Klaus Vaterland

Gata, am mai primit un mare stadion pentru o Poli ce freamătă de performanță!

De câte ori citesc în presa locală că s-a mai pus o virgulă pe certificatul de urbanism al proiectului noului mare stadion al orașului mă simt ca și cum autoritățile mi-au mai dat o arenă cochetă unde să văd cum joacă Poli fotbal. De vreo două decenii cred că am inaugurat vreo duzină de astfel de stadioane și tot n-am unde să văd un meci în condiții civilizate și, mai trist, n-am nici echipa aia care să joace un fotbal civilizat.

În urmă cu câteva zile am mai primit un stadion nou-nouț. Am fost anunțat ca timișorean că a fost semnat certificatul de urbanism al stadionului. Mi-am căutat fularul din „epoca Iancu”, certificatul de acționar din „era Seracin” și cred că și Alin Nica, președintele C.J. Timiș, a pornit buldozerele să demoleze vechea arenă de pământ, să lase loc celor de la Compania Națională de Investiții pentru noua lucrare.

În tot acest timp, mă întrebam ce pregătiri face clubul. Da, clubul se pregătește de meciul deciziv de baraj, după ce într-o primă manșă a luat bătaie. Nu se știe încă dacă va retrograda și cu barajul ratat, poate că Mediașul nu se va înscrie în liga secundă și vom avea un loc în plus pentru noi, la masa verde, dar dacă astea sunt toate pregătirile ce le face clubul Poli la modul general, care ar fi afacerea să rămână în liga a doua?

La Arad nu știu dacă așa au nimerit-o sau a fost o sincronizare de geniu a primarului Falcă. Ca exact atunci când stadionul a fost inaugurat să intre în prima ligă și UTA. Bun, pandemia le-a stricat sărbătoarea, dar stadionul a fost gata când și echipa a fost gata de fotbalul mare – mare, pe dracu! – dar o emulație în orașul de pe Mureș tot s-a legat după leșinul ce-a cuprins fotbalul arădean după ani de divizia B.

Marea arenă din Timișoara va fi prea mare, mult prea mare, pentru fotbalul ce-l oferim astăzi cetățeanului microbist. La modul obiectiv, cred că Poli ar putea juca și pe arena de la Șag fără probleme de aglomerație. Arena va fi gata odată și-odată. Nu mă îndoiesc de asta, în ciuda măgăriilor la care suntem supuși de puterea centrală și neimplicarea cronică a celei locale, dar dacă numai asta credem că ne lipsește, stadionul, vom avea o mare dezamăgire.

Prin vocea patronului Mitică, Ripensia aproape că s-a cerut în liga a treia. Mă întreb dacă nu face asta și Poli. Nu o poate face cu gura plină de optimism, pentru a nu îndepărta și puținii fani de brigadă rămași lângă echipă, dar pentru fanii-patroni cred că varianta unui an cu cheltuieli mai mici ar surâde, fără să arate că o și caută.

Știm ce înseamnă construirea unui stadion nou. Lobby, lobby, iarăși lobby la București, apoi unele partide să nu pună piedici și tot așa, apoi partea de proiectare, cea de licitare, contestarea câștigătorului, apoi execuția vreo trei ani. Cine zice 2027 ar fi optimist în situația că responsabilii cu frânele se vor abține. Dar ce înseamnă să construiești echipa? Avem cinci ani la dispoziție.

Au ei. Noi privim de pe margină, dar cine sunt ei?, căci și asta e o întrebare cu răspuns greu. Ei sunt băieții de la „Druckeria”, posesorii certificatului federal, patroni și „sindicaliști” totodată, adepți ai teoriei cu „nu ne vindem țara”, dar la fel de supărați că Poli a lor ajunge să retrogradeze și nu are deloc rezultate la modul cronic, de ani de zile. Cum va avea loc construcția, în asemenea condiții?

Construcția nu poate fi decât într-o asociere cu oameni cu bani. Acționariatul „socios” te duce la stadiul de muritor de foame în România fotbalistică, ciupeala de la sponsori nu de duce mai sus de liga a doua dacă nu ai rezultate, iar rezultate nu ai fără bani. Patronatul public, gen Voluntari cu primăria lui Pandele, nu merge la Timișoara din varii motive, inclusiv Curtea de Conturi, dar și din retincența decidenților municipali sau județeni de a finanța direct un fotbal care le-a adus antecesorilor politicieni atâtea dosare penale.

Este pregătită autoritatea locală să ajute o astfel de asociere? Caută ceva sau consideră că asta nu e treaba lor? Dar dincolo, e pregătit actualul patronat Universitatea Politehnică și „Druckeria” să facă o astfel de asociere? Căci altfel vom vorbi despre stadion doar pentru a readuce festivalul Diskoteka înapoi de la Craiova. Cât mai poate și Sandra.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Puținul cu care ne mulțumim

Prima oară când am auzit de AUR se întâmpla în campania electorală din 2020. Atunci,…

19 minute ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 9 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 09.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

O oră ago

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

16 ore ago

Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face…

16 ore ago

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

17 ore ago

Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea

Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai…

18 ore ago