Prefectura Timiş

Primarul demis al Detei își anunță revenirea pe post

Petru Roman, primarul ales al Detei, va reveni pe postul câștigat, după ce fusese demis de Prefectura Timiș pentru că a fost declarat ca fiind în conflict de interese, ca urmare a unei decizii a Agenției Naționale de Integritate. El și-a anunțat deja revenirea pe post, printr-o postare pe Facebook adresată locuitorilor din Deta.

Edilul șef a obținut o decizie definitivă și poate reveni pe post. El va ocupa scaunul de primar după 9 luni de zile, urmând să primească și salariul care i s-ar fi cuvenit în perioada în care nu a ocupat postul pentru care a fost ales.

”Dragi locuitori ai orașului Deta, de săptămâna viitoare revin la Primărie în calitate de primar deoarece Tribunalul Timiș a admis solicitarea mea și am obținut o decizie definitivă. Este o bucurie să mă întorc, dar vă mărturisesc că o fac cu un puternic gust amar și încărcat de multă nedreptate. Timp de 9 luni de zile, primăria a stat în interimat, timp de 9 luni zile, nevinovat fiind, a trebuit să îmi caut dreptatea în justiție. Nu vreau să mă victimizez, vreau doar să mulțumesc celor care au avut încredere în mine și să vă asigur că voi duce mai departe proiectele pentru care mi-ați dat votul”, a anunțat Roman.

El a obținut o decizie definitivă din partea justiției, așa că va putea să își reia activitatea pe postul pierdut.

„Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive, invocată de pârâta Instituţia Prefectului- județul Timiş şi, în consecinţă, respinge acțiunea formulată în contradictoriu cu această pârâtă, ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Admite acțiunea formulată în contradictoriu cu pârâtul Prefectul Județului Timiş. Dispune anularea Ordinului nr.102/26.03.2021, emis de pârât. Dispune repunerea reclamantului în situaţia anterioară emiterii ordinului, cu plata drepturilor salariale cuvenite începând cu data emiterii ordinului şi până la reluarea funcției de primar al oraşului Deta. Definitivă. Pronunţată azi, 17.12.2021, prin punerea soluției la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei. Respinge cererea reclamantului PETRU ROMAN de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a art. 301 Cod Penal, art. 70 şi art. 76 alin. 1 din Legea nr. 393/2004 , art. 25 alin. 2 din Legea nr. 176/2010 şi art.160 al.10 din OUG nr.57/2019. Cu recurs în 48 de ore de la pronunţare. Pronunţată azi, 17.12.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei”, se spune în decizia Tribunalului Timiș.

El își pierduse pentru prima dată mandatul în luna iunie 2019, ca urmare a unei decizii a Prefecturii Timiș, Eva Andreaș, prefectul de atunci, aplicând o decizie a ANI.

“În perioada exercitării mandatului de primar, S.C. S.R.L. (societate comercială în cadrul căreia persoana evaluată și soția acesteia dețin calitatea de asociat unic și funcția de administrator) a încheiat cu Primăria Orașului Deta patru contracte de servicii, în valoare totală de 28.760 Lei, iar SOCIETATEA COOPERATIVĂ (societate în cadrul căreia persoana evaluată deține calitatea de membru cooperator) a emis către Primăria Orașului Deta 100 de facturi în sumă totală de 45.543 Lei. Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispozițiile art. 75, lit. a) din Legea nr. 393/2004”, a fost anunţul ANI la acel moment, instituție cu care Roman pierduse deja un proces.

Ulterior, el a candidat din nou pentru un mandat de primar la Deta și a câștigat, dar pe 26 martie a fost demis din nou, de prefectul Zoltan Nemeth, pentru că în sentința procesului cu ANI se preciza că nu mai poate ocupa o funcție publică timp de trei ani de zile.

”Prefectul județului Timiș, domnul Zoltan Nemeth, a semnat Ordinul nr. 102/26 martie 2021 prin care se constată încetarea înainte de termen a mandatului primarului orașului Deta, domnul Petru Roman, ca urmare a decăderii din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la încetarea de drept a mandatului”, se spunea în decizia luată.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

4 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

5 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

10 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

11 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

11 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

12 ore ago