Dominic Fritz, dați-ne un semn că există viață și după moarte în administrație

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Nu m-aș fi așteptat ca șocul alegerii lui Dominic Fritz ca primar al Timișoarei să rezolve chestiuni colosale ale existenței cetății noastre. Cine era naivul să creadă că vom avea căldură neîntreruptă și ieftină? Se aștepta cineva să avem stadion făcut de guvern doar pentru că aici lumea a dat cu basca de pământ și a ales un neamț, un userist? Probabil că nu am fi avut sală polivalentă, racord la autostradă sau spital de nu știu care clasă nici dacă USR guverna singur și nici dacă ne-am fi mutat capitala la Berlin, dar ceva așteptări mai aveam de pe urma acestui cutremur politic.

Poate că mulți dintre noi ne-am fi așteptat ca pilde de retard tehnic ori organizatoric să nu mai trăim la doi ani de la alegerea unui „primar altfel”. Zeci de ani am văzut cum o firmă introducea țevi sau alte elemente de infrastructură sub carosabil, tăia, decoperta, rearanja ca totul să fie ca înainte, iar peste nici o săptămâna de la darea în funcțiune a drumului echipele de intervenție să revină cu noi tăieturi în asfalt. Nu vorbesc prostii, acest episod de tâmpenie edilitară s-a petrecut la final de aprilie, început de mai la intersecția Bogdănești cu Circumvalațiunii.

Tot mai mulți dintre noi ne-am fi așteptat ca un „primar altfel” să facă lucruri aparent minore, dar care denotă respect pentru cetățean. Spre exemplu, lucrarea b-dului Cetății a mers super bine, poate nu la fel de bine a stat treaba la Bogdăneștilor, dar acolo unde s-au întâlnit proiectele a ieșit un haos. Câteva luni de la demararea lucrărilor ne-am belit articulațiile atutoturismelor într-o intersecție plina de gropi. Probabil că după multă vreme de gândire cineva a zis: „aici putem turna niste pietriș”. Se putea face asta cu luni de zile înainte, dar nu s-a făcut. Acum s-au blocat doua ieșiri din intersecția Hașdeu, Bogdăneștilor, Cetății. Doar s-a blocat. Nu lucrează nimeni.

La Gara de Nord s-a lucrat la linia de tramvai în curba spre fosta Elba. Au fost câteva zile de haos. Nici măcar la genul ăsta de lucrări punctuale n-a avut cineva ideea să se lucreze noaptea. Știu, e mai scump noaptea, dar disconfortul cetățenilor, faptul că autoritatea nu se gândește să limiteze oamenilor deranjul este mai costisitor pentru o administrație decât o factură plătită cu sporuri de noapte.

Am mai tot scris de bălăriile din spațiile verzi ale orașului. Constatarea că nu fac față firmele angajate nici n-ar trebui spusă de cineva din executivul primăriei. Nu e treaba noastră că iarba crește repede primăvara, e treaba autorității să angajeze atâtea firme câte sunt necesare, iar dacă acestea sunt deja angajate, să se verifice dacă își fac treaba sau doar invocă primăvara ca factor agravant în munca lor. Gunoiul aruncat pe unde-i apucă pe unii este o treabă ce mâine-poimâine va intra în domeniul arheologiei. De atâtea ori s-a semnalat despre adevăratele rampe de gunoi din plin centru, în parcările unor centre comerciale, fast-food-uri de renume încât mă întreb dacă mai interesează pe cineva din CD Loga nr. 1 să le mai dăm astfel de ponturi.

Dar despre neregulile mici am tot vorbit și vom mai vorbi episodic. E adevărat, chestiunile acestea aparent minore pot fi tratate cu sictir de cineva preocupat de proiecte majore, colosale, magistrale. Este evident faptul că primarului Frtiz i se pot „imputa” și lucruri care încep să meargă, să se curețe, dar treburile astea trebuie făcute în paralel. Faptul că există energii puternice în zona antreprenorială pentru autorizări mai laxe, ca pe vremea altor primari, că tot soiul de intermediari fac spume la gură și ar investi oricât în debarcarea lui Dominic Fritz arată că nu totul băltește, se mai și mișcă câte ceva.

Numai că o astfel de abordare le va fi păguboasă din patru în patru ani. Lumea va înțelege că nu poți face lucruri complicate de pe un mandat pe altul, dar mai grav este să observe că un „altfel de primar” face ca și pe vremea celor care nu se lăudau că sunt „altfel”. Încă nu știu de la care „exotism” ne-au copleșit așteptările astea mari în fața edilului Fritz. De la faptul că e primar neamț sau că e userist? Mulți încă așteptăm ca Dominic Fritz să arate că e altfel.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

9 comentarii pentru acest articol

Mioriticus a spus: (mai 15th, 2022 at 08:46 )

Putem aștepta mult și bine , Timișoara este un număr mult prea mare pentru Fritz și dacă avea prieteni cinstiți era informat în ce se bagă,din păcate un lucru este sigur orașul a pierdut mult timp și totodată locuitorii orașului,mă tem că se poate și mai rău în următorii doi ani rămași acestei administrații.

