Administratie

Primăria Timișoara cere, prin Prefectura Timiș, alte 130 de milioane de lei de la guvern pentru termoficarea orașului

Proaspăt numit pe postul de prefect, Mihai Ritivoiu a cerut o întâlnire cu șefii de la Primăria Timișoara, Consiliul Județean Timiș, Colterm și societatea de insolvență. Nu a obţinut deocamdată niciun răspuns, cel puțin telefonic, de la aceștia, dar a primit o nouă cerere de la municipalitatea timișoreană pentru 130 de milioane de lei din partea guvernului.

Ceea ce este interesant e că administratorul special al Colterm, de altfel un apropiat al primarului Dominic Fritz, a vorbit despre doar 53 de milioane de lei pentru a se duce sezonul de termoficare din această iarnă la bun sfârșit, în cadrul unei emisiuni TV.

„Am primit din partea primarului municipiului Timișoara, Dominic Fritz, o cerere de finanțare de la Guvern, pentru Colterm, de aproximativ 130 milioane de lei. Am înaintat aceasta cerere către Registratură, pentru a fi trimisă la Guvern”, a spus prefectul Mihai Ritivoiu, luni.

În urmă cu câteva zile, administratorul special de la Colterm, Cristian Amza, era mult mai cumpătat și spunea că societatea ar avea nevoie de o sumă de aproximativ 50 de milioane de lei pe aceeași speță.

Cristian Amza Giroc

”Ca să rotunjesc sumele, să nu intrăm acum într-un joc cu virgule, avem nevoie de aproximativ 50 de milioane de lei ca să putem trece iarna aceasta în condiții de confort termic în case și în instituții. Ce furnizăm acum e la nivel de avarie, nu este un confort, am fi ipocriți să spunem asta. Atât avem bani acum. Dacă autoritățile naționale, guvernul, ne confirmă un nou sprijin, așa cum au făcut și în decembrie, cu acea tranșă de 53,8 milioane, putem să trecem iarna asta fără nicio sincopă. Pentru următoarele două luni, februarie și martie, acesta este calculul care ne-ar putea ajuta să trecem această perioadă”, menționa Cristian Amza, într-o emisiune la TVR Timișoara.

Luni, Ritivoiu nu a avut parte de discuții speciale cu actorii implicați în problema Colterm, dar a organizat un Colegiu Prefectural, întâlnire în cadrul căruia a intervenit și Cristian Mîțu, directorul general al Colterm. Iar ”oferta” sa a fost tot de 130 de milioane de lei, mai precis 131.

„Colterm are în funcțiune ambele centrale și cele șase centrale de cvartal. Nu avem probleme deosebite nici în centrale și nici în rețeaua de termoficare atât primară cât și secundară. Din păcate, datorită asigurării greoaie sau diminuate a fondurilor necesare, lucrăm în regim de avarie. Furnizăm agentul termic cu 40 de grade plecare din punctele termice, cu excepția anumitor instituții în special spitale și școli, unde punctual de plecare este 42-43 de grade”, a declarat Cristian Mîțu.

În continuare, problema rămâne prețul ieșit din comun al gazului natural, care ”chinuie” la maxim compania de termoficare. Iar de aici derivă necesitatea clară a intervenției guvernului.

„În funcție de câți bani avem se va prelungi contractul existent. La cărbune avem patru contracte funcționale, nu avem datorii la plată la cărbunari și transportatori. Problema este cu prețul gazului. După cum știți, prețul gazului a crescut foarte mult, este de șase ori mai mare față de prețul din ianuarie anul trecut. Fără ajutor guvernamental va fi foarte greu să asigurăm încălzirea pentru populație și agenții economici”, a subliniat Mîțu în cadrul întâlnirii Colegiului Prefectural.

În ceea ce privește întâlnirea convocată de Ritivoiu pe tema termoficării, special cu cei implicați, prefectul spune că absolut nimeni nu l-a contactat pentru a stabili o asemenea întâlnire.

”Nu m-a sunat nimeni, chiar am avut telefonul deschis și în cursul weekend-ului. Nu am avut telefonul închis. Asta e, îi voi suna eu”, a spus Ritivoiu.

Singurului care s-a și văzut efectiv cu noul prefect a fost primarul Dominic Fritz, dar discuțiile e posibil să fi fost pur protocolare, vineri, la ședința de învestire în funcție a noului prefect.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Eterna fascinaţie a politicianului român pentru securişti. Idioţii utili ai serviciilor

Au trecut aproape două săptămâni de la momentul în care PSD a eliminat-o pe Diana…

14 minute ago

Weekend festiv la Iulius Town: petrecere inedită la MINA Pop-Up, spectacol de dans contemporan, teatru de păpuși și demonstrații militare

Sfârșitul de săptămână este marcat în Iulius Town cu muzică, dans, dar și cu ateliere…

47 de minute ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 18 octombrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 18.10.2024, unde se vor executa reparaţii…

O oră ago

SCM Poli, deplasare lungă și dificilă la Vaslui

SCM Politehnica Timișoara începe cea de-a doua jumătate a turului din Liga Zimbrilor cu o…

15 ore ago

Zilele Carierei de la UPT au început cu mult entuziam și interes/FOTO

Un eveniment mult așteptat de tineri a început în forță. Cantina Universității Politehnica Timișoara s-a…

18 ore ago

CSU Poli, implicată în promovarea sportului în școli. S-a încheiat faza județeană a campionatului interșcolar de baschet

Echipele a cinci licee din Timișoara au luat parte la faza județeană a competiției de…

20 de ore ago