Anunţuri

Tipuri de cuverturi pat și cum alegi una potrivită casei tale

O cuvertură de pat este o învelitoare cu rol de protecție a patului și de decor. Aceasta este în majoritatea cazurilor o pătură ușoară, țesută sau tricotată, asortată cu stilul camerei. Producătorii au diversificat în acord cu cerințele clienților oferta, astfel că în prezent ai la dispoziție o largă varietate de modele. În general, nu sunt folosite cu rol în protecția termică, dar există și variante de cuverturi mai groase, cum ar fi cele matlasate, care pot servi și acestui scop.Dacă ești în căutarea cuverturii potrivite, află câteva informații despre tipurile existente, care te vor ajuta  să faci cea mai bună alegere.

Tipuri de cuverturi

Cuvertura decorativă are rol principal în estetica încăperii și în plan secundar protejează lenjeria patului din dormitor sau tapițeria unei canapele. De multe ori cuvertura pentru canapea este denumită husă și este elastică, pentru o mai bună fixare, fiind preferată pentru că este ușor de întreținut și pentru că oferă protecție totală canapelei. La fel de bine pot fi acoperite și fotoliile, aceste huse fiind practice și te poți bucura oricând de o schimbare de decor, dacă vrei să înnoiești, fără cheltuieli mari (cum ar fi retapițarea mobilei).

Cuvertura matlasată este dintre cele mai preferate pentru patul din dormitor, deoarece are rol estetic și funcțional. O poți folosi ca atare sau împreună cu un cearșaf, dacă alegi să te învelești cu ea. Găsești variante mai subțiri sau mai groase, cu 1 sau 2 fețe decorative, cu diverse umpluturi, realizate din materiale textile naturale sau sintetice. Ai și variante la set, împreună cu fețe de pernă sau chiar perne mici.

Cuvertura țesută – tip pătură, folosită din cele mai vechi timpuri, este foarte potrivită pentru o cameră în stic rustic, vintage, dar și într-una cu design modern sau minimalist, dacă este de culoare uni. Foarte îndrăgite sunt cele de tip pled, realizate din materiale textile naturale. Sunt și practice, deoarece le poți folosi cu succes pentru învelit, când îți este frig.

Cuvertura pufoasă, de cele mai multe ori realizată din materiale textile sintetice, plăcută la atingere și călduroasă, este aleasă atât pentru confort, cât și pentru că se spală și se usucă rapid. Cele tip fleece sunt îndrăgite mai ales pentru perioada rece, când servesc și ca învelitoare, iar cele din blană artificială adaugă o notă deoasebită oricărei încăperi.

Ce să iei în calcul când alegi o cuvertură

Dimensiunile cuverturii trebuie să fie potrivite, astfel ca aceasta să acopere, fără a atârna pe jos. Măsoară cu exactitate lungimea, lățimea și înălțimea patului, pentru care vrei să cumperi cuvertura, luând în calcul și dimensiunea pilotei și pernelor care vor sta pe patul din dormitor. Deoarece pe piață sunt foarte multe variante de mărimi, caută produsul care corespunde dimensiunilor necesare.

Materialul din care este confecționată cuvertura poate fi din fibre naturale sau artficiale. Ai de ales dintr-o multitudine de materiale textile, cum ar fi: bumbac, in, lână, fibră de bambus, poliester, microfibră, fleece, policoton,polietilenă, jerseu, vâscoză, catifea, polipropilenă, satin, jacquard, acril, blană artificială, etc. Oricare dintre aceste materiale textile are avantaje și dezavantaje, așa că e important să alegi în funcție de nevoile tale. Pentru o cameră de zi, alege o cuvertură care se curăță ușor, cum sunt cele din microfibră. Pentru dormitor poți alege și un material mai pretențios, care va da o notă de eleganță camerei.

Sistemul de prindere poate să existe sau nu. Este folosit pentru a fixa cuvertura pe pat și este realizat din elastic. Multe cuverturi se găsesc la set cu 2 sau 4 fețe de perne, ce pot avea sisteme de prindere pe bază de fermoar sau nasturi.

Modelul cuverturii este de cele mai multe ori principalul criteriu în alegerea unei cuverturi și acesta este recomandat să fie în concordanță cu stilul camerei. O cuvertură uni va fi mai ușor de armonizat cu interiorul și ai la dispoziție o paletă largă de culori. Dacă preferi o variantă cu imprimeu, alege un model  în acord cu draperiile sau covorul.

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

2 minute ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

4 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

5 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

5 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

6 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

6 ore ago