Tm1 a spus: (mai 15th, 2022 at 10:33 )

Din păcate vorbim de cel mai incompetent primar de la epoca de piatra pana azi.Azi Timișoara este sufocata de bălării.Nimic nu ii place.Toate sunt o corvada pt el:curățenia,caldura,drumurile,din cultura a făcut o afacere cu acel centru,de sport nu mai vorbim nimica.Chiar in primaria condusa de e estel haos ,grija lui acuma este sa isi faca sindicat.Totul este o ruina.Pentru el doar Facebook exista.
O dezamăgire uriașă chiar și pt cei mai mulți care l-au votat.

Daniel M. a spus: (mai 15th, 2022 at 13:30 )

Dl. Sasu,
Dumneavoastră prin acest articol vreți să vedeți doar partea goală a paharului prin ce face nouă administrație USR.
Nu neg că acest oraș merită mult mai mult față de ce este acum.
Să nu uităm că primarii care s-au perindat până acum nu au avut habar și nici nu au fost interesați să facă prea multe pentru oraș. La fel de adevărat este că mare parte din fondurile de dezvoltare trebuie să fie cerșite de la guvernele incompetente care sunt împărțite după bunul lor plac. PSD și PNL au fost la putere mulți ani și Timișoara nu a beneficiat niciodată de fonduri. Vedeți că ne-au promis mulți ani cu un stadion și sală polivalentă dar am rămas cu promisiunea.
Concluzia este că Timișoara are nevoie de planuri îndrăznețe pentru viitor și nu doar de mici „retușuri care să dea bine la suprafață”.
Administraţia actuală nu spun că ia tot timpul cele mai bune decizii dar are un plan pentru viitor și cu siguranță că vor reuși.
Este clar că niciodată nu va mulțumi pe toată lumea.

Kroko a spus: (mai 15th, 2022 at 14:23 )

Ha-ha-ha, dle Sasu – buna asta: vedeti si partea PLINA a paharului,pahar care de fapt E GOL PUSCA!!! Vorba filmului aluia…….

Amar a spus: (mai 15th, 2022 at 14:33 )

1) Fritz e nodul gordian care trebuie tăiat ca să ajungem la buna funcționare a primăriei (cu aproape același personal, atenție!).
2) Fritz nu taie iarba, nu stropește cu insecticide anti-țânțari, nu vopsește pomii, nu decongestionează circulația etc. Ceilalți își fac perfect datoria.
3) Lângă Fritz nu au venit decât tineri care nu au ancore în mlaștina de relații care este Timișoara. Nici n-au fost în stare să miroasă că printre cei mai înverșunați dușmani ai lui în campanie erau chiar tovarășii liberali. Au făcut o alianță ce trebuia denunțată imediat, din moment ce PNL a început să miroasă a debaraua PSD.
4) Pentru timpul rămas, Fritz va trebui să apeleze la niște specialiști în administrație și la alții în comunicare. De preferat din afară, pentru că din România – slabe șanse să nu dea peste iubitori ai gliei daco-geto-turco-tătaro-sovietico-strămoșești.
5) USR nu face nimic pentru a contracara atacurile cu zoaie venite din gurile de tun mediatice suspecte inclusiv de rusofilie, privite cu mare îngăduință de instituțiile statului.
6) Multe lucruri depind de cum ies manifestările pentru anul în care TM va deveni capitală culturală europeană (după Fritz, ne vom întoarce la statutul de târg balcanic otteristic-mafiot).
7) Dacă cumva Fritz sau cineva aproape de el citește acest articol, ar fi bine să se gândească să treacă în viteza superioară.
8) USR, dacă mai există, să-și apere primarii și consilierii. Dacă nu, să anunțe. Rentierii USR de Timiș (Drulă, da, șeful USR!!!, Fălcoi – un băiat plictisit de pensie de aviator, Trifan – un luător de cuvânt dar doar pe la București), ne mișcăm și noi mai cu talent sau așteptăm să vină pe piață Dacian cu alt partid, să ne urcăm în el? Am băgat de seamă că celălalt, Toda este specialist în arta conducerii și IT. Wow! Poate îi face cineva cunoștință cu Fritz și Primăria TM.
9) Oamenii din PNL care au făcut și fac ceva pentru acest oraș tac, din nefericire. Sunt acoperițe de gaițele oportuniste care au ocupat funcțiile de conducere din partid.

Un USR-ist a spus: (mai 16th, 2022 at 09:28 )

Pe cuvântul tău, Tm1 ?

Un USR-ist a spus: (mai 16th, 2022 at 09:30 )

Nu înțeleg de ce postacii ățtia nu srciu la Rb, sau Opinia,sau Press….. Că aice nu sunt iubiți.

mrxzy a spus: (mai 17th, 2022 at 13:42 )

Nu inteleg rolul si mesajul acestui articol …. Ce usor e sa stai in spatele tastaturii si sa critici lucruri la care nu te pricepi! Toti vrem un oras modern, frumos, curat si nepoluat dar ca sa ajungi acolo de la ruina lasata de USL e drum lung. In 2023 Timisoara va fi capitala culturala europeana si sunt enorm de multe lucruri de facut si da, ca sa faci omleta trebuie prima data sa spargi niste oua. Timisoara este si va ramane un santier urias pana cand lucrurile vor ajunge pe drumul potrivit. Din pacate cu realizarile administratiei Fritz se vor impauna descultii din USL iar domnul Eugen Sasu ne va explica savant ca uite ca se poate dar aialalti n-au stiut.

