Primăria Timişoara

Găurile din țevile neizolate ale termoficării din Timișoara plătesc căldura orașului. Pierderi imense în sistemul de transport al agentului termic

Găurile din țevile de termoficare ale orașului aduc noi bani în bugetul societății Colterm. Iar acestea vor fi parțial acoperite de municipalitate, iar vestea cea mai bună e că banii nu vin din bugetul local, ci din sumele oferite de la bugetul de stat.

Peste 36 de milioane de lei vor ajunge în buzunarele Colterm și vor asigura căldură pentru poporul conectat la rețeaua centralizată de încălzire pentru o nouă perioadă din această iarnă. Banii vin din ceea ce a plătit guvernul din bugetul central pentru susținerea furnizării de energie termică și vor acoperi o gaură care se tot mărește de la an la an în Timișoara. Mai precis e vorba de tot mai multe găuri, la propriu, în țevile de transport și distribuție ale termoficării timișorene.

Consiliul Local Timișoara a aprobat marți plata pierderilor induse ale Colterm. În spatele acestei noțiuni de … pierderi induse se află diferența dintre pierderile reale și pierderile tehnologice aprobate. La o parcurgere a proiectului de hotărâre aflăm că prin țevile găurite și neizolate ale sistemului de termoficare s-a scurs anul precedent cantitatea imensă de 309.150 de megawatti de căldură, la care se adaugă 2,3 milioane de metri cubi de apă care au umplut pânza freatică a orașului. Folosind prețurile ”materiei prime” din anul 2020, suma uriașă care s-a pierdut de către Colterm doar cu aceste costuri induse este de 61,8 milioane de lei, plus TVA, adică un total de 73,6 milioane de lei.

Primăria recunoaște că nu are de unde să plătească toți acești bani, dar mai spune că mai are încă 36,4 milioane de lei prin conturi, bani veniți de la guvern. Iar aceștia vor lua acum drumul Colterm, au decis consilierii locali.

Cu acești bani se acoperă undeva la jumătate din suma totală. Pentru restul… când or fi bani.

Cealaltă jumătate o vom acoperi doar în funcție de disponibilitatea fondurilor. Deci nu ne angajăm acum pentru plata sumei întregi”, a spus primarul Dominic Fritz.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Supărare mare la PNL Timiș. Alin Nica le ”fură” candidatul la funcția de primar în Dudeștii Noi, pe ultima sută de metri

Partidul Național Liberal Timiș se vede în situația de a nu avea candidat la funcția…

8 ore ago

Accident mortal pe DN 6 în a doua zi de Paşte

Familie îndoliată în a doua zi de Paşte. Accident rutier pe DN6, localitatea Sadova Veche,…

8 ore ago

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

14 ore ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

14 ore ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

15 ore ago

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

17 ore ago