Sănătate

Câteva dintre pacientele cu cancer de sân au dezvoltat o a doua neoplazie. Ce scoate la iveală un studiu al OncoHelp

Specialiștii Centrului de oncologie OncoHelp au realizat un studiu în premieră. Pe parcursul a 13 ani, au analizat cazurile în care s-a dezvoltat un al doilea neoplasm la femei, după ce au fost inițial diagnosticate și tratate pentru un cancer primar mamar.

Medicii spun că dintre cele 721 de paciente, aflate la menopauză, 28 au primit un diagnostic secundar de neoplazie. Toate pacientele erau în urmărire activă post-terapeutică.

„Cea mai frecventă a doua neoplazie diagnosticată de noi a fost cancerul de sân contralateral. Peste 25 la sută dintre paciente au fost în această situație. Alte 21% dintre femei au dezvoltat cancere ginecologice, ca o a doua neoplazie, iar peste 14 la sută au fost depistate cu cancer digestiv, ca o a doua formă de cancer. La peste jumătate dintre aceste paciente, timpul scurs între diagnosticul tumorii primare și al celei secundare a fost mai mic de un an, și asta indiferent de tratamentele anterioare urmate pentru cancerul de sân. Și vorbim de chirurgie, radioterapie, chimioterapie sau chiar tratament cu anticorpi anti VGFR“, spune dr. Cristina Oprean, medic primar oncolog, șef Secție Spital Zi la Centrul de Oncologie OncoHelp, cofondator Asociatia OncoHelp.

Totodată, autorii studiului au remarcat că peste 80 la sută dintre pacientele diagnosticate cu o a doua neoplazie sunt din mediul urban. Medicii mai spun însă că este nevoie de o supraveghere continuă activă și după diagnosticul celei de a doua neoplazii, și asta pentru a crește rata supraviețuirii la pacientele cu cancer de sân.

„Este binecunoscut faptul că efectuarea unor controale profilactice periodice este foarte important, îndeosebi după vârsta de 40 de ani, pentru depistarea unui cancer mamar. Și în cazul unei tumori  mamare deja diagnosticate, investigațiile permanente de urmărire post-terapeutică, atât clinice, cât și imagistice, duc la detectarea precoce a progresiei bolii, dar și a unei posibile alte neoplazii primare. Este însă foarte important să avem acces și să implementăm pe scară largă testele genetice pentru pacienții diagnosticați cu mai multe neoplazii primare. Astfel, se va putea identifica predispoziția genetică pentru aceste boli. Iar, în situația cancerelor ereditare, vor putea fi dezvoltate măsuri specifice de management și supraveghere atât a pacienților, cât și a descendenților acestora”, spune dr. Cristina Oprean, medic primar oncolog – șef Secție Spital Zi- Centrul de Oncologie OncoHelp, Cofondator Asociatia OncoHelp.

Studiul realizat de echipa condusă de dr. Cristina Oprean din cadrul Centrului de Oncologie OncoHelp a fost publicat recent într-o revistă internațională de specialitate și va fi prezentat la conferința mondială a Asociației Multinaționale pentru Asistență Suportivă în Cancer, ce va avea loc în iunie 2022 la Toronto.

Cancerul de sân este cea mai frecventă formă de neoplasm la femei. În fiecare an sunt depistate peste 1,5 milioane de cazuri noi de cancer mamar. Chiar dacă rata de supraviețuire este de peste 98 la sută, anual, peste 500.000 de femei cad victime acestei maladii

 

 

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Reclamații legate de calitatea aerului la Chișoda. Nu au fost găsite probleme

Pe adresa Gărzii de Mediu Timiș au fost depuse mai multe solicitări referitoare la calitatea…

35 de minute ago

E oficial, românii vor putea călători fără vize în Statele Unite

Vineri, 10 ianuarie, secretarul pentru Securitate Internă al Statelor Unite, Alejandro Mayorkas, și ambasadorul României…

35 de minute ago

Primăria Timișoara începe încasarea taxelor și impozitelor locale din 16 ianuarie

Mai e mai puțin de o săptămână până când doritorii se vor putea înghesui la…

56 de minute ago

Cum, când și unde pot fi predate legal și gratuit deșeurile periculoase din menajer

RETIM Ecologic Service S.A. și ADID Timiș informează locuitorii din Zona 0 Ghizela, județul Timiș,…

O oră ago

Cinematografele Primăriei Timișoara au atras aproape o sută de mii de spectatori

Bilanțul anului 2024 arată că în cinematografele Primăriei Timișoara au fost peste 95.000 de spectatori.…

3 ore ago

1001 dalmațieni

Nicolae Robu, fostul primar al Timișoarei, actual consilier personal al președintelui Consiliului județean Timiș din…

4 ore ago