Jack a spus: (mai 17th, 2022 at 21:24 )

Fritz e teapa. Un impostor

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute
L'architect du Beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Alfred Simonis si Nicolae Robu

Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş

Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului

Medalii culese la prima acţiune importantă din 2024! În perioada 11-15 martie s-a desfășurat în cadrul CSN Bascov/Piteşti, Campionatul Naţional de juniori U20-Cupa României. Prima etapă de campionat naţional a debutat cu o ședință a adunării generale, cu multe promisiuni și un plan îndrăzneț pentru 2024, culminând cu un obiectiv olimpic pentru România. Cum Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, în urma unei reclamații, un control la Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” Timișoara. În urma verificărilor, aici au fost descoperite mai multe probleme. Inspectorii OPC au identificate materii prime cu data limită de consum depășită, produsele fiind expirate, respectiv cu stare termică schimbată. Agregatele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Agenția de turism As Tour – Timișoara vă propune un început de toamnă reușit, alegând o ofertă de neratat: un sejur Antalya – Turcia în perioada 20 – 27 septembrie. Tarifele încep de la 590 euro de persoană într-un  hotel de patru stele Agenția de turism As Tour – Timișoara vă invită, de această dată,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Început de toamnă în Antalya, cu As Tour Timişoara
Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
O firmă din București a primit contractul de dotare a Liceului Waldorf din Timișoara cu mobilier școlar nou. Valoarea înțelegerii cu Primăria Timișoara este de 708.000 lei plus TVA. Deocamdată, mobila nu prea are unde să fie instalată, încă se lucrează la noul corp de clădire al Liceului Waldorf unde acesta urmează să ajungă. Dotările...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O firmă din București va furniza mobila pentru viitorul corp al Liceului Waldorf din Timișoara
Primăria Timișoara, prin Direcția de Asistență Socială, va depune spre finanțare un proiect pentru un nou centru pentru persoane vârstnice, acesta urmând să fie situate pe strada Lorena. Proiectul „VITAL – vârstnici integrați activ în comunitatea locală din Timișoara” a fost aprobat de consilierii locali și vizează înființarea unui nou centru pentru persoanele vârstnice. Acesta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea finanțare pentru un nou centru destinat persoanelor vârstnice. Suma necesară, 7,8 milioane de lei
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, în urma unei reclamații, un control la Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” Timișoara. În urma verificărilor, aici au fost descoperite mai multe probleme. Inspectorii OPC au identificate materii prime cu data limită de consum depășită, produsele fiind expirate, respectiv cu stare termică schimbată. Agregatele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri (ADID) Timiș a organizat a doua ediţie a campaniei educative “Școala Afară – Laboratoare de educație ecologică în aer liber”. Activitatea s-a desfăşurat în Timișoara – Perdeaua Forestieră de Protecție a Timișoarei în zilele de 15-16 martie. În cadrul eforturilor continue de promovare a educației ecologice și a conectării tinerei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 500 de tineri voluntari au plantat peste 2.500 de puieți, la a doua ediţie a campaniei educative “Școala Afară”, organizată de ADID
Medalii culese la prima acţiune importantă din 2024! În perioada 11-15 martie s-a desfășurat în cadrul CSN Bascov/Piteşti, Campionatul Naţional de juniori U20-Cupa României. Prima etapă de campionat naţional a debutat cu o ședință a adunării generale, cu multe promisiuni și un plan îndrăzneț pentru 2024, culminând cu un obiectiv olimpic pentru România. Cum Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului
Căutat de câteva zile, fără succes. Dacă îl recunoaşteţi pe biclist anunţaţi la 112. În data de 14 martie, în jurul orei 16:27, un participant la trafic în calitate de biciclist se deplasa pe Splaiul Tudor Vladimirescu dinspre strada Miron Costin înspre bulevardul 16 Decembrie 1989 din Timișoara, pe pista destinată bicicliștilor, iar la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poliţiştii caută un biciclist care a accidentat un pieton şi a fugit de la faţa locului
Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto
Senatorul USR de Timiș, Raoul Trifan, s-a arătat foarte îngrijorat față de practicile antidemocratice ale PSD-PNL. El s-a referit la contextul în care coaliția de guvernare a respins reprezentanții Dreptei Unite din birourile electorale și secțiile de votare și, mai nou, a blocat intrarea Alianței în alegerile europarlamentare. „Noul PCR, Partidul Comasat Român, a eliminat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raoul Trifan: ”Trebuie să ne opunem cu toții. Partidul Comasat Român vrea să blocheze Alianța Dreapta Unită să candideze.”
Top