Simptomele neurologice au fost raportate frecvent la cei care suferă de afecțiuni post-COVID, simptome persistente experimentate la patru sau mai multe săptămâni după o infecție inițială.
Dar un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Yale a descoperit că chiar și cei care contractează infecții ușoare pot suferi leziuni neurologice.
Într-un interviu acordat NBC Connecticut, dr. Akiko Iwasaki, care a efectuat studiul, a explicat că cercetătorii au dat în mod intenționat șoarecilor o infecție respiratorie ușoară cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19.
Pe parcursul a șapte zile, au examinat impactul infecției asupra creierului.
„Și ceea ce am descoperit este că, chiar și cu o infecție foarte ușoară, pe care cu adevărat nu putem măsura nici un fenotip de boală la acești șoareci, am observat totuși unele daune semnificative în celulele creierului”, a spus Iwasaki, imunolog la Școala de Medicină a Universității Yale.
„Aceasta înseamnă că chiar și o infecție respiratorie ușoară ar putea duce la simptome neurologice; asta se bazează pe daunele pe care le vedem”, a completat medicul.
Cu toate acestea, medicul a subliniat că cei cu boală gravă prezintă un risc mai mare de tulburări cognitive.
Cercetătorii de la Yale au citat un studiu care a examinat pacienții cu COVID într-un sistem spitalicesc din New York și a determinat că incidența tulburărilor cognitive a fost crescută la pacienții spitalizați în comparație cu cei cu COVID ușor.
Se spune că afectarea cognitivă persistentă afectează aproximativ unul din patru supraviețuitori COVID, potrivit unui studiu despre frecvența și varietatea simptomelor asociate cu boala.
În ceea ce privește variantele mai noi, cum ar fi omicron, incidența și severitatea deteriorării rămân necunoscute, au remarcat cercetătorii.
Se crede că, în general, condițiile post-COVID afectează o „parte mare” a persoanelor care s-au recuperat de COVID-19, dar ce cauzează simptomele persistente rămâne încă necunoscut.
„Fie că afectează, știți, sistemul nervos sau tractul gastro-intestinal sau tractul respirator, COVID lung poate afecta atât de multe sisteme de organe multiple. Și în prezent, nu înțelegem cât timp se întâmplă COVID. Și dacă nu înțelegem asta, nu vom ști cum să tratăm mai bine aceste boli. Deci, în cele din urmă, vrem să înțelegem mecanismul de bază al bolii, așa că poate veni cu o terapie pentru a trata acești pacienți”, a spus Iwasaki.
Sursa: doctorulzilei.ro
Cam fiecare lider PSD prostea poporul român în felul lui. Iliescu încuraja concluzia că nu…
UNIVERSITATEA POLITEHNICA TIMIȘOARA este beneficiar al unui proiect de sprijinire a studenţilor din anii terminali…
Fostul preşedinte al PNL Timiş, Alin Nica, şi fostul secretar general al organizaţiei, Dănuţ Groza,…
Cu toate că PNL are 37 de primari în judeţul Timiş, Nicolae Ciucă s-a situat…
Elena Lasconi câştigă relativ detaşat primul tur al alegerilor prezidenţiale la nivelul judeţului Timiş. Pe…
Afred Simonis e optimist și spune că obiectivul PSD, de a trece Marcel Ciolacu în…