Invatamant

Asociația Părinți în Dialog construiește, la Timișoara, prima școală experiențială din România/FOTO

Un grup de părinți și profesori creează de la zero un spațiu inovativ care să reflecte schimbarea pe care o văd posibilă în sistemul românesc de educație. Construcția îi va găzdui, începând din septembrie 2022, pe cei peste 180 de elevi ai Școlii Gimnaziale Babel din Timișoara.

Este vorba despre două clădiri (regim de înălțime P+3) și 3.000 mp de zonă verde (care include și terenul de sport). În interior vor exista: 11 săli de clasă duble, 4 laboratoare, 2 săli de tip MakerSpace, o bibliotecă open space și o sală de sport/evenimente. Transpunerea le aparține arhitecților de la Studio Arca, Timișoara, iar procesul de construcție este asumat de către Extraprompt. Noua școală va fi construită în zona de nord a orașului.

În această nouă clădire va funcționa și Centrul Român pentru Educație Experiențială, centru de formare și dezvoltare pentru învățători și profesori realizat în colaborare cu partenerii Școlii Gimnaziale Babel: Centrul pentru Stare de bine și Implicare în educație – Tweemonds (NL), Centrul pentru Învățare Experiențială – CEGO (BE) și Universitatea din Leuven (BE).

Noile spațiile sunt gândite astfel încât să contribuie la experiența fiecărui copil și fiecărui profesor și reprezintă rezultatul unui dialog cu arhitecți și designeri  locali și internaționali.

Ne-am propus să construim o școală în care spațiul urmează copilul, care să fie un exemplu de bună practică pentru alte școli și spații de învățare din țară. Modelele deschizătoare de drumuri în educație – Reggio Emilia, Montessori, școlile experiențiale olandeze, școlile open space finlandeze – ne-au arătat că este nevoie și de transformarea spațiilor ca ele să reflecte valorile ce ghidează și facilitează învățarea”, spune Monica Diaconu, Președintele Asociației Părinți în Dialog.

Noua construcție va fi 100% un model de școală românească ce stimulează colaborarea, creativitatea, alegerea, apartenența la comunitate și respectul pentru mediu.

Ne dorim ca școala inițiată de comunitatea de părinți din Timișoara să devină o școală-pilot în programul lansat în 2021 de Ministerul Educației Naționale și, astfel, să sprijine transformările majore la nivel local și național, așa cum sunt ele prevăzute în programul «România Educată». Acest proiect inovator va putea servi ca studiu de caz în demersurile de îmbunătățire a curriculumului și a organizării școlilor, de schimbare a politicilor ce modelează educația viitorului”, adaugă Monica Diaconu.

Asociația Părinți în Dialog a marcat în 11 decembrie începerea construcției și demararea acestui proiect multistrat care stă sub semnul intervenției pentru educație.

Cu această ocazie, a fost lansată campania de strângere de fonduri și resurse, dar și acțiunea de consolidare a rețelei de parteneri. Mai multe detalii găsiți pe www.parinti-in-dialog.ro.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Conflict 3 la 1 într-o şcoală din Lugoj. Noroc cu intervenţia poliţiştilor

În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…

3 ore ago

C9. Peciu Nou, scorul campionatului după ce a dat de pământ cu Periamul

Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…

4 ore ago

Echipele distribuitorului de energie electrică se află în continuare pe teren

Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…

5 ore ago

Demarează acțiunea de autorizare a comercianților stradali de produse specifice de Sfântul Nicolae

Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…

5 ore ago

Sâmbăta viitoare se deschide Târgul de Crăciun de la Timișoara

Peste doar o săptămână, la Timișoara se va deschide cea mai nouă ediție a Târgului…

5 ore ago

Aproape 12.000 de timișeni fără curent electric. CJT cere intervenția rapidă a echipelor distribuitorului de electricitate

Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare…

5 ore ago