Administratie

Transluncani, mai prietenos și mai atractiv pentru turiști. Spectaculosul drum din Timiș a fost decorat cu o pictură murală de mari dimensiuni/FOTO

Cel mai spectaculos drum rutier din Timiș, Transluncaniul, este acum și mai atractiv pentru cei care vizitează zona de munte a județului. Cu ajutorul Consiliului Județean Timiș și a Asociației pentru Promovarea Turismului Timiș, pe traseul care atrage un număr tot mai mare de turiști a fost realizată sub supravegherea artistului Flavius Rouă o nouă pictură murală, pe unul dintre zidurile de susținere aflat pe traseul șoselei.

Gândit inițial ca un drum agricol, pentru a ajuta proprietarii din zonă să ajungă la terenurile pe care le dețin, dar și pentru cetățenii din Luncanii de Sus să coboare spre Luncanii de Jos sau Tomești, centrul de comună, drumul a devenit vedeta incontestabilă a turismului din această parte a județului. Șoferii și motocicliștii au venit în număr tot mai mare să ”se dea” pe șoseaua absolut spectaculoasă. Inițial, acolo era doar un drum de pământ, accesul era foarte dificil.

În susținerea proiectului, pentru a atrage turiștii și mai mult, pe unul dintre zidurile de susținere a șoselei a fost realizată o pictură murală de 12 metri lungime și șase metri lățime. Un grup de artiști coordonați de Flavius Rouă a lucrat două săptămâni la realizarea picturii murale. Tema aleasă a fost în ton cu zona pe care Transluncani o traversează, sunt reprezentați doi țărani cu un car cu fân.

Delia Barbu,  directorul executiv al Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș, unul dintre inițiatorii proiectului, spune că prin această inițiativă va fi mai bine susținut turismul din zonă, dar și dezvoltarea acestei industrii.

La doar 100 de kilometri de Timișoara, accesibil relativ ușor prin folosirea autostrăzii până la Margina, Transluncani atrage tot mai mulți turiști. Zona se dezvoltă, au apărut afaceri destinate vizitatorilor pe traseul șoselei.

Totuși, nu poate fi ignorată și influența socială a acestui traseu asfaltat de curând. Primarul comunei Tomești, de care aparțin și Luncaniul de Sus și cel de Jos, ne spunea că localitatea din vârful de munte a ajuns acum să aibă șapte locuitori permanenți. Chiar el s-a născut și a copilărit în Luncaniul de Sus, dar la fel ca mare parte din populație a plecat, fie la Luncaniul de Jos, fie spre alte zări. Motivul: lipsa unui drum de acces. Acum există Transluncani, iar zona absolut superbă este ușor accesibilă, iar la Luncaniul de Sus vor putea sosi vizitatorii.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Anca Todoni, la „națională” pentru cea mai tare competiție pe echipe din tenisul feminin

Echipa României de tenis feminin participă în perioada 13-20 noiembrie, la Malaga, la turneul final…

14 ore ago

CSM Lugoj, victorie facilă cu Clujul

Fără emoții. Prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj a obținut o victorie categorică în etapa…

16 ore ago

Noul președinte al CJ Timiș vrea consilieri pe digitalizare și pe asistență social. Ce salarii vor lua

Alfred Simonis, noul președinte al Consiliului Județean Timiș, a completat doar două din cele patru…

16 ore ago

„Studenții”, repetenți și la Pecica. Două echipe din Timiș pe primele locuri în C9

Nimic nou pe frontul de vest. Politehnica a pierdut și la Pecica. A fost 1-0…

18 ore ago

Victorie mare pentru Stejari în fața reprezentativei Tonga

Naționala de rugby a României a început cu victorie seria de trei meciuri test pe…

19 ore ago

Nicolae Robu e ferm de acord cu Donald Trump, dar reciproca nu e confirmată încă

Acea parte de Românie preocupată de informare pare mai conectată la alegerile americane decât la…

21 de ore ago