Opinii

Dominic Fritz, dați-ne un semn că există viață și după moarte în administrație

Nu m-aș fi așteptat ca șocul alegerii lui Dominic Fritz ca primar al Timișoarei să rezolve chestiuni colosale ale existenței cetății noastre. Cine era naivul să creadă că vom avea căldură neîntreruptă și ieftină? Se aștepta cineva să avem stadion făcut de guvern doar pentru că aici lumea a dat cu basca de pământ și a ales un neamț, un userist? Probabil că nu am fi avut sală polivalentă, racord la autostradă sau spital de nu știu care clasă nici dacă USR guverna singur și nici dacă ne-am fi mutat capitala la Berlin, dar ceva așteptări mai aveam de pe urma acestui cutremur politic.

Poate că mulți dintre noi ne-am fi așteptat ca pilde de retard tehnic ori organizatoric să nu mai trăim la doi ani de la alegerea unui „primar altfel”. Zeci de ani am văzut cum o firmă introducea țevi sau alte elemente de infrastructură sub carosabil, tăia, decoperta, rearanja ca totul să fie ca înainte, iar peste nici o săptămâna de la darea în funcțiune a drumului echipele de intervenție să revină cu noi tăieturi în asfalt. Nu vorbesc prostii, acest episod de tâmpenie edilitară s-a petrecut la final de aprilie, început de mai la intersecția Bogdănești cu Circumvalațiunii.

Tot mai mulți dintre noi ne-am fi așteptat ca un „primar altfel” să facă lucruri aparent minore, dar care denotă respect pentru cetățean. Spre exemplu, lucrarea b-dului Cetății a mers super bine, poate nu la fel de bine a stat treaba la Bogdăneștilor, dar acolo unde s-au întâlnit proiectele a ieșit un haos. Câteva luni de la demararea lucrărilor ne-am belit articulațiile atutoturismelor într-o intersecție plina de gropi. Probabil că după multă vreme de gândire cineva a zis: „aici putem turna niste pietriș”. Se putea face asta cu luni de zile înainte, dar nu s-a făcut. Acum s-au blocat doua ieșiri din intersecția Hașdeu, Bogdăneștilor, Cetății. Doar s-a blocat. Nu lucrează nimeni.

La Gara de Nord s-a lucrat la linia de tramvai în curba spre fosta Elba. Au fost câteva zile de haos. Nici măcar la genul ăsta de lucrări punctuale n-a avut cineva ideea să se lucreze noaptea. Știu, e mai scump noaptea, dar disconfortul cetățenilor, faptul că autoritatea nu se gândește să limiteze oamenilor deranjul este mai costisitor pentru o administrație decât o factură plătită cu sporuri de noapte.

Am mai tot scris de bălăriile din spațiile verzi ale orașului. Constatarea că nu fac față firmele angajate nici n-ar trebui spusă de cineva din executivul primăriei. Nu e treaba noastră că iarba crește repede primăvara, e treaba autorității să angajeze atâtea firme câte sunt necesare, iar dacă acestea sunt deja angajate, să se verifice dacă își fac treaba sau doar invocă primăvara ca factor agravant în munca lor. Gunoiul aruncat pe unde-i apucă pe unii este o treabă ce mâine-poimâine va intra în domeniul arheologiei. De atâtea ori s-a semnalat despre adevăratele rampe de gunoi din plin centru, în parcările unor centre comerciale, fast-food-uri de renume încât mă întreb dacă mai interesează pe cineva din CD Loga nr. 1 să le mai dăm astfel de ponturi.

Dar despre neregulile mici am tot vorbit și vom mai vorbi episodic. E adevărat, chestiunile acestea aparent minore pot fi tratate cu sictir de cineva preocupat de proiecte majore, colosale, magistrale. Este evident faptul că primarului Frtiz i se pot „imputa” și lucruri care încep să meargă, să se curețe, dar treburile astea trebuie făcute în paralel. Faptul că există energii puternice în zona antreprenorială pentru autorizări mai laxe, ca pe vremea altor primari, că tot soiul de intermediari fac spume la gură și ar investi oricât în debarcarea lui Dominic Fritz arată că nu totul băltește, se mai și mișcă câte ceva.

Numai că o astfel de abordare le va fi păguboasă din patru în patru ani. Lumea va înțelege că nu poți face lucruri complicate de pe un mandat pe altul, dar mai grav este să observe că un „altfel de primar” face ca și pe vremea celor care nu se lăudau că sunt „altfel”. Încă nu știu de la care „exotism” ne-au copleșit așteptările astea mari în fața edilului Fritz. De la faptul că e primar neamț sau că e userist? Mulți încă așteptăm ca Dominic Fritz să arate că e altfel.

 

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Ziua de 1 Iunie, ADID Timiș organizează în diferite locații activități educative privind gestionarea corectă a deșeurilor în locații diferite

De 1 iunie, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, ADID Timiș anunță desfășurarea unor activități…

11 ore ago

Primăria Timișoara a început să amenajeze deja celebra stradă Cezar

Strada Cezar, care leagă Bulevardul Loga de Parcul Copiilor, a intrat astăzi în amenajare, după…

12 ore ago

Biroul Electoral de Circumscripție Timișoara îl dă jos de pe un panou publicitar pe Nicolae Ciucă

În urma unei sesizări depuse de Partidul Alianţa Pentru Unirea Românilor,Biroul Electoral de Circumscripție nr.…

13 ore ago

Primăria a amenajat al treilea spațiu de tip drop off, la grădinița 32

Primăria Timișoara a amenajat o nouă zonă specială de unde părinții își pot lăsa și…

13 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara a intrat în clasamentul RUR 2024

Universitatea de Vest a fost clasificată pe primul loc în Timișoara și a șasea din…

14 ore ago

Evenimente speciale într-o lună iunie magică, puse în scenă de Centrul de Cultură şi Artă/FOTO

Cireșar aduce la Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș spectacole, expoziții, Flashmob-uri de…

16 ore ago