Primăria Timişoara

Proiectul lui Dominic Fritz, de majorare a prețului gigacaloriei, a picat la vot în Consiliul Local

Conducerea Primăriei Timișoara a fost faultată chiar de proprii consilieri locali la votul pentru majorarea prețului gigacaloriei cu care Colterm ar urma să lucreze în viitor. Votul nu a adunat destule opțiuni pro, pentru că doar 18 consilieri locali au fost la momentul respectiv prezenți.

Consilierii locali s-au certat din nou, cu numeroase cuvinte grele, inclusiv primarul Dominic Fritz, de obicei puțin prezent în astfel de dispute, a intrat în horă, chiar dacă era în concediu, pe un alt fus orar, cum spunea vicele Cosmin Tabără. El i-a spus consilierei Pro România, Roxana Iliescu, că ”debitează”, ceea ce nu i-a căzut deloc bine acesteia. Important este că, cel puțin deocamdată, gigacaloria va intra în caloriferele timișorenilor la același preț.

Ca să treacă, proiectul avea nevoie de cele 13 voturi ale USR, plus unul, de obicei vorbim despre cel al lui Ambruș. Nu au fost decât 13, iar proiectul a picat cu brio. În mod sigur, la un viitor nou plen proiectul intră din nou la vot. Interesant este că la ședința de marți proiectul a fost introdus pe ordinea zi suplimentară. cei racordați la Colterm ar fi urmat să plătească 644 lei, în loc de 208 lei cât este acum

„Acest preț este calculat după un calcul foarte clar de la ANRE (…) Acest calcul este corect. Dincolo de orice calcul, vreau să subliniez că noi știm exact câți bani plătim. Nici măcar acest calcul nu reflectă creșterile de preț la gaz din aceste săptămâni. Contractul pe care l-am încheiat la gaz este în jur de 700 lei / MWh, iar acum câteva săptămâni, când am primit bani de la guvern, era în jur de 500 lei / MWh. Acesta este motivul pentru care ați votat încă 5 milioane pentru Colterm. Nici măcar cele 54 de milioane de la guvern, care erau gândite pentru noiembrie și decembrie, nu ne ajung”, le-a spus primarul Dominic Fritz aleșilor.

El nu a fost de acord cu cele spuse de consilierul PNL Dan Diaconu, că la Timișoara e cea mai scumpă gigacalorie din țară. Mai mult, Fritz a propus și un amendament prin care creștea subvenția de la primărie, pentru a nu crește și mai mult prețul.

„644 lei pe MWh ar trebui să plătească abonații Colterm. Eu sunt absolut de acord că această triplare nu este deloc fezabilă și propunerea mea este să stabilim prețul pe MW /h la 416 lei. O să vedeți, domnule Diaconu, nu suntem la topul orașelor. (…) Există niște reguli în privința schemei de ajutor de stat, unde există acest plafon anual de 15 milioane de euro, pe care putem să-l dăm pentru subvenție. În acest an am sărit de acest plafon. Notificăm Comisia Europeană că am sărit de această sumă. CE va stabili dacă am dat ilegal ajutor de stat pe care trebuie să-l cerem înapoi de la Colterm sau dacă este în regulă. Eu sper că, tocmai pentru că trăim o criză energetică fără precedent în Europa, aceste plafoane să fie adaptate în următoarele luni. De aceea vă propun un amendament în care notăm foarte specific că va trebui să ne conformăm dispozițiilor legale în materie de ajutor de stat”, a spus Fritz.

Până la urmă, amendamentul a trecut la vot, dar nu la pachet cu întreg proiectul.

„Noi putem să ne asumăm o subvenție de 435 de lei, doar că probabil vom ating pe parcursul anului viitor, același plafon din nou. În funcție de răspunsul Comisiei Europene, vom afla dacă putem în continuare să dăm acești bani (…) Trebuie să subvenționăm în limitele legale prețul la gigacalorie. Mi-aș dori să nu trebuiască să votăm acest HCL. Aș vrea să vă propun acest amendament care, pe de o parte, stabilește prețul pentru MW / h la 416,25 lei, începând cu 1 ianuarie 2022. (…) În al doilea rând vă propun o subvenție de 435 lei MW / h, dar să includem în HCL că suma anuală nu va depăși plafonul de 15 milioane de euro. În funcție de cum se va dezvolta legislațis și de răspunsul pe care îl primim pentru anul 2021 de la CE”, a mai declarat Fritz.

După care a urmat circul, la propriu. S-au certat în grup Roxana Iliescu, Dan Diaconu și Ruben Lațcău.

La nivelul anului 2021, din calculele făcute la Colterm și transmise primăriei, era evident că ne costă mai puțin arderea cărbunelui decât gazul. Prețul de acum este determinat de degringolada din acest an de la Colterm. De aceea avem acest preț, nu avem cum să avem dubii (…) Nu aveam cum să venim cu o propunere sub acest preț. Dar cât din acest preț trebuie să suporte timișorenii?”, a spus Roxana Iliescu.

Ea a fost ”ajutată” de Dan Diaconu.

„Rămânem campioni la prețul pe care trebui să-l plătească populația. Suntem printre puținele orașe care au posibilitatea de a arde cărbune. Că nu-l avem e altă discuție. Acest preț este calculat cu 50% CET Centru, 50% CET Sud, în condițiile în care aceste luni de iarnă s-a lucrat preponderent cu CET Sud. CET Sud are un preț de producție de 280 și ceva de lei. Nu puteți să-l amestecați cu un preț de producție dus spre 1.000 de lei în CET Centru. (…) Acest calcul înseamnă finalul sistemului centralizat de încălzire. În primăvară nu veți mai avea abonați. Putem să ne uităm la debranșările pe care le veți avea din martie până în iunie. Nu veți mai avea cui să livrați”, a spus Diaconu.

Nici viceprimarul Ruben Lațcău nu s-a lăsat mai prejos.

„Dacă noi funcționăm în ianuarie numai cu CET Sud pe cărbune, costurile ar fi de circa 20 de milioane de lei ca să susținem o lună de iarnă, iar la gaz ar fi de 30 milioane de lei, poate mai mult (…) Costul la gaz, pe zi, dacă funcționăm cu cele trei cazane de la CET Sud, este de un milion de lei”, a afirmat Ruben Lațcău.

Interesant, la vot au fost doar 18 votanți, 13 pentru cinci împotrivă, nu se știe cine a ”trădat”, și mai interesant este că la următorul punct de pe ordinea de zi au apărut din nou 21 de votanți.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Vreți casă frumoasă, cu curte în periurban? Pregătiți banii, la Dumbrăvița e cel mai scump, la Sânmihaiu Român e considerat cel mai ieftin

Dumbrăvița continuă să fie una dintre cele mai scumpe localități din România, ocupând primul loc…

2 ore ago

În zona Lipovei au fost amenajate 100 de locuri de parcare după demolarea unor vechi garaje

Primăria Timișoara anunță o nouă victorie în lupta cu garajele ”gazdă” pentru murături și biciclete…

2 ore ago

Timişoara întâlneşte Rapidul la rugby

Staff-ul tehnic al echipei SCM USV Timişoara a decis primul XV pentru partida cu Rapid…

2 ore ago

„Bizon”, amendat drastic după ce a parcat lângă linia de tramvai

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranță Rutieră au intervenit, în cursul zilei de ieri, la…

3 ore ago

Interes enorm din partea timişorenilor pentru Garry Kasparov şi „Provocările Lumii Moderne”/FOTO

Un dialog de excepţie, ce s-a bucurat de un interes major. Un eveniment marca UPT…

3 ore ago