Prefectura Timiş

Voucherele sociale ajung la beneficiar în luna iunie, pentru șase alimente de bază. Prima tranșă se plătește de la bugetul de stat

Prezent la Timișoara, ministrul Muncii, Marius Constantin Budăi, a anunțat că voucherele sociale, de 50 de euro, vor ajunge la beneficiari, anumite categorii sociale, în luna iunie. Deocamdată banii se vor plăti de la bugetul de stat al României, dar există deja discuții pentru recuperarea lor ulterioară de la Comisia Europeană.

Guvernul României a pregătit un program extins de ajutor, atât pentru categoriile vulnerabile, dar și pentru mediul de afaceri, a spus Budăi, prezent joi la Timișoara.

Avem un program de sprijin extrem de important pentru mediul de afaceri și pentru categoriile defavorizate. Trebuie să sprijinim categoriile vulnerabile, în special, pentru asta am lansat al doilea pachet de măsuri sociale. Am trecut de iarnă, acum trebuie să preîntâmpinăm creșterile de prețuri galopante. Avem acele vouchere, se vor acordat din iunie. Sunt 50 de euro pentru fiecare pensionar cu pensia sub 1500 de lei, și am insistat să includem și familia monoparentală. E greu să fi părinte singur, să crești doi sau trei copii. Nu am uitat persoanele cu dizabilități și copiii cu burse sociale. Va fi o perioadă foarte grea. Va trebui să preîntâmpinăm abandonul școlar„, a spus Budăi.

În ceea ce privește mediul de afaceri, principala direcție se îndreaptă spre agricultură și sectorul de producție alimentară.

În domeniul agricol, similar cu măsurile din 2019 pentru domeniul construcții, am decis majorarea venititului minim la 3000 de lei, cu o scutire fiscală, și pentru agricultură și pentru industria alimentară. Încurajăm producătorii agricoli să meargă cu produsul spre procesare în România, să nu exportăm subvenție ci produs procesat. De asemenea, avem granturi de 400.000 de euro, care vor fi acordate firmelor care vor avea de suferit din cauza restricțiilor impuse Federației Ruse, și a întreruperii aprovizionării din Ucraina”, a mai spus ministrul.

Deocamdată banii pentru vouchere se vor plăti din banii guvernului, urmând a fi recuperați ulterior.

Nu există acum un acord de finanțare, doar un acord verbal prealabil, dar au fost discuții în Comisia Europeană. Noul ministru al Fondurilor Europene va trebui să discute cu cei de la Comisia Europeană și să semneze ce s-a discutat deja. Cred că prima tură de vouchere  o vom plăti noi de la bugetul de de stat și banii se vor recupera ulterior”, a mai subliniat Budăi.

Banii vor ajunge la beneficiari odată cu pensiile. Vizate pentru utilizare sunt șase alimente de bază.

Procedura de distribuire va fi cumva similară cu ceea ce se întâmplă cu tichetele de masă. Procedura de decontare va fi la fel. Se vor putea achiziționa șase alimente de bază. Primele discuții se referă la pâine cartofi, ulei, orez, carne de pui și ouă”, a mai declarat ministrul Muncii.

Distribuirea voucherelor se va face odată cu pensia, iar cei care primesc pe card banii, odată cu talonul de pensie. Elevii vor primi odată cu bursa socială. Distribuția este așteptată să înceapă 1 iunie.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

PSD Timiș acuză conducerea CJT de “manevre tehnice” pentru a pica proiectul de realocare a banilor pentru drumuri

Proiectul de hotărâre propus de consilierii PSD în Consiliul Județean, de realocare a banilor pentru…

11 ore ago

ADID Timiş face un apel la utilizatorii serviciului de salubrizare

În contextul întreruperii nejustificate a activității de către RETIM ECOLOGIC SERVICE SA-operatorul de colectare a…

11 ore ago

RETIM, sancţionată de Poliţia Locală cu amenzi totalizând 137.000 de lei

Dominic Fritz spune ca nu are la îndemână pârghii cu care să facă societatea Retim…

12 ore ago

UPT, lider naţional în domeniul Engineering and Computer Science, într-un celebru clasament academic internaţional

Veşti bune dinspre Universitatea Politehnica Timişoara, celebrul institut de învăţământ cu peste 100 de ani…

15 ore ago

Accident grav la Belinţ. A intervenit şi echipajul SMURD

Neatenţia a produs un nou accident grav în judeţul Timiş, asta după ce şi azi…

16 ore ago