Politica

Soluții social-democrate pentru economii în administrația timișoreană. Radu Țoancă cere înjumătățirea salariilor primarului, viceprimarilor și a consilierilor acestora

Șeful consilierilor locali social-democrați timișoreni, Radu Țoancă, vine cu o ”ofertă” imbatabilă pentru edilul șef al Timișoarei, în vederea economisirii de bani pentru plata gazelor naturale de la Colterm: ”Primarul Dominic Fritz ar trebui să dea un exemplu și să își reducă salariul la jumătate!”. De asemenea, el mai cere ca măsura să se aplice și pentru viceprimari, city manager și cei zece consilieri personali ai acestora.

După ce Dominic Fritz a anunțat utilizarea a trei milioane de lei din fondul de salarii al primăriei, Țoancă spune că aceasta nu reprezintă decât o decizie de populism ieftin.

”Anunțul primarului Dominic Fritz că va diminua cu 3 milioane de lei fondul de salarizare din primărie pentru a mai face rost de câțiva bani pentru Colterm se înscrie în seria exercițiilor de imagine de un populism rar de imaginat din partea unui politician de sorginte germană! Pentru a-și masca eșecul catastrofal în toate domeniile de activitate, administrația useristă mai speră naiv că aceste fumigene publice vor mai impresiona pe cineva si că oamenii vor uita că tot ce a fost “reformat” de oamenii noi care conduc de un an Timișoara a fost distrus: sistemul centralizat de încălzire, curățenia, organigrama. Populismul acestui demers este evident penibil, în condițiile în care suma de 3.000.000 de lei ar ajunge pentru două zile de încălzire, iar perioada în care Colterm furnizează agent termic în Timișoara este de aproximativ 120-150 de zile pe sezon rece”, spune Țoancă.

El nu respinge o diminuare a fondului salarial, dar consideră că aplicarea ar trebui să pornească de la cel mai înalt nivel. Iar la pachet ar trebui să fie însoțită de concedierea ”zecilor de angajați useriști”

”Aș fi de acord să discutăm în plenul Consiliului Local Timisoara o eventual ajustare a veniturilor salariale ale funcționarilor publici și personalului contractual, după ce primarul va duce la îndeplinire, cumulativ, următoarele măsuri: Reducerea cu 50 la sută a salariilor primarului , viceprimarilor , city-managerului si a celor 10 consilieri personali. Dacă aceștia ar lucra în sectorul privat și ar fi plătiți după performantele profesionale, ar trebui probabil să aducă lunar bani de acasă. Reducerea salariului primarului va duce automat la diminuarea cu 50 la sută a indemnizației lunare a celor 25 de consilieri de la 1.090 de lei la 545 de lei. Eliberarea imediată din funcție a zecilor de angajați useriști după noua organigramă (desființată actualmente de instanță) și a celor din instituțiile aflate în subordinea municipalității. Acești oameni, într-un procent îngrijorător de mare, sunt paraleli cu administrația publică locală, habar nu au de legislația publică și încasează degeaba salarii, mai ales că instanța a obligat Primăria să îi reangajeze pe funcționarii concediați, cărora oamenii noi le-au luat locul. Dacă aceste măsuri nu vor fi suficiente pentru a economisi din fondul de salarizare suma de 3 milioane de lei, sunt de acord ca suma rămasă să constituie subiectul unei hotărâri de consiliu local privind ajustarea veniturilor, după consultarea Sindicatului funcționarilor din PMT. Dacă administrația Fritz nu va începe reforma salariilor cu propriile buzunare, ci cu cele ale subalternilor din Primărie, citatul din fabula “Câinele si cățelul” a lui Grigore Alexandrescu “Că voi egalitate, dar nu pentru căței!“- ar fi perfectă pentru acest caz. Prea des in România diverși politicieni abili în comunicare, conștienți de faptul că bugetarii nu sunt iubiți de celelalte categorii socio-profesionale, își fac campanie ieftină cu reduceri de posturi sau de salarii în sectorul public, fară să se atingă vreodată de propriile buzunare (care se umflă tot din bani publici ). Lor le este probabil greu să își imagineze că puterea exemplului personal i-ar face mult mai credibili în fața opiniei publice și chiar în ochii propriilor subalterni”, mai spune Țoancă.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

3 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

4 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

4 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

6 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

6 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

7 ore ago