Consiliul Judeţean Timiş

Petrică Moise a fost declarat, post mortem, Cetățean de Onoare al județului Timiș

Consiliul Județean Timiș a decis acordarea a trei titluri onorifice. Astfel, Petrică Moise a primit, post mortem, titlul de cetățean de Onoare al județului Timiș, iar Ioan Hollender și Cristian Măcelaru de Ambasadori Culturali.

Cântărețul de muzică populară Petrică Moise a primit, miercuri, titlul post-mortem de Cetățean de Onoare al județului Timiș. Cântărețul s-a născut într-o familie de paori bănăţeni, în 19 iunie 1947 la Chişoda, în judeţul Timiş. Părinţii Aurel şi Persida Moise i-au ales unicului lor fiu numele Petru, nume dat astfel pentru că urma la ortodocşi, pe 29 iunie, sărbătoarea de Sfântul Petru şi Pavel.

Cântecul său, ”Iorgovan, frumoasă floare”, este considerat imnul neoficial al Banatului.

Prin dispariţia lui, Banatul a pierdut un adevărat simbol. Vor dăinui peste vremuri cântările lui, aşa cum le lasă moştenire pentru admiratorii săi, pentru iubitorii de folclor şi pentru generaţii de tineri interpreţi”, a scris Ioan Sorincău în referatul proiectului care a fost aprobat, miercuri, de către consilierii județeni. Petrică Moise a decedat la vârsta de 74 de ani, în data de 2 octombrie 2021 la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, unde era internat în stare gravă fiind infectat cu coronavirus.

Miercuri, consilierii județeni au acordat și alte două titluri, de„Ambasador cultural al județului Timiș” pentru două personalități din domeniul cultural. Este vorba despre fostul director al Operei de Stat din Viena, Ioan Holender, și despre dirijorul Cristian Măcelaru, director artistic al Orchestrei Naționale a Franței. Înmânarea diplomei de „Ambasador Cultural al județului Timiș” și a plachetei realizate în acest sens se va face în cadrul unor ceremonii publice organizate de către Consiliul Județean Timiș, la o dată ulterioară.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Check Art Festival revine în Iulius Town: marionete uriașe, statui vivante, mimi, bufoni, fire show și multe alte surprize, în weekend

În Iulius Town urmează două zile pline de emoție, unde magia poveștilor va fi transmisă…

11 ore ago

CNAIR analizează extinderea Centurii Nord la patru benzi

Deschiderea Centurii Sud a dus la creșterea semnificativă a traficului și pe prima porțiune construită…

12 ore ago

Comunitatea padelului timişorean, în sărbătoare! Sâmbătă seara se premiază cei mai buni jucători ai Campionatului Judeţean

Padelul a format o comunitate deosebită în Timişoara. Medici, antreprenori, studenţi, oameni de afaceri, ingineri,…

15 ore ago

„Piața pe Roți” pornește la drum și ajunge la Ghiroda

  Sâmbătă, cetățenii din Ghiroda sunt așteptați la “Piața pe Roți”, un proiect care aduce…

15 ore ago

La Timișoara va avea loc o nouă ediție a Festivalului La Pas

Primul sfârșit de săptămână al lunii viitoare aduce o nouă ediție a Festivalului LA Pas,…

16 ore ago

Haltere Club invită timişorenii la mişcare!

Proiect deosebit realizat de o echipă de profesionişti cu drag de sport şi sănătate, Haltere…

17 ore ago