Începând de vineri, vechea sinagogă din cartierul Cetate din Timișoara și-a redeschis porțile pentru public. În fața unei prezențe selecte de oficialități, atât din România, dar și din Germania, sala clădirii istorice a prins din nou viață.
Închisă pentru rugăciuni încă din 1985, sinagoga a așteptat ani buni de zile și eforturi concertate din partea a numeroase personalități, pentru a putea fi redeschisă din nou. A trecut și pe la Filarmonica Banatul, dar din lipsă de fonduri lucrările de reabilitare au fost mult întârziate.
Vineri, la Timișoara au fost doi miniștri, Vasile Dâncu șiMarius Budăi, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, dar și o delegație oficială, condusă de Katrin Göring-Eckardt, vicepreședintele Bundestag-ului.
Ridicată între anii 1862 – 1865, după planurile arhitectului vienez ignaz Schumann, sinagoga și-a pierdut mult din importanță din cauza scăderii populației de origine evreiască, pentru ca ulterior să fie închisă pentru ceremoniile cultului mozaic, fiind utilizată doar pentru acțiuni culturale. Acum, va servi atât scopului inițial, dar și pentru evenimentele culturale.
„În 2002 a fost semnat un contract de comodat pentru 15 ani cu Societatea Filarmonica şi deşi au încercat să găsească soluţii pentru renovare, nu au reuşit. În ultimii cinci ani am considerat că este foarte important ca sinagoga să revină complet comunităţii şi să găsim soluţii pentru renovarea. Este un vis divin faptul că sinagoga s-a redeschis, cu sprijinul Guvernului României, secretarului de stat pentru culte, Victor Opaschi, a primăriei şi a Federaţiei noastre de la Bucureşti, dar şi al preşedintelui Federaţiei Comunităţilor Evreieşti Silviu Vexler, care s-a implicat foarte mult pentru Sinagogă, încă de când era doar deputat. Până acum s-a făcut tot ce ţine de structură, partea artistică mai trebuie refăcută, orga, chiar şi la exterior. Vitraliile, uşile s-au restaurat, parte din pictură, mai ales cupola transparentă, turnurile din exterior au fost refăcute”, a declarat Luciana Friedmann, președintele Comunității Evreiești din Timișoara.
După deschiderea evenimentului, doi rabini au binecuvântat sinagoga, astfel acum poate sluji și evenimentelor religioase. Totodată, clădirea va găzdui diferite evenimente culturale, vor fi conferințe, concerte, epxoziții, chiar și un punct muzeal.
Un următor pas spre continuarea lucrărilor va fi reabilitarea orgii sinagogii.
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 20.11.2024, unde se vor executa reparaţii…
Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…
Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…
G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…