Administratie

Primăria Timișoara lansează dezbaterea publică pe tema primului buget participativ. Instituția a stabilit deja pentru ce se pot cere bani

Ca dovadă că nu te poți opune evoluției, și Primăria Timișoara acceptă ideea ce a fost permanent ocolită în ultimii ani, fie că era vorba de administrația Robu sau, în anul precedent, de cea condusă de Dominic Fritz. Municipalitatea se pregătește să accepte bugetarea participativă, cel puțin o formă a acesteia, una în care sunt acceptate doar patru domenii în care se pot depune proiecte.

”Timișoara decide!”, este primul program de bugetare participativă al orașului, aceasta după ce ideea a fost total respinsă de administrația Robu, dar și… evitată anul precedent de cea actuală. Regulamentul programului intră în consultare publică, de astăzi. După aprobare, Primăria Municipiului Timișoara va organiza, pe parcursul a 6 luni, o campanie pentru elaborarea bugetului participativ.

Nu vă așteptați să puteți decide ce domenii de activitate sau ce proiecte veți alege pentru ca primăria să dea bani. Conform informațiilor furnizate, municipalitatea a decis limitele între care aveți voie să vă spuneți părerea. Pe nevoi, în funcție de strategia proprie, cam așa sună ”Timișoara decide!” de la Timișoara.

Proiectul va urmări un proces despre care inițiatorii spun că va fi unul transparent, în șapte etape: informarea societății civile, colectarea propunerilor, stabilirea eligibilității propunerilor, primirea și soluționarea contestațiilor, perioada de vot, anunțarea proiectelor câștigătoare și, în final, implementarea proiectelor.

Limitările vin și atunci când vorbim de numărul proiectelor finanțate, nu doar cel al domeniilor. Așadar, vor fi în total 10 proiecte care vor fi finanțate. Bugetul total disponibil va fi de 3 milioane de lei. Proiectele se vor subscrie unui obiectiv de interes general iar primăria a decis deja ce e de interes pentru oraș: Orașul mobil, Orașul verde, Orașul relaxat, Orașul comunităților, Orașul digital

”Venim cu mai multe noutăți: întreg procesul se va derula pe o platformă online care a fost creată și gândită cu ajutorul voluntarilor, vom organiza ateliere de informare și formare a cetățenilor care doresc să depună proiecte și vom avea alături de noi oameni din societatea civilă, care ne vor ajuta să monitorizăm corectitudinea desfășurării programului. Timișoara decide! este un program al comunității locale, în care cetățenii sunt implicați în toate etapele: de la generarea de propuneri de proiecte, votarea lor, iar apoi, implementarea și monitorizarea soluțiilor”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Primăria va pune la dispoziția participanților sesiuni de formare pentru noul process participativ. Pot participa la campanie, prin propunere de proiecte și/sau votare, toți cetățenii care locuiesc, lucrează sau studiază în Timișoara şi au vârsta de minim 16 ani. De asemenea, pot înainta propuneri de proiecte și asociațiile, fundațiile, societățile comerciale cu sediul social în municipiul Timișoara, precum și grupurile de cetățeni fără personalitate juridică.

Proiectele alese prin vot de timișoreni vor fi incluse în bugetul local și implementate de Primăria Municipiului Timișoara. În funcție de complexitatea lor, proiectele câștigătoare pot demara începând cu anul în curs sau în anul următor. Fiecare proiect implementat va fi etichetat cu logo-ul “PROPUS DE TIMIŞORENI”.

Dezbaterea publică pe marginea acestui proiect de hotărâre se va desfășura în data de 9 decembrie, de la ora 17, prin platforma online ZOOM. Pentru transmiterea propunerilor, sugestiilor sau opiniilor cu privire la proiectul de hotărâre supus dezbaterii, cetățenii interesați se pot adresa în scris Direcţiei Secretariat General – Serviciul Administraţie Locală, sau in format electronic, la adresa: camelia.crisan@primariatm.ro., până la data de 08.12.2021, ora 12. Persoanele care doresc să participe și online la dezbatere, vor anunța până cel târziu la data de 08.12.2021, ora 12, intenția de participare și totodată, vor transmite opiniile pe care urmează să le pună în discuție, la  adresa de e-mail de mai sus, unde vor preciza: numele, numărul de telefon, adresa de e-mail pentru trimiterea invitației online prin care vor accesa întâlnirea de pe platforma online. Participanţii la dezbatere care se înscriu la cuvânt îşi vor susţine punctele de vedere exclusiv pe marginea acestui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi. Durata limită de exprimare a punctelor de vedere este de maxim 3 minute pentru fiecare participant.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Prostie dusă la extrem: beat și fără permis, l-a încurcat pomul de pe marginea drumului

La data de 5 octombrie, polițiștii Secției 11 Rurale Sânnicolau Mare, sub coordonarea procurorului din…

14 ore ago

Eșec dureros pe terenul Rapidului, la o singură posesie

Echilibru a fost cuvântul de ordine al partidei din etapa a III-a din sezonul regular…

15 ore ago

„Jazz și viață socială în comunism”. Expoziție multimedia

„Arhiva de Sunet”, o inițiativă independentă care sondează relația dintre muzică și societate, vă invită…

15 ore ago

Nu va faceţi program weekend-ul următor! Se întoarce mult aşteptatul Festival al Papricaşului de la Buziaş

Festivalul Vinului şi Papricaşului de la Buziaş, cea mai mare şi populară manifestare de gen…

16 ore ago

Liga 3. Peciu bate la Arad și rămâne prima, victorii și pentru Poli și Ghiroda, eșec neașteptat pentru Șag

Etapa a VI-a din C9 a fost una a vizitatorilor. Oaspeții au câștigat patru din…

16 ore ago

Bombă din debut! Lugojencele s-au impus pe terenul campioanei

După o vară cu multe schimbări și un început de toamnă în încercarea de a…

16 ore ago