Economic

Florin Drăgan, rectorul Politehnicii timișorene, atrage atenția asupra riscurilor eliminării scutirii de impozit a IT-iștilor

Eliminarea scutirii de impozit a IT-iștilor poate avea un efect invers, arată rectorul Universităâţii Politehnica, Florin Drăgan. Respectiv, mulţi angajaţi din IT ar putea să lucreze pentru firme din strinătate, fiindcă majoritatea angajatorilor nu sunt dispuși să acopere această impozitare.  

În spațiul public au apărut mai multe discuții despre eliminarea scutirii impozitului pe venit de care beneficiază angajații din IT, construcții și cercetare. Potrivit Ministerului de Finanțe această măsură ar aduce anual încă 600 de milioane de euro la bugetul statului. Numai că o astfel de decizie poate avea efecte contrar așteptărilor pentru că majoritatea angajatorilor nu sunt dispuși să acopere această impozitare, iar în piață sunt deja mișcări ale angajaților către freelancing sau companii din străinătate, afirmă Florin Drăgan, rectorul UPT.

El atrage atenția că o astfel de măsură ar putea duce la adâncirea crizei de angajați din IT. O parte dintre actualii angajați ar putea lucra din România pentru companii din străinătate.

„Multe companii de IT din străinătate deja au început campanii de recrutare, iar planul lor cuprinde și angajați din România. Pandemia de coronavirus a făcut ca distanța să nu mai fie o problemă. Practic, oamenii pot lucra de acasă pentru companiile de afară pentru că acestea nu le vor impune prezența fizică la birou sau în țara respectivă. În momentul în care veniturile angajaților din IT vor scădea, ei vor fi tentați să facă pasul către firme de afară. Piața IT nu poate suporta o astfel de migrație pentru că este o mare criză de specialiști. Pe de altă parte, există un trend ca angajații cu venituri mari să își facă PFA-uri sau propriile firme unde este un altfel de sistem de impozitare. O eliminare a scutirii impozitului pe venit va face ca aceste tendințe să crească și automat taxele plătite statului vor scădea”, afirmă Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Universitatea Politehnica Timișoara a colaborat de-a lungul timpului atât cu companiile prezente în vestul țării, cât și cu instituțiile statului pentru a găsi cele mai bune soluții pentru piața muncii. Numeroase companii prezente în vestul țării au venit în ultimul an pentru a se consulta cu specialiștii UPT în vederea unor noi investiții. Un calcul arată că în ultimele șase luni au fost anunțate investiții străine de aproximativ un miliard de euro pentru extinderea capacității de producție a unor companii, dar și pentru cercetare, în crearea unor noi produse inovatoare.

Doi dintre pilonii PNRR ar putea fi afectați: digitalizarea și construcțiile. Facultatea de Construcții din cadrul Universității Politehnica Timișoara a înregistrat în ultimii ani o creștere a numărului de studenți. Interesul față de acest domeniu a crescut din 2018, perioadă când au fost introduse mai multe facilități fiscale pentru angajații din construcții. Datele culese din Registrul General de Evidență a Salariaților arată că absolvenții Facultății de Construcții a UPT au o rată de angajabilitate egală cu absolvenții Facultății de Automatică și Calculatoare.

„Putem spune că facilitățile fiscale introduse la acel moment au “albit” acest domeniu. Dacă ne întoarcem la sistemul de impozitare din construcții de la nivelul anului 2017, toate eforturile depuse până în prezent vor fi anulate și ne întoarcem la o muncă “la gri” a angajaților. Pentru absolvenții de construcții de la UPT angajabilitatea a crescut cu aproape zece la sută comparativ cu acum patru ani. Planul Național de Redresare și Reziliență se bazează foarte mult pe investiții în infrastructură. Dacă punem bețe în roate firmelor din construcții, obiectivele asumate în PNRR pot fi îngreunate”, a mai declarat  Drăgan.

.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Bărbat decedat într-un oraș din Timiș, în timpul serviciului

La data de 21 mai, în jurul orei 16, polițiștii orașului Gătaia au fost sesizați…

9 ore ago

Începe lupta pentru Liga 2! Politehnica Timişoara întâlneşte într-un duel judeţean CSC Ghiroda

S-au luptat pentru supremaţia judeţului în urmă cu aproape zece ani. Acum se înfruntă din…

11 ore ago

Mirela Toc a fost reangajată la Primăria Timișoara și devine subordonata lui Culiță Chiș

Mirela Toc, angajata dată afară de Primăria Timișoara în vara trecută, a ajuns înapoi în…

12 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara sărbătorește 80 de ani de activitate

Întreaga comunitate a Universității de Vest din Timișoara aniversează în zilele următoare 80 de ani…

12 ore ago

Noile dotări pentru clinicile ORL și Balneo vor fi finanțate cu bani europeni

În perioada următoare va avea loc demararea procedurilor în vederea recepției noului corp de clădire…

13 ore ago