Opinii

Totul pentru “Superman”, totul pentru victorie! Mascarada alegerii delegaţilor din PNL Timiş pentru congres

“Festivalul democraţiei” din PNL a trecut la un alt nivel acum, în apropierea datei congresului partidului. Congres de care ne desparte mai puţin de o săptămână. Au fost câteva luni în care liberalii au prezentat un spectacol absolut grotesc, guvernarea fiind lăsată în plan secund. Pentru prima dată în istoria unor alegeri interne de partid, unul dintre candidaţii la funcţia de preşedinte, premierul Florin Cîţu, şi-a cumpărat voturi cu bani de la buget. Preşedintele în funcţie, Ludovic Orban, a fost umilit de “echipa câştigătoare” în câteva rânduri cu o mârlănie de nedescris. Nu de puţine ori, aşa cum s-a întâmplat şi la Timişoara, statutul partidului a fost utilizat pe post de hârtie igienică. Ce-i drept, una mai abrazivă.

Acum s-a intrat în etapa “aranjării” listelor cu delegaţi la congres. Fiindcă nimic nu trebuie să scape “echipei câştigătoare” şi lui “Superman”. Primul a fost “baronul” Bucovinei şi primul drujbar al ţării, Gheorghe Flutur. Care a ras de pe lista cu delegaţi inclusiv primari despre care aflase că vor să voteze cu Orban. Sigur, Flutur, pe a cărui moşie sunt bătuţi cu sălbăticie toţi cei care atrag atenţia asupra jafului din păduri, este piesă de bază a “echipei câştigătoare”. Chiar şi aleşi pe sprânceană, neîncrederea totuşi planează. Astfel că, aşa cum se întâmplă între oameni de onoare, delegaţilor li se cere să-şi pozeze votul la congres.

Lucrurile nu stau altfel nici la Timişoara. Se ştie, preşedintele PNL Timiş, Alin Nica, se numără printre membrii echipei lui Cîţu, având promisă şi o funcţie de vicepreşedinte al partidului. PNL Timiş şi-a câştigat celebritatea mediatică odată cu alegerile din organizaţia municipală. De fapt, au fost două tururi de alegeri, prima dată câştigând cine nu trebuie. Însă aşa cum s-au tras sfori la alegerile municipale, chiar şi judeţene, se trag acum cu lista cu cei 133 de delegaţi pe care îi va avea PNL Timiş la congres. Pe sub mese şi pe criterii de “meritocraţie”, meritocrat însemnând să votezi cu Cîţu. Iar exemplele sunt de-a dreptul ilare.

Să începep cu Lugojul. PNL a câştigat anul trecut pentru prima dată primăria din al doilea municipiu al judeţului, având o majoritate confortabilă şi în Consiliul Local. A avut rezultate foarte bune şi la la alegerile parlamentare. Câţi delegaţi a primit PNL Lugoj?  Unul. Exact, doar primarul Claudiu Buciu a fost trecut pe listă şi se pare că, nemulţumit, nu va merge la congres. Motivul este faptul că Buciu nu face parte din “echipa câştigătoare” Tot un delegat va avea şi PNL Buziaş, în persoana primarului Sorin Munteanu, cel care l-a contracandidat pe Alin Nica la alegerile pentru şefia PNL Timiş. Ca populaţie, Girocul se află pe locul III în Timiş. E drept, PNL nu are primar în Giroc, ci doar viceprimar, pe Dan Vîrtosu, care este şi preşedinte al organizaţiei locale. Vîrtosu nu este însă cu Cîţu. Câţi delegaţi va trimite Girocul la congres? ZERO! La Deta este iarăşi o organizaţie puternică, însă, e drept, primarul liberal, Petre Roman, este suspendat din funcţie. Câţi delegaţi are oraşul Deta? ZERO.

La polul opus, Timişoara are 73 de delegaţi din totalul de 133. Nu pare mult, dar fix acelaşi număr de delegaţi l-a avut şi la alegerile din PNL Timiş, când au fost însă peste 900 de delegaţi. Şi toţi sunt verificaţi să nu cumva să le alunece ştampila pe numele lui Orban. Sânnicolau Mare are patru delegaţi, printre care şi o apropiată a primarului, lucru care a stârnit controverse. Gătaia, Făget şi Dudeştii Vechi au câte trei delegaţi. Şi asta fiindcă aceste organiţii sunt conduse de oameni care se ştie că vor vota cu Cîţu. Democraţie curată! Şi când te gândeşti că toate aceste eforturi disperate sunt pentru a conduce PNL spre irelevanţă…

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

13 ore ago

Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face…

13 ore ago

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

14 ore ago

Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea

Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai…

15 ore ago

Cod galben de averse şi grindină. Banatul nu scapă de vremea rea

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare meteo Cod galben de averse, grindină…

15 ore ago

Timișorenii sunt așteptați să participe la evenimentele ocazionate de Ziua Europei.

Pe data de 9 mai, la Timișoara se va sărbători Ziua Europei. Casa de Cultură…

18 ore ago