Categories: AdministratiePolitica

Consilierul local Radu Țoancă, un nou atac la adresa primăriei, pe tema Colterm: Prejudiciază bugetul cu un milion de lei pe zi

Prin neaprobarea noului preț al gigacaloriei, Primăria Timișoara pierde zilnic câte un milion de lei pe zi din cauza diferenței de preț la căldură, spune consilierul local Radu Țoancă. Conform acestuia, prețul real al căldurii timișorenilor ar fi trebuit să fie, de fapt 1.600 de lei pe gigacalorie, dar chiar și cu varianta aprobată de ANRE se pierd 30 de milioane de lei lunar.

Deși s-a introdus pe ordinea de zi a plenului CLT decizia de majorare, aceasta a fost retrasă de fiecare dată. Iar aceasta înseamnă că există o problemă.

”Administrația Fritz prejudiciază bugetul Colterm cu un milion de lei pe zi! Primăria alege să încalce legea de o lună și jumătate. În data de 13 octombrie a.c. a ajuns pe masa primarului Dominic Fritz o adresă oficială cu noul preț al gigacaloriei în Timișoara – vizată de Autoritatea Națională în domeniul Energiei (ANRE) – care calcula o creștere de la 486 de lei la prețul de 990 de lei. Nu comentez dacă formula de calcul a fost corectă sau nu (mai ales că existau variante ale unor specialiști care demonstrează că prețul real al unei gigacalorii este de fapt 1.600 de lei!), ea a avut girul ANRE și trebuia să intre într-un circuit administrativ legal de avizare sau de respingere. Cert este faptul că Executivul Primăriei nu a avut curajul să supună la vot în Consiliul Local noul preț (de fapt proiectul de hotărâre a fost retras de două ori de pe ordinea de zi) deși avea la îndemână și ultima necunoscută financiară care putea influența calculul – ajutorul guvernamental în valoare de 54 de milioane de lei”, spune Radu Țoancă.

Deciziile luate, sau mai precis cele care nu au fost luate, au dus la o serie de consecințe negative asupra activității primăriei și a Colterm.

”Prejudicierea bugetului Colterm cu circa 30 de milioane de lei / lunar, suma rezultată din diferența de preț la gigacalorie (21.500.000 de lei) și pierderea subvenției de stat pentru acoperirea diferenței de preț la gaze naturale, reglementată legal de Parlament (8.500.000 lei); Încălcarea și sfidarea tuturor normativelor legale în vigoare, care prevăd că numai Consiliu Local poate stabili dacă alege să mărească sau nu pentru o comunitate locală prețul la gigacalorie; Perspectiva sumbră pentru primarul Fritz și Executiv de a li se imputa pe persoană fizică acest prejudiciu – care crește zilnic cu un milion de lei – de către Adunarea Creditorilor Colterm care va dori, indiferent de forma legală, să își recupereze măcar o parte din sutele de milioane de lei pe care societatea de termoficare le datorează”, mai spune reprezentantul PSD.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

5 ore ago

Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face…

5 ore ago

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

6 ore ago

Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea

Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai…

7 ore ago

Cod galben de averse şi grindină. Banatul nu scapă de vremea rea

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare meteo Cod galben de averse, grindină…

7 ore ago

Timișorenii sunt așteptați să participe la evenimentele ocazionate de Ziua Europei.

Pe data de 9 mai, la Timișoara se va sărbători Ziua Europei. Casa de Cultură…

10 ore ago