cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Timișoara, alături de Autoritatea de Management a Programului Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia, Autoritatea Națională din Republica Serbia, cu sprijinul Consiliului Județean Mehedinți și Primăriei Șișești.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Deşteptarea. Statuie specială realizată la UPT, pentru a comemora Revoluţia din 89

O statuetă care se poate mișca, fără a fi angrenată de mecanisme – intitulată DEȘTEPTAREA…

13 ore ago

Memoria Revoluției de la Timișoara va fi onorată printr-un spectacol multimedia

Alături de portalul inaugurat luni în Parcul Alpinet, Primăria Timișoara a pus la punct un…

14 ore ago

Asociația Poli și Happy Tails Timișoara organizează sâmbătă un Târg de Crăciun caritabil

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 21 decembrie, începând cu ora 16:00, la Bar Leone, Timișoara.…

14 ore ago

Leii din Banat au rămas în Bucureşti şi vor să oprească Rapidul din Cupă

După victoria cu Steaua, din campionat, baschetbaliștii viola au rămas la București, pentru meciul de…

15 ore ago

Întreruperea furnizării apei în Jimbolia

În orașul Jimbolia, s-au desfășurat în ultimii ani lucrări de extindere a rețelelor de apă…

16 ore ago