Ultima ora

Sinagoga din cartierul Cetate a fost redeschisă timișorenilor

Începând de vineri, vechea sinagogă din cartierul Cetate din Timișoara și-a redeschis porțile pentru public. În fața unei prezențe selecte de oficialități, atât din România, dar și din Germania, sala clădirii istorice a prins din nou viață.

Închisă pentru rugăciuni încă din 1985, sinagoga a așteptat ani buni de zile și eforturi concertate din partea a numeroase personalități, pentru a putea fi redeschisă din nou. A trecut și pe la Filarmonica Banatul, dar din lipsă de fonduri lucrările de reabilitare au fost mult întârziate.

Vineri, la Timișoara au fost doi miniștri, Vasile Dâncu șiMarius Budăi, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, dar și o delegație oficială, condusă de Katrin Göring-Eckardt, vicepreședintele Bundestag-ului.

Ridicată între anii 1862 – 1865, după planurile arhitectului vienez ignaz Schumann, sinagoga și-a pierdut mult din importanță din cauza scăderii populației de origine evreiască, pentru ca ulterior să fie închisă pentru ceremoniile cultului mozaic, fiind utilizată doar pentru acțiuni culturale. Acum, va servi atât scopului inițial, dar și pentru evenimentele culturale.

„În 2002 a fost semnat un contract de comodat pentru 15 ani cu Societatea Filarmonica şi deşi au încercat să găsească soluţii pentru renovare, nu au reuşit. În ultimii cinci ani am considerat că este foarte important ca sinagoga să revină complet comunităţii şi să găsim soluţii pentru renovarea. Este un vis divin faptul că sinagoga s-a redeschis, cu sprijinul Guvernului României, secretarului de stat pentru culte, Victor Opaschi, a primăriei şi a Federaţiei noastre de la Bucureşti, dar şi al preşedintelui Federaţiei Comunităţilor Evreieşti Silviu Vexler, care s-a implicat foarte mult pentru Sinagogă, încă de când era doar deputat. Până acum s-a făcut tot ce ţine de structură, partea artistică mai trebuie refăcută, orga, chiar şi la exterior. Vitraliile, uşile s-au restaurat, parte din pictură, mai ales cupola transparentă, turnurile din exterior au fost refăcute”, a declarat Luciana Friedmann, președintele Comunității Evreiești din Timișoara.

După deschiderea evenimentului, doi rabini au binecuvântat sinagoga, astfel acum poate sluji și evenimentelor religioase. Totodată, clădirea va găzdui diferite evenimente culturale, vor fi conferințe, concerte, epxoziții, chiar și un punct muzeal.

Un următor pas spre continuarea lucrărilor va fi reabilitarea orgii sinagogii.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

2 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

3 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

3 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

5 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

6 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

6 ore ago