Sănătate

Despre beneficiile salinei cu specialiștii de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara

România are nu doar cea mai mare salină din Europa, cea de la Slănic Prahova, care are cel mai pur aer de pe planetă, dar se numără și printre țările cu cele mai multe saline de pe continent.

Dincolo de frumusețea adâncurilor de sare, liniștea locurilor și aerul nepoluat, salinele pot oferi și un tratament adjuvant pentru pacienții cu boli pulmonare sau alergii.

„Speleoterapia, așa cum este numită terapia în salină, este indicată în special în cazul persoanelor care prezintă o imunitate mai slabă, răceli repetate, rinite cronice (în special cele alergice), polipi, sinuzite, faringite, astm bronșic sau bronșitele asmatiforme, traheobronșite, sinuzite maxilare sau cornice, amigdalite cornice, emfizem pulmonar, dar și pentru persoanele care suferă de oboseală cronică, rezistență scăzută la stres și chiar insomnie.

Există însă și contraindicații. Nu se recomandă cura cu aerosoli în cazul persoanelor care sunt bolnave de tuberculoză, pneumonie, gripă, hipertensiune, dar și în cazul celor care suferă de anxietate, sau claustrofobie. Cu alte cuvinte, persoanele care au fenomene acute pulmonare sau cardiace”, a explicat prof. dr. Cristian Oancea, medic primar pneumolog la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.

Potrivit acestuia, principalii beneficiari sunt însă copiii. Orele petrecute în salină duc la o ameliorare a simptomelor de hiper-reactivitate bronșică (fenomene tusigene, bronșite repetate), dar și la o creștere sănătoasă a plămânilor.

Pentru a avea însă cu adevărat eficiență medicală, salinele trebuie să întrunească anumite condiții specifice: temperatura constantă a aerului (relativ scăzută, de aceea se recomandă și purtatul unor haine mai groase în interior), umiditatea crescută, prezența de aerosoli salini, aeroionizare.

„Recomandarea de cură într-o salină este de 7-10 zile (pentru copii) și 14-18 zile (pentru adulți). În cazul copiilor cu vârstă mai mică de trei ani, trebuie să aveți acordul medicului pediatru pentru ședințele de salină.

Chiar dacă salina reprezintă și un spațiu de odihnă, este important să desfășurați activități fizice ușoare sau moderate. Foarte multe saline pun la dispoziție tot felul de activități recreaționale, cum ar fi tenis de masă, bowling, baschet, plimbări cu barca, hidrobiciclete, iar pacienții sunt încurajați să facă mișcare. O ședință de salină trebuie să fie minimum 30 de minute. Pentru ca efectul să fie cel așteptat, perioada petrecută în subteran ar trebui să fie de 1-2 ore, în funcție de patologia pacientului (ședințele de salină trebuie urmate de două ori pe zi). Efectele clinice pot să persiste până la trei luni”, a mai precizat prof. dr. Cristian Oancea, medic primar pneumolog și managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Anunţ exproprieri Moşniţa Nouă

Avand in vedere Hotararea nr. 223 din 25.09.2023 emisa de Consiliul Local al Comunei Moșnița…

2 ore ago

Dispensar uman modern pentru locuitorii din Ghiroda

Vineri, 17 mai, la Ghiroda s-a făcut recepția la Dispensarul Uman Ghiroda ,,Dr. Grațian Miclăuș’’.…

2 ore ago

La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere rețelei de canalizare

Reţeaua de canalizare din Moşniţa Nouă a fost executată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional…

2 ore ago

Primul tramvai galben produs de turcii de la Bozankaya a ajuns la Timișoara. Vedeți cum arată/Foto

În perioada următoare, pe șinele de tramvai ale Timișoarei va apărea primul tramvai nou produs…

2 ore ago

Tech Talks by UPT – „AI for Humanity” a ajuns la final. Un eveniment de excepţie cu un succes răsunător

Unul din cele mai aşteptate şi memorabile evenimente organizate sub tutela UPT a ajuns la…

3 ore ago