Social

Un copil român sosit din străinătate, un viitor adult în societate

„Un copil român sosit din străinătate, un viitor adult în societate” este un proiect care se adresează familiilor de români care s-au întors în țară mai ales ca urmare a situației socio-economice din pandemie.

Proiectul este derulat de către Asociația Luptă Zâmbește și Trăiește Timiș, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, Centre Franco Roumain de Cooperation Economique et Culturelle, Franța Bordeaux, Societatea de Neurologie și Psihiatrie a Copilului și Adolescentului  din România și Grupul de Acțiune Locală Gal Timișul de Centru.

Unul dintre obiectivele acestui proiect îl constituie instituirea la nivel local a unei structuri comunitare multidisciplinare -numită „Celula de suport socio-educațională pentru copilul român sosit din străinătate”.

Celula va avea misiunea să preia fiecare copil aflat în situația de integrare școlară și socială, să evalueze cunoștințele și comportamentul emoțional al copilului și, în funcție de rezultatele evaluărilor, să se structureze un plan de recuperare pe doi piloni, cel social și cel școlar.

Faza de pregătire a familiilor care doresc să se întoarcă în țară îi revine Școlii Românești din Bordeaux, Franța, prin intermediul căreia, copiii care frecventează această școală săptămânală, sunt învățați să scrie și să citească românește. De asemenea micuții sunt învățați obiceiurile și tradițiile românesti.

Părinții sunt de asemenea consiliați asupra problemelor educaționale și sociale care pot să apară în momentul în care aceștia se întorc, mai ales pentru copiii născuți și crescuți în alte țări, care vorbesc mai puțin limba română.

În țară, asociațiile și instituțiile partenere au desfășurat campanii de informare a specialiștilor care lucrează direct cu aceste  familii. S-au discutat și identificat problemele cu care aceștia se confruntă, nevoia înființării unor noi servicii care să vină în sprijinul acestor familii, precum și nevoia unor proiecte legislative care să acopere acest domeniu.

În data de 29 noiembrie, va avea loc un Congres la care sunt invitați reprezentanți din mediul politic, reprezentanți din diferite  instituții și asociații, care își vor exprima punctul de vedere asupra acestei tematici și care vor medita pentru găsirea unor  soluții viabile pentru a veni în sprijinul acestor copii.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Grup organizat în furt de motorină! Și-au însuțit zeci de tone de combustibil

Luni de zile au furat cu nesimțire de la locul unde lucrau. Acum vor da…

3 ore ago

Demarează etapa a doua a probelor la rece pe rețeaua Colterm

Compania de termoficare Colterm continuă pregătirile pentru sezonul de încălzire 2024-2025 și demarează etapa a…

7 ore ago

Traficul rutier va fi restricţionat vineri pe un tronson al străzii Glad

Societatea Drumuri Municipale (SDM) anunţă că, în vederea finalizării lucrărilor pe strada Glad, pe tronsonul…

7 ore ago

Timișoara devine platou de filmare pentru un serial. Mai multe străzi din oraș se închid

Filmarea unui miniserial la Timișoara va face ceva deranj în traficul din oraș. Mai multe…

7 ore ago

Programul de acțiuni al TM 2023 s-a încheiat, la Budapesta, cu un triplu eveniment marca Pro Musica

Asociația care s-a ocupat de buna desfășurare a Timișoara Capitală Europeană a Culturii a încheiat,…

8 ore ago

Noaptea Campusului Deschis vine cu un „Catalizator” deosebit

Cea mai așteptată noapte la UPT. Noaptea Campusului Deschis va avea loc în data de…

9 ore ago